szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fényt a pincébe, garázsba

Szépzöld, 2011. szept. 26.


Forrás: www.epitinfo.hu  Sokszor okoz gondot, hogy a házhoz tartozó, terepszint alatti pincékben vagy az alagsori részekben nincs megfelelő világítás. Ezért például barkács-műhelyként, irodaként vagy otthoni edzőteremként már nem tudjuk igénybe venni az egyébként kihasználatlan helyiségeinket. A világítást azonban nem csak a költséges és kevésbé barátságos mesterséges, izzóvilágítással oldhatjuk meg, hanem a természetes napfényt továbbító aknák építésével is. Alábbi cikkünkben most erről számolunk be olvasóinknak.

Fényt a pincébe, garázsba

Az épületek talajszint alatti helyiségeinek (garázs, pince, alagsor stb.) természetes fénnyel történő ellátására kiválóan megfelel az úgynevezett bevilágító aknák kialakítása. Ezen aknák - ha utólag kívánjuk kiásni őket - jelentős bontással és talajmozgatással járnak, ezért mindenképp célszerű előre megtervezni alkalmazásukat.

 

Nagyobb épületek (irodaházak, üzemek, csarnokok) esetében már az építkezés elején, az alap mellé egy olyan méretű aknát építenek, melyben akár egy ember is elfér, s járható is (angol akna). Ilyen esetekben az akna külső fala tökéletesen képes megtartania a talajt, ellenáll a nyomásának, s az onnan érkező víz az aknába kerül. Az akna aljában összefolyó található, melyen keresztül a vizet elvezetik. Az ilyen angol akna megépítése nem olcsó, kisebb magánházak esetében kialakításuk nem túl gyakori.

 

A kisebb házaknál alkalmazott bevilágító akna nem túl nagy, nem járható, egyik vége a szabadba vezet, másik végéhez egy mértben hozzá illeszthető ablak található, az épület falában. Az aknák mélysége tulajdonképpen bármekkora lehet, plusz elemek beépítésével növelhető is, anyaguk pedig valamilyen magas fényvisszaverő képességű műanyag (poliészter vagy polipropilén). Ugyanakkor ezen - a sokszor üvegszállal is megerősített anyagok - kiválóan ellenállnak a külső környezeti hatásoknak (maró anyagok, fagy, nedvesség), s megfelelő szilárdsággal is rendelkeznek.

 

Az aknák kialakításánál lehetőség van arra is, hogy vízelvetést és bűzelzárót is beépítsenek, mi több, a felesleges víz a szennyvízcsatornába történő bekötéssel is elvezethető. Az ablakok tokjai természetesen megfelelően szigeteltek. Az akna másik felét, amely a külvilág felé nyitott, általában ráccsal zárják le. Azonban szükség esetén biztonsági üveglap-fedőt is szereldehetünk rá, a lehulló növényi részek ellenében, bár ekkor gondoskodnunk kell az üveg rendszeres tisztításáról is.

 

Felmerülhet az aknákkal kapcsolatban a szellőzés kérdése. Ez elsősorban a beépített ablakok típusától függ. Leginkább a bukó ablakok javasolhatók a szellőztetés megoldására, de készülnek kifejezetten erre a célra is, előre gyártott aknatestek. Ezeket inkább a terepszint alatti mosókonyhák, egyéb vizes helyiségek légcseréjére használják.

 

Kapcsolódó cikk:

Régi padlás, kincsesbánya


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia