szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Eszter lovagolni tanít

Sulyok József, 2009. jún. 02.


Az óraközi nagyszünetben nem mentek ki a gyerekek az iskola-udvarra, mert odakint szakadt az eső. Nem bánták, mert napok óta azt hallották a szüleiktől, hogy milyen nagy kárt okoz a növényeknek a szárazság, ha nem esik rövidesen az eső. Na, most zuhog, bepótolja a természet az elmaradást, felfrissül a határ.

A gyerekek tízóraizva beszélgettek. Eszter arra lett figyelmes, hogy a másik asztalnál Peti dicsekszik a fiúknak, hogy ő már tud lovagolni, ügetni, vágtázni. Hétvégén is mennek egy lovas-iskolába lovagolni. Csak mondta, mondta s hencegett. Eszter, aki két és fél éves kora óta lovagol, rájött, hogy Peti füllent, vagánykodik a többi fiú előtt, de nem pirított rá, nem hozta zavarba a többiek előtt. Aztán el is felejtette a történteket.

 

Másnap, szombaton szokásuknak megfelelően szüleivel lovagolni indult. A lovas-iskolába majdnem egyszerre értek oda Petiékkel. A fiú kissé meglepődött, hogy Esztert is ott találta. Mint volt, mit tenni, Eszter kérdésére bevallotta, hogy most van itt először és még soha sem ült lovon, csak ámította a fiúkat. Majd megkérdezte:

- Látom, lovas-felszerelés van rajtad. Te mióta lovagolsz?
- Már több mint öt éve járok különböző helyekre lovagolni. – válaszolta szerényen Eszter.
– De hát erről az iskolában sohasem beszéltél. – csodálkozott Peti.
- Nem vagyok egy dicsekvő típus, mint egyesek, de nagyon szeretek lovagolni. – válaszolta és feddte meg finoman a fiút.
– Igazad van, de kérlek, meséld el nekem, az alap dolgokat, mielőtt kipróbálnám a lovaglást. Bevallom, kicsit félek. – röstelkedett Peti.

 

Eszter, a kevés időre tekintettel csak néhány fontos dologra hívta fel a figyelmét Petinek:
A ló körül csak nyugodtan, kiegyensúlyozottan szabad viselkedni. Ne kiabáljunk, és főleg ne hirtelenkedjünk a közelében. Érezze a ló, hogy társa vagyunk.

 

Felügyelet nélkül eleinte nem szabad a lóra ülni, mert az balesetveszélyes dolog.

 

Mivel a ló önvédelemből hátrafelé rúg, (nem oldalra, mint a tehén), ezért hátulról csak egy méternyi távolságra közelítsük meg a pacikat.

 

Kezdő lovas soha se csapjon a ló farára, tomporára, mert az önveszélyes lehet. Ettől megugorhat a ló.

 

Elölről már bátrabban megközelíthetők az állatok, de vigyázni kell, mert van olyan ló, amelyik az idegent fogával megcsípheti, megharaphatja.

 

Ha a ló kedvébe akarunk járni, vigyünk sárgarépát, de leginkább az almát ajánlom. Az ajándékot tegyük tenyérbe és úgy tartsuk oda, a szájához, mert ha ujjunk közzé fogjuk, véletlenül is megharaphatja azt.

 

Fontos tudni, a lószerszámok nevét. Amin ülünk az a nyereg, nagy figyelmet kíván, hogy jól tegyük fel a ló hátára, mert ellenkező esetben feltörheti a ló marját.

 

A ló szájában van a vasból készölt zabla, ami a bőrből készült kantárhoz van rögzítve.

 

Amiben a lábunkat helyezzük, az a kengyel, ami a lovas méretéhez fel-le igazítható.

 

A kezdők csak futószáron lovagolhatnak, aminek a végét a lovas-oktató fogja. Az ő kezében van az ostor is, amit jelzésszerűen csattogtat. A ló ilyenkor tudja, mit kell csinálni.

 

A lovasnak arra kell figyelni, hogy felvegye a ló mozgásának ritmusát. Ehhez fontos, hogy a kengyel a lábujjak mögött legyen, ne hátul a talp alatt, és a sarkunkat lenyomva tudjuk irányítani a lovat a szár mozgatásával együtt.

 

A lovaglás közben ajánlatos figyelni a ló reagálását is. Sok mindent meg lehet figyelni pl. a fülek állásáról. A nyugodt ló kissé előre tartja lazán a füleit. A figyelmes fejét emelve, füleit fölfelé mozdítva fülel. Az ideges erősen hátraveti a fülét. A gyanakvó ellenkezőleg mereven előreszegezi. A támadó füleit középen tartva, kissé oldalra feszítve vágtatásra kész.

 

Peti figyelmesen hallgatta osztálytársa, Eszter javaslatait, tapasztalatait. Eszter még azt is ajánlotta praktikus, biztonsági és kényelmi okokból, érdemes lovagló nadrágot, csizmát, lábszárvédőt (csepsz), kobakot vásárolni, mert a lovaglás nem sétakocsikázás, s bizony el kell az erős felszerelés, hogy bokától combig, ne dörzsölődjön elevenre a bőr. Váratlan bukáskor, lehajló faág csapódásakkor pedig jól jön a kobak.

 

Amire tanácsa végére ért, Petit szólították lovaglásra. A „bátor fiú” kissé megszeppenve ült fel segítséggel a lóra. Eszter ezen csak mosolygott, mert jól tudta, hogy minden kezdet nehéz. Arra persze nagyon kíváncsi, hogy Peti hétfőn mit fog mesélni a fiuknak az óraközi szünetben.

 

Kapcsolódó cikk:
Eszter és a papírgyűjtés

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház
Novellás kötet
Gyermeksarok
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia