szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fejlődésben megáált gyeprészek

Szilárd     2 435 napja     248 megtekintés
A kertemben egész nyáron (úgy augusztus közepéig) gyönyörű, egyenletes, egészséges volt a fű. (Az az igazság, hogy valamikor május körül - elég későn - felújítottam, mert előtte is hasonló problémától szenvedett, késes gyepszellőztetővel lazítottam, utánvetettem, műtrágyáztam). És örültem az eredménynek.

Addig is, azóta is odafigyeltem az öntözésre, nyírásra, gyomirtásra (bár utóbbi alig-alig volt benne).

Augusztus közepe körül foltokban elkezdett sárgulni és lassabban nőni a fű. Ez mostanra oda jutott, hogy a képeken is látható sárga foltokban alig nő, a legutóbbi, 3 hete történt fűnyírás óta 1 centit ha nőtt átlagosan, míg máshol, ahol szép, egészséges, legalább 10-15 centire megnőtt. (Nem szoktam ekkorára meghagyni, de most így alakult.)

Sokan gondolkodtam rajta, hogy nem locsolom-e túl, esetleg nem kapott-e túl kevés vizet, ugyanis az öntözőrendszerem nem ideálisan van kialakítva, nem teljesen egyenletes a szórás. De úgy tűnik, hogy nincs ilyen összefüggés, ugyanis van folt olyan helyen is, ahol az átlagosnál kevesebb víz éri és olyan helyen is, ahol több.

Azt látom, hogy sok helyen, ahol ilyen foltos, ott nagyon sok az elhalt fű, elképzelhető, hogy emiatt berohad. Gyepszellőztetést tervezek a napokban, hogy ezeket a részeket javítsam.

Sajnos, ezzel a visszatérő problémával küzdök minden évben. Mi lehet ennek az oka? Gombás fertőzés? Vagy csak sűrűbben kéne szellőztetnem (nem évi kétszer), nyáron is? Esetleg tápanyag hiány? Bár ez utóbbit nem hiszem, mert gondolom, akkor nem ilyen foltokban jelentkezne a probléma.

Mellékeltem néhány képet is, ahol látszik a komoly különbség az egészséges és a problémás részt közt. És mindez úgy, hogy augusztus közepéig tökéletes gyep volt egységesen, mindenhol.

Mellékeltem néhány képet, fűnyírás előtt távolabbról és közelebbről, illetve fűnyírás utáni állapotról.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
0
0
szavazat
Fejlődésben megáált gyeprészek Fejlődésben megáált gyeprészek Fejlődésben megáált gyeprészek Fejlődésben megáált gyeprészek


3 HozzászólásSzilárd
2013. nov. 12. (2 432 napja)
Kedves Erik

Nagyon köszönöm.

Igen, a kés nem volt éles, néhány hete lett megélezve. De ott, ahol nem igazán nő a fű, ott még valószínűleg sok helyen a régi kés vágása látszik. Legalábbis ahol szépen nő a fű, ott már nem látom ezt a "roncsolást".

A Manfilt vagy a Trifendert még most, november közepán is tudom alkalmazni, ugye? (Sőr, az ismétlő kezelés már decemberre csúszik.)

Üdv,
Szilárd
Czinege Erik
2013. nov. 12. (2 432 napja)
A 21 gramm 10 liter vízhez kell.
Czinege Erik
2013. nov. 12. (2 432 napja)
Kedves Szilárd,


A képek alapján kettő probléma állapítható meg:

1. Nem elég éles a fűnyíró kése, így roncsolja a füvet és nem vágja. Javaslom, hogy minden évben éleztesse meg a késeket.
2. A foltok gombás megbetegedésre utalnak. Itt kettő megoldás alkalmazható:
- gombaölő szeres kezelés. Erre kiváló megoldás a Manfil nevezetű készítmény, amiből 21 grammot kell feloldani és kipermetezni. Érdemes a kezelést 2-3 hét múlva megismételni.
- A másik megoldás a Trifender nevezetű mikrobiológia készítmény ami, gyakorlatilag elveszi az egyéb gombák elől az életteret, így fejti ki hatását, illetve növeli a gyep a foszforfelvételét is. 0,1 % oldatot kell használni, szintén javasolt 2-3 hét múlva megismételni a kezelést. Fontos hogy a Trifender kijuttatása esetén tilos egyéb gombaölő szer alkalmazása, hiszen ez a Trifendert is elpusztítja.

Üdvözlettel: Czinege Erik


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.