szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Feslett ledérség a fonókban?

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 20.


Napjainkban sok mindenre gondolunk a fonó szó hallatán, de valószínű, hogy az erkölcstelen, illetlen, erotikus szavak nem jutnának eszünkbe ebben az összefüggésben. Pedig az ún. asszonyi ünnepek sorába tartozó tevékenység sokaknál szigorúan tiltott dolog volt.

Feslett ledérség a fonókban?

Télen az asszonyok a nap legnagyobb részét fonással töltötték. Az őszi munkák befejezése után, gyakran már november végén kezdődött a fonás és farsangig is eltartott. Az asszonyok és lányok külön-külön összegyűltek a fonóban, közös beszélgetés, énekszó mellett jobban ment a munka. Munka után, a fonóba a lányokhoz eljöttek a legények is és társasjátékokat tanultak.

A fonókat a hatóságok tiltották, mert az erkölcstelenség fő hajlékának tekintették. Ennek ellenéra a II. világháborúig sok helyen fontak az asszonyok. Több helyen később is összegyűltek a nagylányok a téli időszakban, de már nem fontak, hanem kézimunkákat készítettek.

November-december hónapban több olyan nap is volt, amikor az asszonyok-lányok számára tilos volt a munka. Ilyen volt a Katalin-nap, András-nap, Borbála-nap, Luca-nap. Ezeken a napokon a lányok jóslásokból arra következtettek, hogy ki lesz a férjük. András-napkor például böjtöltek, hogy utána „megálmodják”, kihez fognak férjhez menni.

Almába harapva jósoltak Katalin-napkor, s minden nap egy harapást ettek az almából. Amikor az alma elfogyott, amilyen nevű férfival találkozott először a lány, olyan nevű lett a férje. Sőt szilvás gombócot is főztek és minden gombócba egy férfinevet rejtettek. Amelyik gombóc először jött fel a víz tetejére, annak a céduláját megnézték, s olyan nevű lett a férjük is.

András napja egyúttal az advent kezdő napja is volt. Ezt a napot disznóölőnek is nevezték, mert ettől a naptól kezdve volt szokás disznót vágni.

Borbála napja volt a tüzérek védszentje, emléknapját a II. világháborúig megünnepelték. Az asszonyok e napon semmiféle munkát nem végezhettek. A magyarországi délszláv falvakban ilyenkor maskarát is öltöttek, főleg a nők.

Kapcsolódó cikk:

Gyúrj karácsonyi díszeket!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!