szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ez az egész éves kényeztetés jutalma

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 30.


A növényeket leggyakrabban a két kezünkkel is gondozhatjuk, de jó, ha rendelkezünk néhány segédeszközzel. Nem muszáj a legdrágábbat megvenni, de ügyeljünk a kerti szerszámok minősségére, a biztonságos kivitelezésre és az egyszerű kezelhetőségre. A rendszeres tisztítás és karbantartás növeli a szerszámok élettartalmát.

Ez az egész éves kényeztetés jutalma

A kertben majdnem minden várhat egy-egy napot, de a víz hiánya nem tűrhet halasztást. Az élet és a növekedési folyamatok miatt a növényeknek szükségük van a nedvességre. Az első levelek lankadása jelzi, hogy azonnal szükség van öntözésre. Főként frissen ültetett vagy még nagyon fiatal növények igénylik a folyamatos vízellátást. A már jól kifejlődött gyökérszerkezet idővel megfelelően hasznosítja a földben lévő tartalékokat. Ennek ellenére a legtöbb nyári virág és cserépben tartott növény folyamatos vízellátásra szorul. Néhány évelő szintén magas vízszükséglettel rendelkezik, ahogy a napos helyen álló, árnyékot kedvelő növények. Vannak olyan évelő fák, amelyeknek legfeljebb hosszabb szárazság esetén van szükségük öntözésre. Hasonló a helyzet télen, amennyiben lombos fákról, tűlevelű örökzöldekről van szó. Hosszabb szárazság vagy fagy esetén alaposan öntözzük meg ezeket, amint felolvad a föld.

Hordókban vagy nagyobb ciszternákban tárolt esővíz nemcsak a pénztárcánkat kíméli. A növények különösen kedvelik a lágy, a tartályokban felmelegedett természetes folyadékot. A kemény, magas mésztartalmú csapvizet nem sok növény viseli el, különösen a mészszegény és a savanyú talajt kedvelő rododendron. Ez hosszú távon sárga levelekhez és gyér fejlődéshez vezethet. Amennyiben a víz 15 pH értékű, úgy ajánlatos kertészetekben kapható vízlágyító szereket használni. Érdemes locsolás után mindig feltölteni a kannát. A mésztartalom így leülepedik, a hideg vízcsap pedig felmelegszik a következő locsolásig.

A különböző öntözőberendezések megspórolják a locsolással járó fáradságot, azonban igen sok vizet elpazarolnak, amely elpárologhat a földbe való szivárgás előtt. Erős napsütésben a levelekre kerülő cseppek, könnyen foltot hagyhatnak maguk után. A nedves lombbal nyugovóra térő növények pedig hajlamosabbak a gombás megbetegedésekre. Éppen ezért sokkal ideálisabb és hatásosabb, ha öntözőkannával vagy slaggal egyenesen a gyökerekhez irányítjuk a vizet, lehetőleg reggel vagy este, a fellazított talajra. Locsoljunk alaposan és áthatóan, közben iktassunk be kisebb szüneteket, hogy a víz megfelelően beszivároghasson. A legjobb, ha akkor folytatjuk a locsolást, ha a felszín, illetve a felső réteg már megszáradt, mert így elkerülhetjük a túlzott vizesedést.

Az ágyásvirágok közötti és a fák alatti területet gyakran fel kell lazítani, amennyiben nem fedi őket mulcs. Ehhez a munkához a legideálisabb a három vagy öt hajlított foggal rendelkező talajlazító, a kultivátor és a nem túl nagy kapa, amelynek egyik vége simalap, a másikon fogazat található. Az ágyásoknál nagy segítséget nyújtanak a rövid fogantyúval ellátott kézi vagy kisgépek, mivel ezekkel kímélően beférünk a növények közé.

A rendszeres talajlazítás elősegíti a talaj szellőzését és a víz felvételét. A fontos feladatok közé tartozik a gyomok eltávolítása is, melyek versenyeznek a növényekkel a vízért és a tápanyagért, ráadásul teljesen elnyomhatják a még fiatal növényeket. Minél hamarabb eltávolítjuk a növények körül a gyomokat, annál könnyebben lehet tartósan távoltani ezeket. Az a legjobb, ha gyökerestől írtjuk ki. Ha talajmegmunkáló géppel ez nem megy, ajánlatos egyenként kihúzni vagy kiásni a makacs „növényeket”.

Fák vagy más növények esetében nem árt úgynevezett törzskorongot használni. Ez egy kör alakú réteg a törzs körül, amely legalább az első években megakadályozza a többi növény közeledését.
A földmunkálatoknál ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a növényeket. Különösen figyeljünk a fiatal növényekre, a gumós és hagymás virágokra, valamint a laposan fekvő gyökérzetű fákra. A legjobb megoldás ilyenkor a mulcsolás.

Kapcsolódó cikk:

Januári tél a kertben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!