szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ez a meggy mégsem az a meggy

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 16.


Nézzük a névrokonságon kívül van-e más közös jellemzője a közkedvelt gyümölccsel.

Ez a meggy mégsem az a meggy

Babérmeggy

Ezt a nagyon mutatós, leveleivel a valódi babérhoz hasonló cserjét a 15. század óta termesztik Közép-Európában, gyakran dézsás növényként. Levelei ciánsav-tartalmuk miatt mérgezőek, és szétmorzsoláskor keserűmandula-illatot árasztanak.

A Laurocerasus változatos megjelenésű, 1-6 m magas bokor vagy fa, szürkésbarna kéreggel és zöldes, teljesen kopasz ágakkal rendelkezik. Levelei tojásdad vagy lándzsa alakúak, bőrneműek. Április-májusban virágzik, virágai felálló hosszú fürtökben állnak, a szirmok tojásdadok, fehérek. A termés gömbölyű vagy tojásdad, sötétvöröstől a feketéig tojás alakú csontárral. A mag sima és hegyes, fekete hosszanti ripaccsal.

Termőhelye a világos tölgyesekben, keleten a bükkösökben gyakori aljnövény, cserjésekben, sziklás lejtökön. A talajra igénytelen, de nedvesség és melegigényes, az árnyékolást mérsékelten tűri.

Elterjedési területe: eredeti hazája DK-Európa, különösen Kis-Ázsia, Perzsia és a Fekete-tenger vidéke. Ma északon Írországig ás Nagy-Britanniáig, délen az Ibériai-félszigetig, Németországban és nálunk Magyarországon, a Dunántúlon szórványosan elvadul.

Csepleszmeggy

Elterjedési területe Közép és Kelet-Európa. Szibériától a Kaukázuson keresztül a Balkán-félsziget északi részén egészen az Alpok keleti széléig, nyugaton helyenként a Rajnáig.

Termőhelye az útszélek, száraz bozótok, bokorerdők, meszes köves vagy löszös talajokon. Nálunk erdőssztyep növényzetben.

A csepleszmeggyet gyakran cseresznyealanyon nemesítik. Olaszországban termése kedvelt gyümölcs, frissítő és ízletes, mint a meggy. Régi szokás, hogy levágott ágait a meleg lakásban karácsony előtt kivirágoztatják.

A csepleszmeggy indákat hajtó, a rózsafélékhez tartozó cserje, tövistelen, kopasz ágakkal. A rügyek tojásdadok, nagy rügypikkelyekkel. Levelei tojásdadok vagy elliptikusak. Április-májusban virágzik, a virágok a hajtások csúcsán többnyire ülő sátor vagy fürtvirágzatban állnak. A szirmok tojásdadok és fehérek. A csontár gömbölyű, többnyire kissé lapított, borsó nagyságú, korallpiros, később feketés-vörös színű, a gyümölcshús nagyon savanyú. A csonthéjas mag kerekded, kissé kihegyezett. 

Kapcsolódó cikk: Nem szépítünk! Az évelők ilyenek

Kép: www.baratidiszfaiskola.hu  
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia