szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Exkluzív belső kert a különleges megoldások szerelmeseinek

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 30.


Az igazán egyedi megoldásokkal ellátott házakban olyan dolgokat láthatunk, amiket addig soha, vagy ami jellemzőbb, amiket addig nem a lakáson belül képzeltünk el. Ez lehet egy medence, ami az abszolút luxus jelképe, vagy akár egy kültéri hinta belső változata is. De igazán különlegeset alkothatunk akkor is, ha a lakáson belül egy kertet hozunk létre.


 

Exkluzív belső kert a különleges megoldások szerelmeseinek

Belső kert?

 

Persze ez nagyon egyszerű, nem kell hozzá más, csak néhány cserép, amiket az ember jól megválasztott helyekre tesz. De ebben az esetben nem kertről beszélünk, hiszen nincs egységes földfelület. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy ezt a kifejezést ráhúzhassuk. A másik kritérium, aminek mindenképpen meg kell felelnie, hogy nem állhat ki a földből, elvégre a kert – néhány esetet kivéve – nem helyezkedik el magasabban, mint a környezete. Ezt azonban már csak akkor érhetjük el, ha a tervezésnél eleve bekalkuláljuk a belső virágágyakat, ezzel pedig garantáljuk a különlegességet.

 

Alap sem kell

 

Kétféleképpen hozhatjuk létre a belső kertünket. Az első variáció nagyobb teret enged nekünk, mivel alapot sem enged a kivitelezésnél. Amikor a ház földszintje készül, akkor egy meghatározott helyen egy kockában ki kell hogy maradjon a betonozás, és oda majd parketta sem kerülhet. Ez lényegesen megnehezíti az építkezést, de valamit valamiért. Ezzel a módszerrel lehetőségünk nyílik akár arra is, hogy egy fát nevelhessünk a lakáson belül. Tökéletes lehet abban az esetben, ha nagy a belmagasság, és nem zavar minket a lehulló levelekkel járó kosz. De ha a fa egy kicsit nagy falat lenne, akkor is kiszélesedik a lehetőségeink köre. Hiszen a mediterrán, vagy trópusi növénykülönlegességek is egészen más hatást adnak a lakásban, ha nem csak cserépben neveljük őket, hiszen a méreteik jelentősen megnőhetnek.

 

Süllyesztve

 

A másik lehetőség, hogy az alapozásnál létrehozunk egy süllyesztett részt, ahova majd a méretre készült ládát tehetjük. A padló lefektetése mellett ezt a területet érdemes fémmel borítani, hogy a kifolyó víz ne tehessen kárt az alapban, vagy a padlóban. Azután mehet bele a láda, a föld, és persze a virágok. Ebben az esetben a fa nevelése nem olyan jó ötlet, mert előbb vagy utóbb mindenképpen kinövi a cserepet. Ez a módszer egy kicsit csalás ugyan, hiszen nem szabadföldben vannak a növények, de a különlegessége ekkor is garantált.

 

Hátrányok

 

Azzal is számolni kell, hogy nem lesz mindig olyan jó buli egy belső kert. Hiszen rendben kell tartani, gondozni kell, és a lehulló leveleket is össze kell szedni. De ezt egy nagyobb cserepes virág esetében is el kell végezni, így különösebb plusz feladat nem hárul ránk. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az állatok különös vonzódást tanúsíthatnak egy ilyen kert iránt. A kutyák esetében valószínűleg nem törik meg a szobatisztaság, maximum az ásási inger erősödhet fel. A macskák esetében azonban az alom mellőzése is esélyes lehet, illetve mindkét állatfajnál gond, hogy széthordhatják a földet a lakásban, ha beletrappolnak a virágágyásokba.
 

Kapcsolódó cikk:

A hálás évelő csodák
Hozzászólások (1)

Wallgo Design
2016. máj. 22. (2 385 napja)
Ha zöld fal akkor Wallgo Design tartósított izlandi zuzmófal! Több mint 30 színből vagy azok kombinációjából választhatod ki a hozzád legközelebb álló dizájnt. Több info: www.wallgo.hu