szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért rejtsd el a fényt!

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 09.


Rejtett fényekkel dolgozni igazi öröm. Sokszor hihetnénk azt, hogy ezeknek a megoldásoknak csak egy adott helyen van értelme, de mivel annyi beépíthető lámpa, annyi takarási megoldás, és annyi funkció képzelhető el hozzájuk, így kár lenne behatárolni a lehetőségeinket. Ráadásul a kivitelezése egy ilyen fényforrásnak nem drága, és a legtöbb esetben mi magunk is könnyedén meg tudjuk oldani.

Ezért rejtsd el a fényt!
Kép: www.3d-architectures.blogspot.hu

Hova?

A rejtett fényforrások nagyon impozánsak, éppen ezért szinte mindenhol mutatósak lehetnek. Azt azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy ki lesz-e használva. Tény, hogy nem kerül olyan sokba, de ha csak egyszer, vagy kétszer használjuk, akkor kidobott pénz lesz belőle. Az előszoba, vagy éppen a gardrobe nem igazán igényli ezt a fajta világítást. Igaz, hogy meg lehet alkotni úgy is, hogy a fénye jelentékeny legyen, ettől függetlenül ezeken a helyeken nem töltünk annyi időt, hogy érdemes legyen ilyen látványos megoldásokkal élni.

A konyha a háló a nappali vagy a kert azonban már tökéletes választás lehet. Mindegyik esetben más és más a funkció, ám itt nem csak a közvetett fény kihasználhatósága a fontos, hanem az is, hogy a látványt és a hangulatot is sokszor és sokáig élvezhetjük.

Funkció

Azt is érdemes eldönteni, hogy milyen funkciót szánunk egy rejtett világításnak. A konyhában például nincs szükség hangulatvilágításra. Itt a cél a jó láthatóság, és a helytakarékosság. Éppen ez az, amiért a rejtett források szerepet kapnak. A szekrények alján elhelyezett, az ablakpárkány alatt futó, vagy éppen a szekrények belsejét megvilágító fények kifejezetten praktikusak, és nagyban megkönnyítik a munkát. Éppen ezért határozottan erős fényű lámpákat keressünk, amiket ne folytassunk le azzal, hogy elé is teszünk takarást. Tökéletes lehet a célra a led lámpák azon családja, melyeken az égők egy felragasztható szalagon foglalnak helyet.

Egészen más várunk el egy hálószobai, vagy nappaliban lévő rejtett világítástól. Itt a lényeg a kellemes, enyhe fény, a hangulat megteremtése. Itt tökéletesen használhatóak a színes fényforrások, és a különböző beépítési megoldások. A plafonon végigfutó, az ágy alól elősejlő, vagy éppen a mennyezeti stukkók alól világító lámpák is mutatósak lehetnek. Mindenképpen érdemes elgondolkodni a színeken is, hiszen egy pirosas árnyalattal a háló hangulatát tüzesíthetjük, míg egy narancsossal a nappalit tehetjük nyugodttá, és meghitté.

A harmadik funkcióbeli lehetőséget a kerti fények jelentik. Itt ugyanis nem a hangulat, és nem is az erős, helytakarékos megvilágítás a cél. Csak azt szeretnénk elérni, hogy lássuk, merre megy a kerti ösvény, de a fény ne zavarjon abban, hogy a csillagokban gyönyörködjünk, illetve a kerti vendégeink (madarak, gyíkok, pockok, kisebb lények) éjszakai megszokott ritmusát ne borítsuk fel. A kert rejtett világítások kerülhetnek az ösvény mellé, kis fényintenzitású lámpákként például köveknek álcázva, de akár a behajló ágakon is helyet kaphatnak. A lényeg, hogy jól válasszuk meg a helyüket, mert a látható vezetékek nagyban rontják az összképet. Azt ií szem előtt kell tartani, hogy ezekre a fényekre nincs szükségünk egész este, így az időzített kapcsoló, ami 5-10 perc múlva kioltja a fényeket praktikus kiegészítő lehet, ahogyan a jól beállított mozgásérzékelős aktiváló is.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!