szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Facélia, a méhek kedvence

Sulyok Józsefné, 2008. jún. 28.


A facélia (mézontófű) termesztése hazánkban az elmúlt harminc évben vált igazán kedveltté és ismertté. A növény magyar neve is mutatja, hogy rendkívül jó méhlegelő, s ezen túl gyönyörű növény, melyet képeink is bizonyítanak.

A virágzás kezdetéig alkalmas takarmánynak, vadlegelőnek. Virága kékes színű és nagyon kellemes illatú. Nem csoda, hogy a méhek nagy előszeretettel látogatják. Vetőmagtermesztés esetén számolni kell a könnyen pergő magjainak „gyomosító” hatásával. Zöldtrágyának leszántva jó elővetemény minden kultúrának. Kedvező mellékhatása, hogy a kultúrnövényeinket károsító fonálféreg fajok nagy részét távol tartja. Kezdetben gyengén fejlődő növény a későbbiekben zárt összefüggő állományt ad és ennek következtében igen jó gyomelnyomó hatása van.


Az ország területén gyakorlatilag mindenhol termeszthető a fagyzugos vagy északi lejtők kivételével. A jobb vízgazdálkodású és magasabb humusztartalmú talajokon termeszthető eredményesen. A hideg, kötött, sekély termőterületű talajokban nem érdemes vetni.
A facéliának jó előveteményei a kalászosok, a rostlen és a rostkender. Nyári betakarítás esetén jó előveteménye az őszi kalászosoknak. Méhlegelőként vagy zöldtrágyának hasznosítva kapások, elsősorban burgonya, cukorrépa, paradicsom és dohány követheti.

Az éves tápanyagigénye szerény. A talaj előkészítésre igénytelenebb, de a jó kultúrállapot fenntartásához szükséges tarlóhántás, tarlóápolás nem maradhat el. Az apró magvak miatt jó minőségű aprómorzsás, kellően ülepedett magágyat kell készíteni. A viszonylag lassú csírás (1-2 hét) és a kezdeti lassabb fejlődés miatt nagyon fontos a gyommentesen tartása a kezdeti fejlődési szakaszban.


A vetés ideje hasznosítási céltól függően, márciustól szeptemberig lehetséges. Legkorábban a vetőmagtermesztés esetén vetjük, március, április között. Főnövényként méhlegelőnek májusban, másodvetésben méhlegelőnek vagy zöldtrágyának július első felében vetjük. Vetésforgótól függően vethető szeptemberben, ebben az esetben a következő év májusában várható a virágzása. Zöldtrágyaként 8-10 kg/ha vetőmag szükséges.
Számottevő betegsége, kártevője nem ismert, ezért a biogazdaságok számára ideális növény. Kezdeti időszakban gyenge fejlődési erélye miatt a gyomosodásra érzékeny. Vetőmagtermesztés esetén, mivel a magja nehezen tisztítható, a hasonló magvú gyomnövényeinek a mechanikus – kézi – gyomirtása is szükséges lehet. A toktermése tavaszi vetés esetén, július végén, augusztus elején érik be. Vetőmagtermesztésben 300-500 kg/ha szemtermés várható. Zöldtrágyaként a termőhelyi adottságoktól függően 10-30 tonna zöldtömeget adhat hektáronként.
 

Tipp!
Látványos virága, kellemes illata miatt, szálas virágként is kipróbáltam, vázába téve, vizet naponta cserélve 5-6 napig is eltartható. Más virágokkal együtt, díszíteni is kiválóan lehet vele.
 

Kapcsolódó cikkek: Barangolás a Méhészetben

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi

 

  

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia