szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Évelők ápolási titkai

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 21.


A dísznövény alaptrágyázása elég az évelők számára.

Az alapos öntözés különösen az ültetés után nagyon fontos. Legjobb megoldás a beiszapolás, később pedig szükség szerint öntözzünk. 

Évelők ápolási titkai

Számos évelő támasztékot igényel, mert a szára nem elég merev. Például az évelő szarkalábat magassága miatt a szél könnyen eldönti. Ezért az ültetéssel egy időben mellé kell tűzni egy bambuszszálat, vagy valami mást, amihez a virágszárakat a fejlődésük során a bothoz tudjuk kötözővel erősíteni.

A közepes magasságú évelőket, pl. a hunyort rövid, nem feltűnő bottal rögzíthetjük. Ennél is kisebb növényeket, pl. a díszpipacs elfekvését speciális, nagy lyukú drótháló vagy fonat meg tudja akadályozni. A növény keresztül nő a hálón, így azt hamar eltakarják a levelek.

Az évelők egészségesek maradnak és jól fejlődnek, ha 2-3 évente a töveiket kiszedjük, szétbontjuk és újra telepítjük őket. Különben túl nagy bokrokká fejlődnek, amelyek széleiken szórványosan virágoznak, de a közepük már kopasz, nem növekednek, nem fejlődnek megfelelően. Fiatal hajtásokat is csak a külső részek hoznak, a közepük teljesen elpusztul.

Néhány évelő, pl. az őszirózsák, a díszpipacsok és az évelő szarkaláb száraz időben hajlamosak a lisztharmatosodásra. A fertőzött leveleket haladéktalanul távolítsuk el, és száraz időben gyakrabban öntözzünk. A beteg növényi részeket ne dobjuk a komposztra, hanem semmisítsük meg.

Kapcsolódó cikk: Palántanevelés 6 lépésben

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia