Ez ellen küzd az alma
Sulyok Józsefné, 2015. nov. 16.
Gombás betegségek az érett almát könnyen megbetegíthetik. De melyek azok a gombabetegségek, amelyek leginkább fenyegetik az egészséges almát?

Amikor az almát leszedjük, a gyümölcsökön gyakran felfedezzük az állati kártevők nyomait, melyeket az almamoly és társai lárvái hagynak hátra. Azonban sokszor gombakártevők is megtámadják a gyümölcsöt, aminek következményeként markáns kártünetekkel szembesülhetünk a termésen.
Gyakran találunk az almán barna, később megrepedező foltokat, melyek az almavarasodásra utalnak.
A gyakran nagy felületet érintő, koromszerű, zöldes-fekete színű bevonat a koromfoltosság betegség tünetei.
Az úgynevezett légypiszok betegség kicsi, sötét színű pontok megjelenésében nyilvánul meg, melyek kicsi csoportokba tömörülve oszolnak el a gyümölcs héján. A kórokozó, akárcsak a koromfoltosság esetében, nem hatol be a gyümölcshúsba. Kizárólag a gyümölcs héján telepszik meg, ahonnan elvileg letörölhető, illetve lemosható.
Mindkét gombakártevő megjelenése a gyümölcsre korlátozódik, és a levelek, ellentétben az almavarasodással, amely a fa lombját is érinti, tünetmentesek maradnak. A leszüretelt termést válogassuk át, és csak az egészséges almát tároljuk.
A gyümölcs héján lévő sérülés behatolási kapuként szolgálhat az olyan elterjedt rothasztó kórokozók számára is, mint a Monilia vagy más olyan gombák, amelyek a tárolás során fertőznek.
Kapcsolódó cikk: Nevelj saját növényt 5 lépésben
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.április 04., vasárnap / 18:33