szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Erdő-mező ajándéka

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 11.


A betakarítás örömét nem csak a telektulajdonos szerencsések élvezhetik. Erdő és mező fái, bokrai megrakottan várják azokat, akiknek nem adatott saját kertecske. A vadgyümölcsök garantáltan egészségesek, vegyszermentesek, és nem kell értük egy fillért sem fizetni!

Erdő-mező ajándéka

Áfonya


Északi országokból ideszállított vagy kertészetekben kapható, nemesített bokrokról termett gyümölcsnek gondoljuk, pedig hazánkban is szedhető a szabadban áfonya. A Börzsöny, Cserhát, Mátra, Bükk illetve a Bakony térségében, a lejtős hegyek oldalán, illetve Győr-Sopron megye erdeiben tömegesen előforduló növény. Ízletes és rendkívül egészséges bogyóit akkor kezdhetjük szedni, amikor a cserje levelei élénkzöld színbe fordulnak.

Legfinomabb azonban frissiben, de süteményekben is isteni. Mesés lekvárjának íze és fantasztikus illata feledhetetlen.
Tipp: javítja a vérkeringést, így fogyasztása visszeresedésre hajlamos terhes kismamáknak kimondottan javallott!

 

Kökény


Hegyoldalak, napfényes erdőszélek, cserjések gyakori kísérői. A szilva közeli rokona, de csak bokorméretűre nő. Ágai sűrű összevisszaságban tömböt alkotnak, de nagyon vigyázni kell vele, mert tövises és erősen szúr. Vadgyümölcs-termése már szeptemberben hamvas lila bogyókkal kelleti magát, de leszedni ilyenkor még nem érdemes, kibírhatatlanul fanyar. Jobban jár, aki októberben végén, amikor már a dér megcsípte a kökényt, áll a gyümölcs begyűjtésének. Ráspolyos csersavai addigra finomodnak, vitamintartalma viszont ugyanolyan magas marad, mint korábban.
Tipp: A magot a félig főtt gyümölcsből a legkönnyebb eltávolítani!

 

Húsos som
 

3-5 méter magasra is megnövő cserje, általában erdőszéleken találkozhatunk vele. Szatmárban, a Nyírségben és a Gödöllői dombság környékén igen gyakori. A napos helyeket kedveli, árnyékban nem terem. Hosszúkás, szilvaalakú, éretten élénkpiros és pikánsan savanyú gyümölcsei 1-3 cm nagyságúak. Termése C-vitaminban, karotinban gazdag. Akkor szedjük, ha már megcsípte a dér. Ha jól termő bokrot találunk az erdőt járva, érdemes róla tősarjakat vágni, s a növényt otthon a kertben tovább szaporítani. Kissé meszes talajon érzi jól magát.
Bogyóit fogyaszthatjuk frissen, de kiváló a lekvárja is, különösen vadhúsokkal harmonizál. Kompót, bor, szörp és pálinka is készíthető belőle.
Tipp: Éretten termését eltehetjük borecetben és kis sóval. A végeredmény félelmetesen hasonlít a kapribogyóra!

 

Galagonya


Az egész Kárpát-medencében elterjedt és igen sok változatban létező cserje, amely akár fává is nőhet. Mélyen karéjos apró leveleiről, sűrű, szúrós ágrendszeréről és vörösen izzó bogyóiról könnyen beazonosíthatjuk. E növény fontossága évezredek óta ismert. Népies elnevezése: istengyümölcs, giligán, gelegenye. Amennyibe termést kívánjuk felhasználni, úgy az első komolyabb fagyok előtt gyűjtsük be a bogyókat.
Virághajtásait, illetve érett termését szárítva teaként fogyaszthatjuk. Hatóanyagai csökkentik a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét.
Tipp: ne napon szárítsuk, mert az erős fény hatására veszít értékes hatóanyagaiból!

 

Sóskaborbolya
 

Szórványosan ugyan, de az egész ország területén előfordul. Szereti a magas dombok lejtőit, az erdők szélét, de sivár homokbuckákon is megél. Érdekes levélszíne miatt parkokba, kertekbe gyakran ültetik. Fürtökben csüngő, hosszúkás alakú, piros bogyói dúskálnak a C-vitaminban, így a savanykás borbolya szűkösebb években citrom helyett is bevethető. Szeptembertől kezdjük gyűjteni. Ha a tövisek ellenére kedvet kapunk a gyümölcsként kevéssé ismert növényhez, még sokáig szedhetjük, mert a termés egész télen fent marad az ágakon.
Zselék, lekvárok, szörpök íz-világát gazdagíthatja, de magas pektintartalma miatt állományukat is javítja. A vörösboros borbolyapuding pedig igazi ínyencség.
Tipp: 100 százalékos borbolyaszörp készítésekor ügyeljünk arra, hogy mag és kocsány ne kerüljön a lébe, mert a főzet megkeseredik.

 

Kapcsolódó cikk:

Séta az őszi téli erdőben

Az ősz gyermekei

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia