szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fák védelme viharkárok után

Topor Erika, 2015. aug. 17.


Az országon végig söprő vihar után hatalmas károk keletkeztek a fás szárú növényekben is. Idős fák estek áldozatul sok helyen, és a leszakadó ágaktól életveszélyessé váltak a parkok, közterek, házikertek egyaránt.

Fák védelme viharkárok után

A leszakadt gallyakat többnyire könnyen el tudják takarítani, de a leggyakoribb hiba ilyenkor, hogy a viharkárok megoldása utána fák karbantartása lemarad.

A legfontosabb, hogy a keletkezett sebfelületeket kezeljük. A szálkásan leszakadt ágrészeket, csonkokat minden esetben le kell vágni, illetve minimalizálni kell a sebfelületeket. Célszerű fásszárúakhoz való sebkezelővel lekenni az érintett sérüléseket.

A párás, nedves levegő kedvez a kártevőknek és kórokozóknak, így a növényvédelem részét képezze a permetezés is.

Sok esetben a fákat gyökerestül tépte ki a viharos szél. Ilyenkor a fák lombja sértetlen, viszont a kiszakadt gyökérnek köszönhetően a visszaültetett, talajba visszafordított fák már nem képesek a hatalmas lombkoronát táplálni, így ebben az esetben a lombkoronát is érdemes visszametszeni. A visszaültetéskor adhatunk tápanyag-utánpótlásként és az új gyökerek növekedési kedvének növelése érdekében gyökeresedést segítő tartós műtrágyát.

A lombkorona visszametszésénél arra is ügyeljünk, hogy a lombozat harmonikusan, és egyenletesen legyen kialakítva. Ez akkor nehéz, ha a fa egyik oldalának teljesen leszakadt a koronája. Ilyenkor a féloldalasság elkerülése végett muszáj a másik oldalt is megkurtítani, mert a következő nagyobb szél az egyenlőtlen eloszlás következményeként könnyebben kárt tehet a megmaradt lombkoronában, vagy akár az egész fák kifordíthatja a talajból.

Kapcsolódó cikk: A következő szezon díszkerti divatja
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia