szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Faköltöztetés: most

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 05.


Néha csak későn vesszük észre, hogy a fának kiválasztott hely nem a legmegfelelőbb. 

Faköltöztetés: most

Az a fa, amelyik 5 évnél rövidebb ideig volt egy helyen, általában jól átültethető. Erre a legmegfelelőbb időpont október és március között van, fagymentes időjárásban.

Azért, hogy pl. a galagonya lehetőleg kevés gyökérszálat veszítsen, földlabdával együtt kell átültetni. Ásóval távolítsunk el egy réteg földet, a törzstől kifelé haladva. Ezután ferde leszúrásokkal megformázzuk a földlabda külső szegélyét, átvágva az oldalgyökereket. Erőteljes ásóleszúrásokkal körben fellazítjuk a földlabda aljánál a tartógyökereket. A kirojtosodott gyökereket, metszőollóval kicsinosítjuk.

A törzs hajlításakor könnyen berepedések keletkezhetnek a gyökérlabdán, ha nincs teljesen elválasztva. Mielőtt szétesne, feltétlenül vágjuk át a maradék gyökereket is. A földlabdát a jutazsák közepére helyezzük, és a szemben fekvő végeit összebogozzuk. Becsomagolhatjuk még egy jutaszövetbe, hogy az átszállítás során a gyökérlabda védve legyen. Egy enyhe visszavágással csökkenthető a korona térfogata, és biztosíthatjuk minden ágrész optimális állátását.

A fát az új helyen ültessük ugyanolyan mélyre, a jutavászon bogait vágjuk le, a gödröt töltsük fel földdel, és alaposan öntözzük be. A fa következő tavasszal friss hajtásokat hoz. 

Kapcsolódó cikk: Így kell profin és gyorsan ültetni
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia