szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Feledhetetlen! A téli erdő szépsége

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 13.


Második pillantásra már a hideg évszakban sem hasonlít egyik fa a másikra. Séta közben felfedezhetjük erdei fáink kérges szépségét.

Hatalmas és méltóságteljesen áll az öreg tölgyfa egy erdei tisztás szélén.

Feledhetetlen! A téli erdő szépsége

Ha a kérget körös-körül lehántják a fáról, egészen a fatestig, akkor megszakad a tápanyagok szállítása, és a fa elpusztul. A fagy okozta repedések, melyek a fagyott törzsön jönnek létre a napsugarak hatására, szintén ártalmasak a fára nézve. A hőmérsékletingadozás következtében egész kéreglemezek válhatnak le a törzsről. A gyümölcsfák kérgét úgy védik meg ettől, hogy lekenik mésszel – a fehér réteg visszaveri a napsugarakat.

Bár népszerű szokás különböző jeleket vésni a fakéregbe, ezáltal gyakran megnyílik az út a kórokozók előtt a fa belseje felé. Azonban így az is látványosan megmutatkozik, hogyan is nő a fa. A hosszanti növekedés kizárólag a törzs felső részére korlátozódik, lentebb a fa csupán szélességben nő. Séta közben esetleg felfedezünk egy évtizedes szívet egy bükkfa sima kérgén – a következő évben a szív még mindig pontosan ugyanabban a magasságban lesz.

Egyébként a fakéreg felismerése séta közben valóságos szenvedéllyé tud válni. Ezt úgy a legegyszerűbb begyakorolni, ha a levelek lehullása előtt próbáljuk meg a kéreg alapján felismerni a fát, hiszen ilyenkor elég felpillantani, hogy meggyőződjünk állításunk igazáról. És így biztosak lehetünk benne, hogy a téli erdőben is sok-sok „ismerőssel” fogunk találkozni.

A tűlevelű fák jellegzetes kérge: a tűlevelek mellett a „külső bőr” is jellegzetes: fehéres-szürkén csillámlik a jegenyefenyő törzse, nagy kéreglemezek vannak az erdeifenyőn, a lucfenyő kérge barnásvörös.

A zuzmó nem árt a fának, ellentétben az agresszív borostyánnal. Nem ritkán nagy kéregdarabok hasadnak le a súlya alatt.
A szú átfúrja magát fakérgen, majd költőjáratokat alakít ki a lárvái számára, melyek a nedvszállító kéregréteggel táplálkoznak. A szú agresszív támadása a fa kipusztulásához vezethet.

Kapcsolódó cikk:

Gondoljunk a madarakra is!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia