szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ez keleti mák, nem gyom

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 16.


Az egyik legszebb kerti évelőnk a keleti mák vagy keleti pipacs, mely ezekben a napokban nyílik. Több min 400 évvel ezelőtt az első kelet-törökországi növények között érkezett Párizsba. 

Ez keleti mák, nem gyom

Akkor még kizárólag ragyogó pirosban virágzott, akárcsak az egyéves rokona, a mezei pipacs.

Majd a 20. század elejétől különböző új fajtákkal bővült a kínálat, melyek nagy, halvány rózsaszín vagy fehér virágkelyheiben ma is gyönyörködhetünk.

A virág színétől függően a keleti mák lehet gyönyörű pompás, romantikus jelenség, de mindenképpen a napos ágyások látványossága.

Az akár méteres magasságot elérő évelő szépen kombinálható más fajokkal, melyek ugyanabban az időszakban virágoznak, mint például a díszhagyma, szakállas nőszirom vagy a ligeti zsálya. De ültethetünk mellé akár különböző harangláb-fajtákat is. Mivel a magok beérése után az évelő levelei elszáradnak, és csak ősszel hajt ki újra, érdemes talajtakaró növényekkel is körülültetni. Erre a célra alkalmasak a különféle gólyaorr-fajok, mint pl. a sokáig virágzó ’Rozanne’ hibrid.

A kerti képhez más fajokat is használhatunk, pl. az egyéves mezei pipacsot. A növény régebben a búzavirággal együtt állandó kísérője volt a gabonaföldeknek, de a mai szántóföldeken ritkán tűnik fel. A piros virágok jól mutatnak nagy felületen elvetve, de az évelőágyás egyik napos zugában vagy akár cserépben is gyönyörködhetünk benne.

Márciusban már el lehet vetni, de ha az idén lemaradtunk volna róla, ültethetünk az ágyásba vagy cserépbe a spanyol mákból.  A többéves növény emlékeztet az egyéves rokonára, és májustól szeptemberig virágzik a narancsvöröses árnyalatában.

A kerti mák egy évezredek óta termesztett gyógynövény, amely a Földközi-tenger térségének keleti részéről származik. Ha az éretlen terméstokot megvágjuk, fehér színű, tejnedv folyik ki belőle, amely különböző alkaloidokat tartalmaz, egyebek között kodeint és morfint.

Az érett tokból kinyert ismert fekete mákszemek egyik hagyományos felhasználási területe a süteménykészítés.
Az egyéves növénynek számos díszfajtája is van, melyek egyszerű vagy telt virágúak.

A természet színjátéka, ahogy a keleti mák bimbója terméstokká fejlődik. A két szőrös csészelevél közé zárt virág fokozatosan bomlik ki. A szétnyíló védőburok hamarosan le is esik, így a kezdetben gyűrött virágszirmok teljesen kibontakoznak. A beporzást követően beérik a terméstok, kinyílik, és kiszóródnak belőle az apró magvak, biztosítva a növény fennmaradását.

Tippek!

A rózsaszín és piros pipaccsal illetve narancssárga spanyol mákkal beültetett nagy cserép sok héten keresztül díszítheti a teraszunkat.

Erős kontrasztot ad a keleti mák narancsvörös színével a majdnem feketének tűnő szakálas nőszirommal.

A pipacsmező miniatűr méretben is rusztikus hangulatot teremt a kertben. A március végén elvetett egyéves pipacs májusban már virágzik a napos ágyásban.

Szép kísérők a pipacs mellé a téli sarjadékhagyma és a ligeti zsálya. A fűszernövényt a virágtól a hagymáig teljes egészében hasznosíthatjuk a konyhában.

Az egyéves törpemák júliustól szeptemberig virágzik, és szépen mutat díszhagyma és a kutyatej társaságában. 

Kapcsolódó cikk: A szivárvány színeiben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia