szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ez a módi: újdonságot a balkonládába!

Sulyok Józsefné, 2013. máj. 14.


A fagyosszentek után már a legkényesebb növényeket is kiültethetjük a szabadba, például a balkonládába. Hogy ne csupán a már unásig ismert petúniákkal és muskátlikkal díszítsük erkélyünket, bemutatunk néhány különlegességet.

Ez a módi: újdonságot a balkonládába!

Vízesésvirág - Centradenia


Valóban, mint hűvös hegyi patak vize, úgy ömlik ki a rengeteg fehéres, rózsaszínes, kékes színű virág az erkélyládából. Örökzöld, heverő szárú cserjéről van szó, amely félárnyékban szeret lenni. Májustól szeptemberig tartsuk kint az erkélyen, aztán vigyük be a lakásba, ahol már a tél végén virágzásba kezd.


Komposztföld, tőzeg és szemcsés homok egyenlő arányú keverékébe ültessük, és a virágzási időszak alatt öntözzük bőségesen. Csipkedjük vissza a fiatal hajtásokat, hogy bokrosan növekedjen. Az idősebb példányokat tavasszal erőteljesen vágjuk vissza.


Szaporítása tavasszal történjen, vágjuk le róla a zöld hajtásokat, és tűzdeljük homok és rostos tőzeg keverékébe. Magvetéssel is szaporítható, ugyancsak tavasszal. A kikelt palánták május közepétől kerülhetnek ki az erkélyre.

 

Vörösbegyvirág - Nemesia


A németek „tündérek tükrének” nevezik a vörösbegyvirágot, amely meg is érdemli ezt a szép nevet. Hihetetlenül változatos színekben kínálják, így ha csupán ezzel a fajjal ültetjük be a balkonládát, áprilistól szeptemberig gyönyörködhetünk a fehér, sárga, narancs, világoskék, bíbor szirmokban, sőt még a vázába tehetünk az enyhén tölcséres virágokból.


Ha palántákat vásároltunk, töltsük fel az erkélyládát laza szerkezetű, általános virágfölddel, és abba ültessük be a töveket 20 cm-re egymástól. Öntözzük meg alaposan, és kéthetente érdemes tápoldattal kevert vízzel belocsolni. Az elnyílt virágokat vágjuk le, ezzel új virághozatalra késztetetjük a növényt.


Szaporítása magvetéssel április elején esedékes, de egy kicsit később ültetve sem maradunk le semmiről. Nyirkos palántaföld felületére vessük a magokat, és amint kikeltek, ritkítsuk a palántákat. Ahogy elérték a 10 cm-es magasságot, ültessük be a balkonládába.

 

Világszép Magazin
Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned! Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára
 

Legfrissebb poszt: Tuti ajándék - Kincsesláda szüinapra 

 

Perui kunkor - Heliotropium arborescens


A virágok visszahajló szirmai miatt nevezik kunkornak ezt a mediterrán törpecserjét. A tömött, lapos virágzatba tömörült ezernyi virág színe a bíbor-lilától a levendulakékig terjed. Kellemes vaníliaillata körbelengi az erkélyt.


Ahhoz, hogy tavasztól ősz végéig virágozzon, napos helyre kell tenni és humuszos földbe ültetni. Ezen kívül – a bőséges öntözés mellett – hetente kapjon tápoldatot is. Úgy tartsuk, hogy a leveleket és a virágokat lehetőleg locsoláskor se érje víz vagy természetes csapadék. Télire vigyük be fagymentes helyre.


Szaporításhoz nyáron vágjunk 10 cm-es zöld, vagy kora ősszel félfás hajtásokat, amelyeket palántaföldbe tűzdelünk. Amint a dugványok meggyökeresedtek és új leveleket hoznak, ültessük át gazdagabb földbe.

 

Kapcsolódó cikk:

Így gondozd a rózsádat!

 
Hozzászólások (2)

Szépzöld Szaktanácsadó
2013. máj. 27. (3 477 napja)

Kedves Tünde,
A vízesésvirág latin neve: Centradenia
Üdvözlettel,
Szépzöld.hu
Meksz Tünde
2013. máj. 27. (3 477 napja)
Rákerestem a vízesésvirágra, de a google sem ismeri :)
Van valami másik neve is?


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia