szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eszter és a vizisikló

Sulyok József, 2009. szept. 03.


Eszter egy hétig a Balaton partján nyaralt nagyszüleivel. Siófokon, szép környezetben, közvetlenül a vízpart mellett laktak. Egész héten szép idő volt. Délelőtt és délután is lementek fürödni, játszani a „Magyar Tengerre”.

Péntek estére feltámadt a szél, és a túlpart felől fekete felhők gyülekeztek. Egy-egy villámlás fénye is átlátszott a hegyek felől, de a dörgés még csak enyhe morajként hallatszott. A Balaton vize a szép kékeszöldről, haragos sötétzöldre változott. A part menti vihart jelző fények egyre sűrűbben villogtak. A fürdőzők, néhány vakmerő, felelőtlen fiatal kivételével igyekeztek ki a vízből a biztonságos partra. A benn maradottakat a vízi mentők parancsolták ki, az egyre nagyobb hullámokat keltő vízből. A szél egyre erősebben fújt.

 

Eszter és nagyszülei felmentek a szállásra, s a teraszon vacsorázva figyelték a vizet, s a vihart, amíg be nem sötétedett. Nagypapa azt javasolta Eszternek, hogy öltözködjenek fel és menjenek le a partra, s nézzék meg közelebbről az esti, viharos Balatont. Így is történt.

 

Jól felöltöztek, széldzsekit vettek magukra és lementek a partra. A már hatalmas hullámokat vető víz, többször átcsapott a sétányon, az ott sétálók, futók, kerékpározók nem kis örömére.
Az esti félhomályban Eszter a sétány közepén észrevett valamit, s szólt a vízre figyelő nagypapájának:

 

- Nézd már Papi, mi mozog ott a járdán?
Közelebb mentek, s látták, hogy egy 50-60 cm hosszúságú vizisiklót vetett partra a hullámzó víz.
- Tereljük vissza a vízbe – javasolta a nagypapa – Amíg valamelyik kerékpáros el nem gázolja véletlenül a sötétben, vagy gyalogos el nem tapossa.

 

De a vizisikló nem akart visszamenni a Balatonba. Ezt látva Eszter, gyorsan letört egy lombos faágat, és azzal a sétány melletti zöld sövény felé terelgette. A sikló jellegzetes oldalazó, kígyózó mozgásával eltűnt a sövény sűrűjében.

 

Eszter és nagypapája a vihartól csapzottan – mert időközben az eső is eleredt -, érkeztek a szállásra és mesélték el a sikló-kalandot nagymaminak. Reggelre elült a vihar, s a Balaton újra a barátságos képét mutatta.

 

Eszter és nagypapája korán reggel lementek a partra, hogy megkeressék a megmentett vizisiklót, de nem találták meg. Megnyugodva nyugtázták, hogy a vihar után magától visszasiklott természetes élőhelyére, a Balatonba.

 

Kapcsolódó cikk:
Eszter a békamentő

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Szaktanács
Fórum
Kertészkedés

 

Kapcsolódó könyv:
Babaszobák, gyerekszobák

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia