szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért együnk savanyú káposztát! Recepttel

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 22.


Az ősz és a tél elengedhetetlen konyhai kísérője a savanyú káposzta. Ismerkedjünk meg ezzel a kincset érő alapanyaggal, ami hozzájárul egészségünk megtartásához is.

Ezért együnk savanyú káposztát! Recepttel

A római természettudós, Plinius szerint, Krisztus utáni első évszázadból származik a savanyú-káposzta első receptje. Leírja, hogy a római hajósok, a tengerparton termesztett káposztát megtisztítják, majd hordóba teszik, besózzák és légmentesen lezárják. A hordóban beindul az erjedési folyamat és savanyú-káposzta lesz belőle.

Az ókori görögök a káposztát főként gyógyító szerként tartották számon. Hippokrátész szerint az emberi szervezet legjobb tisztítója a káposzta.

Az ókori Rómában a káposztáskertek a gondos gazda szimbólumaként terjedtek el, de elsősorban ők is gyógyászati célból termelték. Hosszú évszázadok teltek el, míg a káposzta funkciója megváltozott és már nem gyógyítás, hanem a táplálkozás fontos zöldségnövényévé vált.
A késő középkortól kezdődött a káposzta háztartási célra való termesztése.

Lippai János írja, hogy a káposzta parasztvetemény a petrezselyemmel, fokhagymával, vöröshagymával együtt.

A savanyítást, mint tartósító formát, már a legkorábbi időkben is ismerték az emberek. A kínai nagyfal építésekor, Krisztus előtt 300 körül az építőmunkások savanyított káposztát fogyasztottak a rizs mellé. Egy tudományos dolgozatban beszámoltak a savanyú káposzta skorbut elleni hatásáról, a rendszeres fogyasztókat megóvta pl. a vitaminhiánytól, bőr és körömproblémáktól.

A savanyú-káposzta ma is a téli időszak egyik legfontosabb C-vitaminforrása. Bárhol megvehetjük, csomagolva, konzerv formájában, de az a legfinomabb, amit mi saját magunk elkészítünk, babérlevéllel, kaporral, csípős paprikával, borssal, köménymaggal.

A savanyú-káposzta a C-vitamin mellett tartalmaz B6 és K-vitamint. Ásványi anyagok közül van benne kalcium, magnézium, kálium, nyomelemek közül a vasat és cinket tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, fogyókúrázóknak hasznos táplálék.Készíthetünk belőle levest, főételt, salátát, tésztaételeket. A Kunságban nagy a káposzta becsülete. Az asztalon megtalálhatjuk karácsonykor, húsvétkor, lakodalmakban, nagyobb vendégeskedések alkalmával. A húsos-rizses tölteléket levelekbe töltik, van, aki gombócokat készít, és köré rakja a káposztát, úgy főzi meg. Sokan többféle húst, füstöltet is tesz a töltelék közzé, én például rántást teszek rá, de van aki, nem rántja be. Végül is mindegy, egy a fontos, hogy jó étvággyal fogyasszuk el.

Tipp! Almás rakott káposzta

Kiolajozunk egy jénai tálat, vagy tepsit, hagymakarikákkal kibéleljük. Erre rakjuk az elősütött csirkemell szeleteket, rá rakjuk a savanyú-káposztát, karikára vágott almát és a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, kaprot is szórhatunk rá. Sütés előtt kapros tejföllel leöntjük. Az almakarikákat ki is hagyhatjuk belőle, nélküle is nagyon finom.

Kapcsolódó cikk:

Ezt vesd ősszel!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia