szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eszter és a szilva

Sulyok József, 2012. szept. 24.


Eszter - aki mostanában, 11 évesen kezdi felfedezni a gyümölcsök csodálatos ízét - évekig meg sem kóstolta őket. Kivétel a banán, és a narancs volt, persze az is csak nagy ritkán. Hiába győzködték szülei, nagyszülei, hogy milyen egészséges és finom a gyümölcs, nem fogadta meg a tanácsot. Szerencsére a különböző gyümölcsleveket fogyasztotta, de azt sem vitte túlzásba.

Eszter és a szilva

Az idén, 2012 nyarán már dicsekedve mondta nagypapájának, hogy tényleg finom a barack, az alma, az eper, a málna és a szilva.
A napokban kint voltak nagypapával a szőlőskertben, ahol Eszter szilvázni kezdett. Levett egy szilvát a fáról, kettétörte, majd eldobta. Kis kukacot talált benne. Sajnos a következőben is.


Ekkor megkérdezte:
- Mond Papi, gyermekkorodban is kukacosak voltak a gyümölcsök?
- Persze akkor is megkukacosodott néhány gyümölcs, mint most. Eszembe jutott egy gyerekkori emlékem, elmesélem – s mesélni kezdett.


A II. világháború után, az 1950-es években nagy szegénység, nélkülözés volt. Mi is nehezen éltünk, bizony sokszor órákig álltunk sorban a bolt előtt kenyérért, lisztért, cukorért a dolgozó édesanyánk helyett. Előfordult, hogy mire sorra kerültünk a hosszú sorban, elfogyott az áru.

 

Egyik alkalommal is így jártam, nem jutott kenyér. Szomorúan és éhesen mentem haza. Öcsémmel - csak ketten voltunk otthon - kutattuk, mit lehetne enni. A stelázsin egy tálban kenyérhéját találtunk, amiből édesanyánk megpirítva, köménymagos levest szokott készíteni. Vettünk egy-egy marékkal, kimentünk az udvarra, az ásott kút melletti szilvafához, kenyér héjával szilvát enni. Bontottam egy szilvát, kukacos volt. Bontottam a másikat, az is.

 

Mire az akkor veled egyidős formájú öcsém, Laci megszólalt:
- Ne nézd meg, akkor nem kukacos!
Ettől kezdve nem néztük meg a szilva belsejét.
- De te, azért nézd meg, szerencsére nem olyan szegény világban élünk - mondta nagypapa befejezésül.


Eszter a mesélés közben egy szép egészséges szilvát majszolt és egy szót sem szólt.
 

Kapcsolódó novella.
Eszter és a palántázás
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!