szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fafaragók, faműves mesterek

Sulyok József, 2008. nov. 08.


Ádám Lajos munkássága

Amióta emberiség él a Földön, azóta él bennünk az önkifejezés vágya, szándéka, magunk és mások örömére. Volt, van, lesz ember, aki papírra, köbe, zenébe, agyagba, fémbe, fába vetette-veti, véste-vési álmát, tehetségét, mondanivalóját. Városunk fafaragói is e „kényszer” hatása alatt alkotnak, s nem csak fába álmodják a formát, figurát, de ki is engedik belőle.

 

Ádám Lajos munkái

 

Az 1930-ban született hajdúnánási család sarját – aki 1943 óta él városunkban - mindig fák vették körül. Nem véletlen, hogy már gyermekkorában is fúrt, faragott, kereste az ágban, fatörzsben, gyökérben rejlő lehetőségeket. Szinte törvényszerű volt, hogy kerékgyártó inasnak állt.

Állandó elfoglaltságot, biztos megélhetést jelentett ez a szakma abban az időben. Nemcsak a fa iránti vonzalma, de tehetsége, rátermettsége már kezdeti tanoncidőben kitűnt. Egy barátja mesélte, hogy nánási mestere egyik alkalommal félbehagyva egy fejfa felírat vésését, elment a kocsmában meginni valamit. Mire visszatért a kis Lajcsi gyerek bevéste a teljes szöveget a fába.

Amikor a mester megjött, látta, hogy kész a fejfaírás, kérdezte az inast:

- Ki véste be?

- Én - jött szerényen a válasz.

Attól kezdve neki kellett a betűket kiformálni.


Ádám Lajos munkái1948-ban segédként szabadul és a tedeji gazdaságban helyezkedik el. Innen vonul be katonának, és 6 évi szolgálat után hadnagyi rendfokozattal szerel le. Tisztként sem tudta megszokni a katonaságot, visszavágyott szakmájába. 1957 elején szeretett volna de, nem válthatott ipart, mert kevés volt a gyakorlat ideje, ezért rövid ideig egy nánási kisiparosnál, majd a tiszalöki Ládagyárnál helyezkedett el, ahol művezetőségig vitte. 1964-ben hazahívták a tiszavasvári Építő Ipari KTSZ –be, ahol felesége is dolgozott.

Itt ácsmesterként 13 évet húzott le, majd átment állványozó, karbantartó ácsnak az Alkaloidába. Innen ment nyugdíjba. A nehéz, felelősség teljes munka mellett szabadidejében mindig faragott. A hosszú katonaévek alatt portrékat, tájképeket festett, rajzolt nem kis sikerrel, amit a családja mai napig nagy becsben őriz.


Ádám Lajos munkáiFafaragó tehetsége termékenysége igazán az Alkaloidában bontakozott ki, ahol a vállalat vezetői látva tehetségét, egy idő után külön műhelyt rendeztek be számára. Rengeteg figurális faragás, táblakép, kopjafa, tányér, díszdoboz, citera, faragott szék, lóca, asztal, korlát, tükör, képkeret, címer, stb. került ki kezei alól. Önképzéssel fejlesztette tudását.


Ádám Lajos munkájaTöbb kiállítása volt a városban, de bemutatkozott Kecskeméten, Kisvárdán, Nyíregyházán is. Legszívesebben dió, juhar, orgona, cseresznye, hárs-fába faragott, de szívesen használta a diógyökeret is. Munkáját szakemberek többször minősítették kiválóra. Tudását a népi fafaragás és az iparművészet közé helyezték.

Sok munkája van szerte az országban, barátai nagy becsben tartják ajándékba kapott faragványait. Jelenleg is a városháza egyik termét díszíti nagy szülötteinkről (Vasvári, Pethe, Kabay), készült három táblakép. Az Alkaloida nagy tanácskozó termében lett elhelyezve a gyár történetét bemutató monumentális táblaképe. Két faragott kopjafája, ma is a Városháza téren áll.

 

Több mint 10 éve betegsége folytán keze meghalt a munkára, azóta nem tud faragni, alkotni, ebbe nehezen törődött bele. De örömére szolgál, hogy fafaragással foglalkozó utódok időközönként felkeresik, kikérik véleményét, megmutatják munkájukat. Régi barátjával, Papp Lajossal én is meg-meglátogatom néha, s jót beszélgetünk, nosztalgiázunk. Otthon pedig elő-elő veszem az 1987-ben, névnapomra általa készített, gyönyörűen faragott kis citerát, s ha játszom rajta mindig ez a szerény, de nagylelkű, faragóművész jut az eszembe.

Folytatása: Fafaragók faműves mesterek 2. rész


 

Ádám Lajos munkáiKapcsolódó cikk:
Tanyasi élet

 

Kapcsolódó rovarok:
Kertészkedés
Hobbi
Néprajz, Népszokások

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia