szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Építsünk sütőhelyet, kerti konyhát!

Szépzöld, 2010. máj. 17.


Nem is olyan régen még a szalonnasütő, és bográcshely volt a kerti sütőeszköz, ma már ezeket a szabadlánggal sütőket felváltották a parázzsal működő grillek. Egyre terjednek a kertbe épített konyha-helyek is.

Építsünk sütőhelyet, kerti konyhát!

Egy kerti konyha kialakításakor némi odafigyeléssel olyan többfunkciós sütőhelyet is kialakíthatunk, mely a divatos grillezés mellett lehetőséget ad egy kis nosztalgiázásra szabadtűz mellett, sőt még távoli tájak konyhai remekeit is előállíthatjuk rajta egyszerű kiegészítők felszerelésével.


Egy kis ügyességgel mi magunk is készíthetnünk kerti grillező-helyet. A sokoldalú használatnak az alapfeltétele, hogy a tűztér magasságát állítható módon alakítsuk ki.
Célszerű alapot és készítenünk, mert a kerti tűzhely alatt - tömegéből adódóan - megsüllyedhet a talaj. Az alap anyaga egyszerű kőműves beton, azaz egy rész cement és háromszor ennyi homok keveréke. A tűzrakó falazatát készíthetjük klinkertéglákból, vagy terméskövekből. Mindkét esetben ügyeljünk rá, hogy a téglákat mindig kötésben rakjuk fel. A falazat lehet téglalap-, négyzet- vagy kör alapterületű, bár utóbbi esetben a kiegészítők elkészítése bonyolultabb lesz.

 

Lásd: Webáruház

 

Három dologról ne feledkezzünk meg az építés során:

1. Alul pár téglányi rést hagyjunk ki, ahol a hamut ki tudjuk majd húzni;

2. Belülre helyezzünk el több magasságban ütközőket, amelyekre egy acéllemezt, behelyezve a tűztér magasabbra emelhető a földfelszín magasságánál.

3. Gondoskodjunk különböző magasságokban kialakított apró szellőzőnyílásokról, amelyek a tűz oxigénellátását biztosítják.

 

Ezután már csak a megfelelő kiegészítőkről kell gondoskodnunk: bogrács és bográcsállvány, nyárstartó villák, grillrács, sütőlap. Ha szabadtűzön sütnénk-főznénk, akkor alul gyújtunk be. Ha parázson sütnénk, akkor egy magasító-lemezt helyezünk be, ezzel a tűzteret megemeljük, így a parázs mindössze 10-15 centiméterrel lesz alacsonyabban, mint a tűzrakó hely tetejére helyezett grillrács.

Amennyiben kerti konyhát építünk, azt tervezzük a kert egy nyugodt, hangulatos részére, olyan helyre, ahol a tűz fölé nem lóg növény, amely kigyulladhat. Célszerű a konyha közelébe elhelyezni a grillező helyet, hiszen biztosan szükségünk lesz bentről tányérokra, evőeszközökre. Kellemetlen meglepetést tud okozni, amikor azt gondolja az ember, hogy a zöldellő lomb, nem kaphat lángra nagy víztartalma miatt. Egyes növények levelei nagy mennyiség olajat is tartalmaznak, emiatt az élő fa is képes fáklyaként lángolni. Így az sem árt, ha a közelben van a vízcsap.

 

A szabadtűzön készülő ételek tüzelőanyaga a fa, ami ideális esetben száraz és lehetőség szerint keményfájú fából legyen hasogatva. A parázson sült ételekhez faszenet használunk. Ennek begyújtása nem túl egyszerű, de már számos faszéngyújtó folyadék, és gél áll rendelkezésünkre e folyamat meggyorsítására. Vásárolhatunk faszén helyett faszénbrikettet is, aminek az alapanyaga ugyancsak a faszén, de apróra őrölve, majd brikett-pogácsává újraformázva. Ez bár kevésbé nyújt természetes látványt a hagyományos szénhez viszonyítva, viszont hőleadása nagyobb. A kétfélét keverhetjük is, így biztosan lesz parazsunk addig, amíg el nem készülünk. Forrás: www.epitinfo.hu  
 

 

Lásd Webáruház

Kapcsolódó könvyek:

Pizza és kenyérsütő kemencék

 

Kapcsolódó videó:

Hogyan építsünk pizzasütő kemencét?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!