szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Erre a 3 dologra is jó a levendula

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 02.


A levendulát ismerjük csodás virágairól és kellemes illatáról. De meglepő, hogy az illatosításon túl mire is használhatjuk még.

Erre a 3 dologra is jó a levendula

Fejfájás

A fáradtság, a stressz kellemetlen fejfájáshoz vezethet. A fájdalmas tüneteket súlyosbíthatják az erős fényhatások, a zajártalom, a cigarettafüst.

De mit tehetünk azon kívül, hogy elkerüljük ezeket az ártalmakat. Alkalmazzunk olyan gyógynövényeket, mint a levendula, borsmenta, bazsalikom, melyek enyhítik a kellemetlen tüneteket.

A levendula nyugtató hatású, stressz-oldó, fájdalomcsillapító, és gyorsan enyhülést hoz.

Levendulatea elkészítése: tegyünk egy kávéskanál szárított levendulát, egy csésze meleg, de nem forró vízbe, hagyjuk állni 10 percig. Édesítsük egy kávéskanál levendulamézzel. Igyunk belőle többször, két étkezés között, és a fejfájás enyhülni fog.

Ha egy kockacukorra cseppentünk csepp levendulaolajat és elszopogatjuk, csillapítani fogja a szédülést, a migrén tüneteit és az idegi erejű emésztési zavarokat.

Egy zsebkendőre hintsünk 3-3 csepp levendulaolajat és bazsalikomolajat. Lélegezzük be időnként ezt a keveréket, és kissé dörzsöljük be vele a halántékunkat. Elalvás előtt cseppentsünk a párnánkra is, és ez csillapítja a fejfájást.

Egy légfrissítőben oszlassunk el 5-5 csepp levendulaolajat és bazsalikomolajat, vagy az utóbbi helyett borsmentaolajat. Lélegezzük be azt az eszenciát, naponta háromszor, főként este lefekvés előtt.

Orrdugulás

Ez egy olyan dugulás vagy irritáció az orrban, amely elzárja a légutakat és megakadályozza a természetes légzést. Az olyan gyógynövények, mint a levendula, tisztító hatásúak.

Egyszerűen a levendulaolajat lélegezzük be.

Inhalálást is alkalmazhatunk: tegyünk egy tál forró vízbe 2-2 dk levendulát és szemvidító-füvet. Hajoljunk a tál fölé és fejünkre borítsuk egy törölközőt. 10 percen keresztül, napjában többször lélegezzük be ezt az aromát. De hozzájuthatunk speciális készülékhez is, akinek alkalma van rá azt használja.

Egy másik lehetőség, ha a forró vízbe cseppentünk 5-5 csepp levendulaolajat és eukaliptuszolajat. A gőz fölé hajolva ezt lélegezzük be.

Hogy könnyebben tudjunk lélegezni öntünk a fürdővizünkhöz 15 csepp levendulaolajat. Jól kavarjuk el, hogy egyenletesen oldódjon fel az olaj a vízzel.

Ha zsebkendőre cseppentünk pár csepp levendulaolajat, ezt lélegezzük be, érezni fogjuk, hogy a légútjaink tisztulnak.

Hogy ne kelljen bedugult orral aludnunk, az éjszakai alvás könnyebb legyen, a mellettünk lévő éjjeliszekrényre tegyünk egy tál forró vizet, amibe belecseppentettünk 3-4 csepp levendulaolajat.

Tetvek

Ma már szerencsére nem mindennapos gond  a tetvek irtása, de nem is olyan régen fontos kérdés volt az emberek számára. A tetvek csípése heves viszketést okozhat. Gyorsan kell kezelni, különben a sebek elfertőződhetnek. Minél gyorsabban lépünk közbe, annál kevesebb az esély arra, hogy a tetvek elszaporodjanak. Különböző irtószerek vannak, köztük olyan természetes alapanyagú készítmények is, melyek irtó hatású illóolajok felhasználásával készültek, ezek a levendula és a teafa. Ezek megelőzésképpen is bevethetők. Permetezzük be a hajat, a tarkót és a fül mögötti területet.

Házilag mi is készíthetünk tetű elleni szert. 10 dkg friss levendulavirágot 1 liter fehérborecetben érleljünk egy hónapon keresztül. Szűrjük le, tegyük sötét, jól zárható üvegbe. Ezt a levendulaecetet dörzsöljük be alaposan a fejbőrbe, hetente egyszer a fertőzés idején, vagy ha fertőzésre gyanakszunk.

Ha már megjelentek a tetvek, melegítsünk meg a 1 dl extraszűz olívaolajat. Adjunk hozzá 10 csepp levendulaolajat, nedvesítsük meg a hajat, és masszírozzuk be a fejbőrbe a még langyos keveréket. A fejünket kössük be valamivel és hagyjuk hatni a készítményt egy fél órán keresztül. Majd utána alaposan öblítsük le.

Egy másik recept: keverjünk össze 20-20 csepp levendulaolajat és rozmaringolajat 10 csepp szegfűolajjal. Azt is jól zárható sötét üvegben tároljuk. Ha alkalmaznunk kell, masszírozzunk a fejbőrbe 5 cseppet a keverékből két egymást követő napon, napi 3 alkalommal. Hagyjuk hatni 15 percig a készítményt, majd öblítsük le bő langyos vízzel. 

Kapcsolódó cikk: Az érett birs csodája
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!