Ezért szeretjük az édes ízt
Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 15.
Az édes íz az energia előállításával, és felpezsdítésével erősíti a testet. Energiahiány és fáradtság esetén különösen hatékony az alkalmazása.

Táplál, harmonizál, egyensúlyba hoz minden szervet. Az édes ízű élelmiszerek nedvességgel látják el a szervezetet. Annak, aki ödémára hajlamos, nem ajánlott az édes ételek fogyasztása, és abban az esetben sem, amikor a testben a nedvesség és a nyák felgyülemlett. Az édes íz serkenti a vér alapanyagát adó testnedvek képződését is.
Az édes-hideg ételek nyugtatnak és lelassítnak. Az édes-frissítő és az édes-semleges ételek erősítik a vesék jin energiáját. Az enyhén csípős fűszerekkel kombinált édes felpezsdíti a chi-t és melegít.
A szervezet cukorszükségletét optimális esetben teljes kiőrlésű gabonafélékkel és édes zöldségekkel kellene fedezni. Amikor az étkezést többnyire a természetes édes ízű élelmiszerek alkotják, elmarad a desszert utáni vágy. Az édességek iránti túlzott vágyakozást okozhatja az, hogy kevés hüvelyest, gabonát és zöldséget fogyasztunk, vagy helytelen módon készítjük el az ételeinket.
A túl fűszeres vagy sós ételek fogyasztása után jelentkező állapot kiegyenlítésére kívánja a szervezet az édes befejezést.
Érzelmi feszültség esetén ösztönösen megkívánjuk az édeset, mert az olyankor fogyasztott édesség javítja a máj nedvességellátását és emiatt átmenetileg lenyugtat.
A heves éhségrohamok és a csokoládé utáni vágy a Föld elem segélykiáltása, mivel energiahiány lépett fel.
A teljes értékű gabonák fogyasztásakor csak az alapos rágással csalogathatjuk elő belőle az édes ízüket. Túl gyors étkezés és felületes rágás esetén savasítják a testet, pedig egyébként kiegyenlítő hatásúak.
A jó emésztés alapfeltétele az alapos rágás. Jól rágjuk meg a falatot és az is fontos, hogy nyállal alaposan itatódjon át. Az egész gabonaszem emésztési nehézségekbe ütközik, ha sokáig csak finomított termékeket fogyasztottunk, ezért legyünk következetesek.
Kapcsolódó cikk: Így készíts fahajtásból ízletes ételt
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22