szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Falusi udvarok állandó lakói

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 18.


Orvosi macskagyökér és fekete ökörfarkkóró

Falusi udvarok állandó lakói

Orvosi macskagyökér

A növény Nyugat és Közép-Ázsiában, valamint Európában őshonos. A fehér vagy a halvány-rózsaszín illatos virágai júniustól augusztusig nyílnak. A macskagyökér egy nagyon régóta ismert gyógynövény, altató és nyugtató hatása van. A megvastagodott karógyökere és rizómája nagyon átható szagot áraszt. A magassága elérheti akár a 150 cm is, a szárát szőr borítja, a levelek felszíne szintén szőrös.

Előnybe részesíti a nedves helyet, jól érzi magát a cserjék szomszédságában, de napos helyen is megél. Igénytelen növény, magvetéssel szaporítható. Fényben csírázó, a magot nem szabad betakarni, hajlamos az elburjánzásra. Ha ezt meg akarjuk akadályozni, az elhervadt virágokat idejében távolítsuk el.

Az orvosi macskagyökér hagyományos gyógynövény, melyet valószínűleg már Krisztus előtt 1500 évvel is termesztették. A növényből áradó sajátos szag vonzza a macskákat. Gyógyászatban csak a sárgás-barna gyökeret használják. Szorongás, feszültség, alvászavarra javasolt. Szép kísérőnövény a nyári virágágyásba.

Fekete ökörfarkkóró

Az ökörfarkkórók családjába több mint 250 faj tartozik, melynek többsége kétéves növény. A fekete ökörfarkkóró egy nálunk is honos vad évelő, amely Szibériában és Európában elterjedt. Az ökörfarkkórók jellegzetessége a tekintélyes méret és a szép, gyakran világossárga virágzat, amely június és augusztus között nyílik. A fekete ökörfarkkóró a virágok közepében lévő pirosas és lila színű porzószálakról kapta a nevét.

Fajtól függően akár két méter magasra is megnőhet, de az évelő fekete ökörfarkkóró magassága csak kb. 130 cm. A rövid életű fajtáknál az első évben közvetlenül a föld fölött kifejlődik a tőlevélrózsa, és csak a második évben, miután a téli hideg megcsípte, jelennek meg a virágzatot viselő szárak.

A legtöbb faj nagyon szárazságkedvelő, és köves, áteresztő talajt, napos fekvést részesíti előnybe.Nagyon igénytelen növény, magvetéssel szaporítható, amiről maga a növény gondoskodik. Ha tartósan ott szeretnénk látni a kertben, néhány virágszáron hagyjuk a magot beérni. A magas fajok ültethetők szoliterként, az alacsonyak jól mutatnak a sziklakertekben, a méhek előszeretettel látogatják.

A népi gyógyászatban a virágból kivont olajat bőrbetegségekre és fülfájásra ajánlják. Virágzás után az elhervadt szárakat hagyjuk meg téli táplálékforrásnak a madarak számára. 

Kapcsolódó cikk: Virágsziromba borult konyha
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia