Fahéjas-almás torta karamellöntettel – nem csak Karácsonyra
Orbán Krisztina, 2014. dec. 05.
Ez az egzotikus fűszerekkel és karamellöntettel megbolondított, lágy tésztájú almás torta fahéjillata által minden bizonnyal odakívánkozik majd a karácsonyi asztalra, ugyanakkor egy egyszerű hétköznapot is bármikor megédesíthetünk vele.

Fahéjas-almás torta karamellöntettel
Hozzávalók a tortához:
4 db alma
32 dkg liszt
19 dkg kristálycukor
17 dkg barnacukor
3 tojás
3 dl olívaolaj
3 és fél teáskanálnyi őrölt fahéj
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi só
háromnegyed teáskanálnyi szerecsendió
háromnegyed evőkanálnyi vaníliaaroma
porcukor ízlés szerint
Hozzávalók a karamellöntethez:
22 dkg barnacukor
17 dkg vaj
1 teáskanálnyi vanília
75 ml tej
A tortát az alábbiak szerint készítjük el.
Az almákat meghámozzuk és kockára vágjuk.
Egy nagy tálba beleöntjük az olajat, majd ráütjük és elkeverjük benne a tojásokat. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot és a barnacukrot, és addig verjük, amíg egy teljesen sima krémet kapunk.
A lisztben elkeverjük a fahéjat, a szódabikarbónát, a sót és a szerecsendiót, majd kis adagonként alaposan belekeverjük a cukros krémbe. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a vaníliaaromát is, amivel még egyszer jól megkeverjük. Az immár szép tömött tésztába belekeverjük az almakockákat, majd a tésztát két vékonyan kikent és belisztezett vekni sütőformába, vagy egy tepsibe öntjük.
A tésztát ezt követően a 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és nagyjából 45-50 percen át sütjük. A tészta akkor sült meg, amikor egy a közepébe szúrt fapálcikát már tisztán tudunk kihúzni belőle. Ezt 45 perc után folyamatosan próbálgatjuk, hogy a torta biztosan ne süljön túl. Amikor a torta megsült, kiemeljük, és egy rácsra helyezzük hűlni.
Amíg a torta hűl, elkészítjük rá a karamellöntetet is.
A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, majd belekeverjük a barnacukrot és a tejet. Ezt követően szintén alacsony lángon, nagyon lassan felforraljuk, és nyolc percen át folyamatos kevergetés mellett forrni hagyjuk. Ezután levesszük a tűzről a karamellt, belekeverjük a vaníliát, és hagyjuk meghűlni. Amikor a tészta is meghűlt, ízlés szerint porcukorral megszórjuk a tetejét, majd rácsorgatjuk az öntetet, és már fel is szolgálhatjuk az ínycsiklandó fahéjas-almás tortát.
Kapcsolódó cikk: Kókuszos édességek egyszerűen és gyorsan
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.március 04., csütörtök / 20:36