szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eszter és a hangyaboly

Sulyok József, 2009. okt. 05.


Tavaly Siófokon, a Balaton partján, napozás közben Eszter egy közeli öreg, nagytörzsű szomorú fűzfában, egy méternyi magasságban felfedezett egy jókora üreget. Az odú olyan mély és nagy volt, hogy egy közepes méretű kutya, nagyobb madárfészek is elfért volna benne.

Eszter szólt nagypapájának, hogy vizsgálják meg közelebbről, mi lehet az odúban.


Eszter ért oda hamarabb és ujjával mutatta is:
- Nézd papi, hangyaboly van az üregben!


És valóban. A fa odvából katonás rendben, tömött sorokban rajzottak lefelé a hangyák. Mellettük ugyanolyan rendben mentek fölfelé a fa törzsén.
Eszterék kíváncsiak lettek, hogy hová mennek, s honnan jönnek a hangyák. Közvetlenül a fa tövében, fűrészpor finomságú famorzsalék szóródott ki a fa odvából. Abban a hangyák alagútszerű vájatot vájtak és azon közlekedve bújtak a föld alá a fűcsomók között. Egyik helyen az alagút eldugult, itt megtorpantak, irányt váltottak a hangyák, és a morzsalék tetején mentek tovább.

 

Eszter keresett egy vékony gallyat, és óvatosan átszúrta az eltömődött részt. A hangyák azonnal birtokba vették és az új járaton folytatták tovább útjukat. Eszter és nagypapája még sokáig figyelték a nagy sürgést-forgást. S amíg ott voltak minden nap megnézték a pihenő nélkül szorgoskodó hangyákat.

 

Az idén is ugyanott nyaraltak Eszterék. Amikor lementek a partra, első útja az ismert, öreg fűzfához vezetett. Egy perc múlva szomorúan jött vissza nagypapájához és hívta:
- Gyere, nézd meg milyen lelketlen, rendetlen emberek vannak. Telerakták szeméttel a fa odvát, s eltűnt belőle a hasznos hangyaboly.

 

Majd úgy döntöttek, hogy megszabadítják a fa odvát a szeméttől. Volt benne nejlonzacskó, üres cigarettadoboz, műanyag pohár, papír zsebkendő, gázöngyújtó és újságpapír. Az összegyűjtött szemetet Eszter bedobta egy közeli szeméttartóba. Azután az odú alján lévő lekeményedett famorzsalékot fellazították, remélve, hogy a hangyaboly, vagy valamilyen más élőlény újra birtokba veszi.

 

A munka végeztével megállapodtak nagypapájával, hogy jövőre kíváncsiak lesznek, eredményes volt-e jó szolgálati tevékenységük.

 

Kapcsolódó cikk:
Eszter és a vizisikló

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Fórum
Novellás kötet
Gyermeknovellák

 

Kapcsolódó könyv:
Elfeledett magyar mesterségek, népélet

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!