szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eszter kíváncsisága

Sulyok József, 2012. júl. 08.


Eszter és nagypapája az egyik júliusi, meleg délutánon üldögélnek a fa árnyékában, a hintaágyon. Hallgatják a közeli akácosból jövő gyönyörű madárcsicsergéseket. Eszter megtörve a csendet, váratlanul megkérdezi:

Eszter kíváncsisága

- Mond Papi, szerinted mi az emberiség legfontosabb tulajdonsága?
- Talán az, - válaszolja nagypapa, némi gondolkodás után – amit most te is elkövettél. Ez nem más, mint az emberi kíváncsiság. Mert, ha az ember, az emberiség nem lett volna története során kíváncsi, nem jutott volna a fejlődés, a tudás, az alkotás, a megismerés ilyen magas szintjére.


- Ezt mivel tudod hitelesen szemléltetni? – kíváncsiskodik tovább a kicsi Eszter.
- Azért mondtam emberiséget is, mert voltak, vannak, s lesznek emberek, akik egyáltalán nem, vagy kevésbé kíváncsiak. Nem akarják megismerni, megváltoztatni, jobbá tenni a világot. Még szerencse, hogy a nagy többség kíváncsi és egyre többet szeretne megtudni, megváltoztatni, felfedezni az ismeretlenből, s az emberiség szolgálatába állítani az elemeket.


- Mi határozza meg, hogy az egyik ember kíváncsibb, mint a másik? – faggatózik tovább Eszter.
- A helyzete, a lehetősége és az érdeklődési köre. – jön a válasz.


- Míg például az őserdőben lakó, civilizációtól elzárt népek kíváncsisága a mindennapi megélhetésig terjed, az őket körülvevő növény és állatvilág természetét értik kiválóan, s ezzel megelégszenek, addig a tőlük néhány ezer kilométerre élő fajtársaiknak több tudós csoportja a világűrt ostromolja, felfedez, feltalál, kísérletez, kutat. A két készség, akarat között van az egyre fejlődő emberiség nagy csoportjának kíváncsisága. A hogyan kell, mért van így, lehet-e másképp, mi az igazság, hogyan működik, stb… napi érdeklődése. Nagy dolgok ezek… - fejezi be mondandóját Nagypapa.


- Ezek után én most csak arra a nagydologra vagyok kíváncsi, hogy maradt-e még jégkrém a fagyasztóba? – teszi fel a kérdést Eszter, s már indul is, hogy kielégítse kíváncsiságát.

Az ajtóból visszafordulva megkérdezi: - Hozzak neked is egyet?
 

Kapcsolódó cikk:

Eszter és a magányos kutya
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!