szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezek a nyomelemek kellenek a növényeknek!

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 02.


Nyomelemeknek nevezzük azokat az elemeket, amelyek nagyon kis mennyiségben szükségesek, mégis nélkülözhetetlenek a növényi növekedés számára. 

Ezek a nyomelemek kellenek a növényeknek!

Hat nyomelemnek tulajdonítanak nagyobb jelentőséget. Ezek a molibdén, bór, mangán, cink, vas, réz.

A jól művelt kertben ritkán lép fel mikroelem-hiány, mert ezek az anyagok a rendszeresen használt istállótrágyában, komposztban jelen vannak, mégis előfordulhat, hogy a nagyon lúgos kémhatású meszes talaj a vas, bór vagy a mangán felvételét korlátozza.

Rododendronok és más savanyú talajon díszlő növények esetében a nyomelem-hiány sárgulásban jelentkezik. Hasonlóképpen érzékenyen reagál vashiány esetén a málna. A hiányt legjobb megelőzni. A rostos szerves anyagok adagolásával ez könnyen elérhető. Ha kertünkben hiánytünetek jelentkeznek, a talajt kezeljük különféle algakészítményekkel.

A fehérjeszintézisben jelentős szerepet játszó molibdén hiánya inkább a savanyú talajokon tapasztalható, és csökött növekedés lép fel. Különösen érzékenyek a káposztafélék, amelyek levele molibdén-hiány esetén szálas, vékony és csíkos lesz. A hiány csökkentése érdekében szórjunk mésztartalmú készítményt a talaj felszínére. Permetezzük a növényeket algakészítményekkel, adagoljunk algalisztet, istállótrágyát, illetve komposztot.

A mangán a klorofill-képzés és bizonyos fehérjék felépítésében igen hasznos. Hiánytünetek leggyakrabban a meszes talajokon jelentkeznek. Csökött növekedés jellemzi a hiányt és a levelek sárgulása. Folyékony algakészítményekkel permetezzünk, majd adagoljunk algalisztet, komposztot, istállótrágyát.

A klorofill-képzéshez kis mennyiségű vasra van szükség. Ennek hiányában az erek közén fellépő sárgulás könnyen összetéveszthető a magnéziumhiány tüneteivel. A sárgulás különösen a fiatalabb leveleken vehető észre. Ezek a hiányjelenségek a főként a lúgos talajon fordulnak elő. Alkalmazzunk algakészítményeket, hintsünk a talajra istállótrágyát vagy algameszet.

A bór a növekvő szövetek fontos eleme a növény minden részében. Hiánya inkább lúgos, meszes talajokon mutatkozik. A gyökérzöldségeknél és az almánál a belső szövetek eltaplósodásában jelentkezik, míg a zeller és egyes káposztafélék (karalábé, karfiol, brokkoli) esetében barnulást okoz.

A cink és a réz aktiválja az enzimeket. Különösen a fiatal hajtások lesznek sárgán márványozottak, a citrusfélék pedig az átlagosnál kevesebb leveleket fejlesztenek. A hiány megszüntetése érdekében adagoljunk algameszet, komposztott, érett istállótrágyát.  

Kapcsolódó cikk: A különleges gyümölcstermésű zöldségek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia