szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Erdei mályva, az ehető növény

Sulyok Józsefné, 2010. márc. 01.


Elterjedési területe a Skandináv-félsziget déli részétől a Földközi-tenger mellékén át a szubtrópusi Ázsiáig húzódik. Már az ókori görögök és a rómaiak is használták főzelék és gyógynövényként. Európában, a virágoskertekben is sokfelé látjuk. Hazánkban mindenütt gyakori, parlagokon fordul elő, néhol termesztik is.

Erdei mályva, az ehető növény

Mályvafélék családjába tartozó, évelő, 1 méteresre megnövő, lágyszárú növény. Enyhén szőrös levelei csipkés szélűek. Egész nyáron hozza a levelek hónaljában, csomókban álló, ibolyás rózsaszínű virágait, amelyek sötétebb sávban erezettek.

 

Az erdei mályva - Malva sylvestris - „malvin” nevű festékanyagot tartalmaz. Gazdag nyálkaanyag tartalma miatt köhögés elleni szerek fontos alkotórésze.

 

A vadon élő fajnak van néhány kerti változata is. Van rokon faja is, a rózsaszín, illatos virágú pézsmamályva enyhe pézsmaillatot áraszt, kertekben sokfelé létezik. Van fehér virágú változata is. Az érdes mályva nagy, pasztellrózsaszín virágaival hívja fel magára a figyelmet. Mindkét fajt az erdei mályvához hasonlóan használjuk gyógy és konyhai fűszernövényként. Az utóbbi nálunk is honos, cserjésekben, parlagon gyakori növény.

 

Napos, meleg helyet szereti, de félárnyékban is megél. Tápanyagban gazda, vízáteresztő talajt kedveli. Igénytelen vadon élő növény, melynek magját ősszel elültethetjük. Ezután többször nem is kell vetnünk, elszórja a magjait és évről évre újra terem, dugványozással is szaporítható.

 

 

Az erdei mályva bármilyen kerti talajon szépen fejlődik, de főleg a homokos, jó vízáteresztő talajt kedveli. Tápdús talajon gyorsan nő, ilyenkor elképzelhető, hogy fel kell karózni. Virágait, leveleit, egész nyáros gyűjthetjük, szárítva hosszú ideig eltartható. Szárítás után a virágok sötét színűek lesznek.

 

Konyhai felhasználás: leveleit a spenóthoz hasonlóan készítjük el, és ízletes zöldségnövényként fogyaszthatjuk. Régebben összezúzott leveleit könnyen emészthető pépes ételként adták a gyerekeknek.

 

Az ókori orvosok nyálkáját mérgezések ellen itatták. Gyulladáscsökkentő, irritációt enyhítő, nyákoldó hatása miatt ajánlják, köhögés és hörghurut esetén is hasznos. Ihatjuk emésztésserkentő, gyomorerősítő teaként. Fürdővízhez is adhatjuk, gyulladt bőrt kezelhetünk vele.

 

Egészen késő őszig folyamatosan virágzik, virágoskertekbe illik, de szegélyágyakon és kerítés mellett is szépen mutat.

 

Tipp! Próbálja ki!

 

Borogatás gyulladt bőrfelületre:

1 liter langyos vízbe tegyünk 1 ek mályvavirágot és levelet, 10 percig főzzük, majd szűrjük le a főzetet és hagyjuk kihűlni. Ezután mártsunk bele egy vászonkendőt, enyhén csavarjuk ki, és 10 percre helyezzük a gyulladt felületre.

 

Gyógytea és gargarizáló-szer:

Öntsünk ¼ liter langyos vizet 2 tk mályvavirágra és levélre, hagyjuk egy napig állni. Időközönként kevergessük meg, majd szűrjük le. Szűrés után azonnal fogyasztható. Torokfájásnál gargarizálhatunk vele. A mályva, kamilla, hársfa keverékéből készített tea enyhíti a meghűlés panaszait.

 

Kapcsolódó cikk:

Napraforgó, a kozmetikai csodafegyver

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Könyvek

Hobbi

Fórum

 

Kapcsolódó könyv:

Mediterrán kert  a teraszon

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!