szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fejbe vág? Váza üvegből, fémből, tökből

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 20.


Az ember sokszor kerül dilemmába a saját otthonában, amikor vendégeket fogad: mindenki kedvesen hoz egy kis virágot, ám a legtöbb esetben nincs annyi váza, amennyire szükség lenne.

Fejbe vág? Váza üvegből, fémből, tökből

Ilyenkor el lehet szaladni a boltba, és nagyobb összeget otthagyni két, maximum három vázára, vagy egy kicsit kreatívnak kell lenni. Hiszen annyi dolog van egy lakásban, amiből lehet vázát csinálni!

Palack és festék

Talán a legegyszerűbb dolgunk akkor van a vázák ügyében, ha a kiürült üvegekre fókuszálunk. Ezzel csak az a baj, hogy a legtöbb esetben messziről lesír róluk, hogy egykor bizony alkoholt tartalmaztak, és hiába teszünk beléjük szép, vágott virágokat, ettől még nagyon erőltetett lesz a hatás. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint festéket ragadni, és egy kicsit átalakítani az üveget. Ha történetesen egy szép színű boros üvegről van szó, akkor válasszunk egy nekünk tetsző mintát, és azzal díszítsük az üveget. Ha úgy jobb, akkor először csak egy alkoholos filccel vigyük fel az alakot, mert ha esetleg elrontanánk, akkor sincsen nagy baj, elég csak letörölni az anyagot.

Ha az üveg színe sem megfelelő, akkor az egészet fessük be. Ennek két módja lehet: kívülről, vagy belülről. Az első esetben az üveg textúrája is megváltozik, matt, és kissé érdes lesz, ezzel melegebb hatást, otthonosabb kinézetet kölcsönözve a térnek. Ha belülről festjük (vagyis beleöntjük a festéket, alaposan megforgatjuk, hogy mindenhova jusson, a felesleget kiöntjük, és az üveget kiszárítjuk), akkor viszont megmarad az elegáns, sima felület, és a csillogás, de mégis egészen különleges színekkel dolgozhatunk. Válasszunk csillámos óaranyat, vagy egyszerű, matt fehéret, a hatás nem marad el.

Villanykörte

Az apró virágoknak apró váza dukál. Persze a csöpp kis tartókban nagyon jól mutatnak a nagyobb virágok is, de csak szálanként. Ebben az esetben azt is nagyon rövidre kell venni, hiszen a vázánk villanykörtéből készül. Ehhez kelleni fog egy kiégett, régi típusú körte, és fogó és egy fémfűrész. Egy vastag kesztyűt húzzunk fel, hogy ha eltörne az üveg, ne vágjuk meg magunkat. A fűrésszel vágjuk le a körte fém részének alját, és a fogóval vegyük ki az izzó részét. Sorjátlanítsuk, és egy erősebb dróttal hajlítsunk neki „lábat”, hogy segítség nélkül is megálljon. Lógatni is lehet, sőt, akár több kis vázát is felfűzhetünk egy kötélre, és ezt használhatjuk dísz gyanánt.

Konzervdoboz

Egy konzervdoboz is tökéletesen alkalmas arra, hogy vázát alkossunk belőle. Ehhez használhatunk egyszerűen festéket is, de mivel a doboz felülete kevésbé sima, mint az üvegé, ezért a ragasztót is jobban viseli. Fogjunk egy pár nyelvpálcát, amit gyógyszertárban lehet beszerezni, vagy például jégkrémpálcát, és szépen ragasztgassuk egymás mellé a konzerven. Ha ez megvan, akkor felül és alul is kössük át madzaggal, és kész is a saját kis vázahordónk. Természetesen a dobozra azt ragasztunk, amit csak szeretnénk. Csillámport, tükördarabokat, méretre vágott ágacskákat.

+ tipp

Halloween ugyan már elmúlt, mégis lehet látni gyönyörű, színre festett tököket, melyek vázaként funkcionálnak. Arra, hogy a vizet megtartsa, maga a zöldség nem alkalmas, ezért egy kis trükköt kell alkalmaznunk. Egy kisebb konzervet, vagy befőttesüveget használunk tartó gyanánt. Ezt viszont ügyesen elsüllyesztjük a tökben úgy, hogy kivájunk abból annyit, hogy a „váza alapot” befogadta. Az nem baj, ha egy kicsit beesik a tartó a tökbe, nem fog látszani. Tegyünk bele vizet, virágokat, és mehet is az ünnepi asztal közepére.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!