szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Évelő a barátom

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 15.


Kapotnyak, pipitér, harangláb, ikravirág lehetnének egy aranyos rajzfilm szereplői is, de ez esetben kertünket csodaszéppé tevő virágokról van szó. Nézzük, kinek melyik virág nyeri el a tetszését és ékesíti majd az ágyását?

Évelő  a barátom

Sárga cickafark


A Kis-Ázsiában, Kaukázusban honos sárga cickafark reprezentatív, mégis igénytelen növény. Dekoratív levélzete fölött 100-150 cm magas szárakon júniustól szeptemberig nyílnak szalmavirágként is tartós, tányér alakú virágzatai. Szárazabb, napos évelőágyakba, egyszerű, de jó vízáteresztő kerti talajba ültessük. Tőosztással vagy tavaszi magvetéssel könnyen szaporítható. Ha tavasszal a gyengébb hajtásokat eltávolítjuk, különlegesen nagy virágzatok fejlődnek, ha pedig az elnyílt virágzatokat 3-4. levél fölött levágjuk, újabb virággal záródó oldalhajtások képződnek. Szalmavirágnak teljes nyílásban vágjuk. 2-5 éves korában a legszebb.


Sárga pipitér


Megjelenésében tipikus magashegységi növény. Hazája Kisázsia és a Kaukázus. Nálunk május közepétől június végéig virágzik. Elfekvő, legyökeresedő tőhajtásaival gyepesen terjed. Csipkeszerű, ezüst-szürkén selyemszőrös levélszőnyege fölött nagyszerűen érvényesülnek a 10-30 cm magas, kecses szárain egyesével álló, aranysárga fészekvirágzatai. Elsősorban sziklakertekbe való, de szegélynövénynek is alkalmas. Napra vagy félárnyékba ültessük, laza, humuszos talajba. Tartós szárazságban öntözést igényel. Tavaszi vagy őszi tőosztással könnyen szaporítható. Nem túl hosszú életű, 4 év után fiatalítást, átültetést igényel.


Japán szellőrózsa


Szinte hihetetlen, hogy ezek a termetes, 50-100 cm-es növények közeli rokona a hazánkban tavasszal virágzó, kecses szellőrózsának. Csak jobban szemügyre véve ismerjük fel a közös bélyegeket, a szár gallérszerűen álló leveleit és a virágokat, melyek „szirmát” fehér vagy rózsaszínű csészelevelek alkotják. Napos vagy félárnyékos évelőágyban, vályogos, tápdús mészben szegény talajban fejlődik a legszebben. Júliustól hosszan virágzik, vattás termései is díszesek. Gyökérdugványozással, az idős tövek tavaszi osztásával szaporítható. Legalább 5 évig díszít.
 

Fehér ikravirág


Március végétől május elejéig habos, fehér szőnyeget terít az ébredező sziklakertre a fehér ikravirág. Hazája Kisázsia és a Kaukázus. Egyetlen főgyökérből táplálkozik, földön heverő, elágazó szárain gyepszerűen, szürkészöld levélrózsák fejlődnek. Nem túl száraz sziklakertbe, jó vízáteresztő, napra vagy félárnyékba ültessük. Elvirágzott szárait levágva szép levélszőnyege jobban érvényesül. Télen is zöld. A nyár végén cserépbe dugványozott növénykék a következő tavasszal kiültethetők.


Kék harangláb

Május-júniusban nyílnak. Sajátos alakú, színárnyalatokban igen gazdag virágaik, mint különleges trópusi lepkék lebegnek a laza lombozat felett. A kék harangláb európai faj, számos fajtáját ültetik kertekbe. A nagyobb virágú, hosszú, egyenes sarkantyújú harangláb-hibridek európai és amerikai fajok keresztezésből származnak. Igényes növények, üde, jó minőségű talajt, félárnyékot kedvelnek. Virágzás után visszahúzódnak, az évelőágyba megfelelő társak mellé és csak kisebb csoportokba ültessük. Tavaszi magvetéssel szaporíthatók. Az állományt 3-4 évente frissítsük fel.


Kapotnyak


Európában és Ázsiában honos, kúszó gyöktörzsű, alacsony évelő. Nyirkos és sziklás erdeinkben gyakori. Elágazó szára vízszintesen nő a talaj felszínén, és valamennyi hajtáscsúcsán évente két lomblevél, valamint áprilisban egy, a levelek alatt elhelyezkedő jelentéktelen virág fejlődik. Fényes sötétzöld, áttelelő levelei igen szépek, sűrűn egymás mellett állva zárt szőnyeget képeznek. Jellegzetes erdei aljnövény, humuszos, üde talajt igényel. Félárnyékos vagy árnyékos kertrészekbe ültethető, páfrányok, árnyéki füvek, erdei virágok társaságába. Tőosztáskor a gyöktörzseket sekélyen helyezzük a talajba. Megfelelő helyen, mértékletesen terjeszkedve 5-7 évig díszít.


Pázsitszegfű


Az északi mérsékelt övben honos évelő. Örökzöld tömött párnái virágtalan állapotban meglepően hasonlítanak egy jól beállt pázsithoz. Május-júniusban levélnélküli szárakon nyílnak rózsaszínű vagy fehér virágai. Jó vízáteresztő talajt kíván, a pangó vízre, főleg télen érzékeny. Nem vízigényes, de tartós szárazság esetén öntözni kell. Napos sziklakertbe, homoki kertbe, útszegélynek, egyaránt ültethető. Karógyökerű, tőosztását óvatosan végezzük. Nyár végi dugványozással biztonságosan szaporítható. A tövek gyorsan elöregszenek, 4-5 évenként fel kell újítani az állományt.
 

Pázsitviola


Áprilisban, nem sokkal a fehér ikravirág után, a pázsitviola is kibontja szirmait, s liláskék, kármin vagy rózsaszínű virágszőnyegével hosszú hetekig uralkodik a sziklakertben. Növekedési típusa hasonló a fehér ikravirágéhoz, de levélrózsái zöldebbek, apróbbak, a virágzatok is jóval kisebbek. Az egész növény alig 10 cm-es. Nedves, agyas talajok kivételével minden talaj megfelel számára. Közepes vízigényű. Télen is zöld levélzete egész évben díszít. Elsősorban sziklakertekbe való, de szegélynövénynek vagy rézsűk beültetésére is alkalmas. Szeptemberi hajtásdugványozással szaporítjuk.

 

Kapcsolódó cikk:

Az orvosi ziliz titka

Egyre kedveltebb az egyiptomi csillagcsokor...

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia