szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért dönts a pozsgások mellett!

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 15.


Szeretne olyan növényt, amely nem igényel sok törődést, és mégis látványos? Mindkét kívánsága teljesül, ha a pozsgásokat választja, amelyek a lakásban és a kertben egyaránt szépen mutatnak.

Ezért dönts a pozsgások mellett!

A pozsgások eredetileg sivatagi vagy tartósan aszályos területeken élnek, ezért alkalmazkodtak a tűző naphoz és a szárazsághoz. Ha mégis sikerül vízhez jutniuk, akkor azt hosszú időre elraktározzák, az arra módosult részeikben. Éppen ezért, ha nincs sok időnk a növények ápolására, akkor tökéletes választásnak számítanak. Látványosak és változatosak a sziklakertbe, kőrepedésekbe, vagy talajtakaróként ajánlják őket, de a terasz vagy a lakás díszei is lehetnek.

Általánosságban elmondható a pozsgásokról, hogy a száraz, meleg levegőt, sok fényt és jó vízáteresztő-képességű talajt igényelnek. Öntözés után várjuk meg, míg a földjük teljesen kiszárad, és csak utána locsoljuk meg őket újra. Azért a különböző fajok igényei között lehetnek eltérések, ezeknek érdemes utánajárni, amikor kiválasztjuk a kertünk díszét.

Csak egy párat vegyünk sorra

Gyógyító kövirózsa

Az egyik legismertebb pozsgás fajnak számít, és a legnépszerűbb is. Jellegzetes levelei lehetnek barnák, lilák, zöldek vagy vörösesek is. Ráadásul nemcsak szépek, hanem gyógyító hatásuk is van, ugyanis a friss levelekből préselt nedvek hatékonyak a gyulladások, sérülések kezelésére. Pl. rovarcsípésre, vágott sebre vagy bizonyos típusú fülgyulladásra.

Látványos agávé

Húsos, vastag levelei miatt igazán jellegzetes ez a növény, amelyre ezen kívül a fekete vagy a vörös tüskék hada felhívja magára a figyelmet. Mivel elég nagyra nő, ezért érdemes inkább önállóan nagy cserépbe tenni, hogy tudjon érvényesülni. Nem télálló, hideg időszakban 5-6 fokon kell tartani.

Igéző varjúháj

Gyönyörű virágdíszt ad, és közben semmilyen törődést nem igényel. Csoda, hogy a legtöbb kertben talajtakaróként felbukkan. A gyerekek kedvence, mivel vonzza a pillangókat és lehet bennük gyönyörködni. A napos helyet jól viseli, de a nagy szárazsággal sincs gondja.

Szépítő Aloé vera

Talán mindenki hallott erről a növényről, amit már az ókorban is használtak bőrfiatalításra, égési sérülések gyógyítására. Elég, ha egy keveset levágunk a levél végéről, és a nedvét máris tetszés szerint felhasználhatjuk. De nem csak gyógyító hatása miatt kedvelt, hanem mert igazán egzotikus külsejű. Bár hazánkban inkább szobanövényként érzi jól magát, mivel a fagyokat nem bírja, és a közvetlen, erős napfényt sem viseli jól. 

Kapcsolódó cikk: Zöldfűszerekkel az egészségért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia