szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Felfedi titkát a két vadító zöldség

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 08.


Podagra és galaj. Első hallásra gondolhatnánk, hogy ételízesítőkről vagy leves porokról lesz szó. De nagyot tévedünk! Ugyanis két olyan zöldségről van szó, amely vadon terem és bátran készíthetünk belőle finomságokat. Néhány ötlet, hogyan barátkozhatunk meg ezekkel a megszelídíthető zöldségekkel.

Felfedi titkát a két vadító zöldség

Ragadós galaj


Megművelt földeken, erdőkben, kerítések tövében gyakran előfordul. Kusza hajtású, 50-180 cm magasra megnövő lágyszárú növény, szára négy-élű. Levelei hosszúkás ék alakúak, tüskésen hegyesek. Virágaik aprók, fehér, zöldes fehér színűek, május-júniusban nyílnak.


Gyermekek szívesen játszanak a termésével, amely könyörtelenül beleragad a ruhájukba, hajra, rátapad bármely felületre, ha rádobják. Mikroszkóp alatt vizsgálva, a növény szára, levelei horogszerű, akaszkodó szőrökkel vannak tele. Főzés során ezek eltűnnek a növényről. Az egyik leghatásosabb vizelethajtó, vértisztító, bőrvédő, lázcsökkentő gyógynövényünk.

 

Ragadós galaj tavasszal jelenik meg, de részeit az év bármelyik szakaszában, hóban, fagyban is begyűjthetjük, amikor más növényt nem találunk. Hajdan szőrös szárát és levelei a tejben található szennyeződések kiszűrésére használták. Mielőtt megjelennek rajta kerek magjai, a növény megfőzhető, íze tűrhető, de kissé szálkás állagú. Sokat kell belőle összegyűjteni, hogy elég legyen egy kiadós étkezéshez.


Tipp! Tavaszi galaj leves


50 dk galajt összemarkolunk és alaposan megmossuk egy edényben. 2 liter forró sós vízben 5 percig forralunk 1 púpozott evőkanálnyi szárított zöldséget. Az összemarkolt galajt száraira merőlegesen 2 ujjnyi darabokra vágjuk és a forrásban lévő vízbe dobjuk, fedő alatt 10 percig főzzük. 10 dk zabpehelyliszttel behabarjuk. Pirított zsemle, vagy kenyérkockákkal tálaljuk.


Galajmag kávé


Derűsebb őszi napokon, vagy téli időben összegyűjtünk 50 dk galaj-termést. Megmossuk, megszárítjuk. Egy lábasba állandó kevergetés mellett arany barnára pirítjuk. Ha kihűlt megőröljük, és törökös kávét készítünk belőle. Kávéfőző gépen is elkészíthetjük.


Podagrafű


Árnyas, parlagon hagyott területeken, kerítés tövében, utak mentén találkozhatunk vele. Egész Európában elterjedt. Ez a szőrtelen évelő növény nagy telepeket képez, 30-100 cm magasra nő. Levelei finoman fogazottak, hármas csoportokban helyezkednek el a levélszár végén. Virágai fehérek, összetett, lapos-ernyőkben állnak, kúszó, sima szárakon. Júniustól augusztusig nyílnak.
Semmi köze a bodzacserjéhez, de felületesen hasonlít hozzá. Enyhén gyűrött, halványzöld levelei virágos szőnyegként lepik el az árnyas helyeket. Folyamatos jelenléte lakott területek közelében azt jelenti, hogy valamikor ott termesztették.

 

Európa szerte feltehetőleg a rómaiak juttatták el mindenhova. A középkorban zöldségként alkalmazták a kertekben, út menti fogadók mellett és a kolostorok környékén az utazók éhségének a csillapítására. Közép-Európában, hazánkban a nedves élőhelyeken mindenhol megtalálható, pl. a Budai hegység. Leveleinek fogyasztásával megismerték a gyógyító hatásait. Alfa és béta pinén, szabinin és limonén illóolajokat, flavonoidokat, lektint tartalmaz. Köszvény, isiász, reuma esetén jó fájdalomcsillapító hatása van teaként fogyasztva, de salátaként is fontos szerepet játszik ezeknél a betegségeknél. Összezúzott szára, borogatásként hatásos.


Népszerűségéből azért veszített, mert gyorsan fejlődő gyökértörzse eluralta a kertet. Ezért a XVI. században már cserépbe ültették. Visszaszorításának megoldására sokat fogyasztottak belőle. Akkor gyűjtjük, ha levelei már teljesen kifejlődtek és virágai kinyíltak.

 

Tipp!


A frissen szedett levelekből 1 maréknyit 1 liter lobogó forró vízbe dobunk, majd lefedjük és a tűzről levéve 20 percig állni hagyjuk, leszűrve fogyasztjuk. Elkészíthetjük a teát szárított levelekből is. Ekkor 2 evőkanálnyit használunk 1 liter vízhez.

 

Podagra saláta


50 dk virágos szárat tőből levágunk. A leveleket lecsipkedjük a szárról és megmossuk. Csomóba szedve cérnavékonyágúra vágjuk és néhány csepp olíva olajjal keverjük. Megszórjuk 1 fej apróra vágott, vagy gyalunk lila hagymával (lehet új hagyma is a zöldjével együtt), majd a megmosott virágot ernyőcskékre szedjük, és a salátát díszítjük vele. Fogyaszthatjuk előételként vagy főétel mellé salátaként is.

 

Kapcsolódó cikk:

Búzafűlé házilag - Napi egészségturmix

Zöldség kisokos 2.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!