szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Festési technikák

Szépzöld, 2011. júl. 25.


Forrás: www.epitinfo.hu  Ma már a faldíszítési lehetőségeink szinte korlátlanok a korszerű anyagokkal, de hogy mennyire tudjuk változatossá, egyedivé alakítani otthonunkat szinte csak a fantáziánkon és ügyességünkön múlik, valamint azon, hogy ismerjük-e a különböző technikákat.

Festési technikák

A festékszaküzletekben számos új anyaggal találkozhatunk, de hogy valójában melyik festékanyaggal és eszközzel, valamint milyen technikával érjük el a kívánt eredményt, az csak rajtunk múlik. A kivitelezést illetően a legtöbbünkben kétségek támadnak, mert a használati utasítások igen szűkszavúak, és az eladók röpke tanácsai alapján aligha mer bárki is a számára új festési módok valamelyikével kísérletezni a saját otthonában. Természetesen itt nem a hagyományos megoldásokra, hanem az új, kreatív falfestési technikákhoz szükséges alapanyagokra és eszközökre gondolok. A modern festési technikákat egymagunk is elsajátíthatjuk, és ha van elég bátorságunk a kivitelezésre nem feltétlenül lesz szükségünk szakember segítségére, ha újjá akarjuk varázsolni lakóterünket.

 

A legegyszerűbb technika szerint egy színnel dolgozunk, amit több rétegben viszünk fel a falfelületre. A kreatívabbak egy előzőleg felkent rétegre szivaccsal, ronggyal, zacskóval felvihetnek egy második réteget. Mindemellett létezik a koptatásos módszer, amikor a második, még meg nem száradt réteget a fenti eszközökkel koptatjuk le a falról. A pontozást széles fejű pontozóecsettel végezzük, ezt nyomkodjuk a még meg nem száradt festékre óvatosan, nehogy a pontok csíkokká nőjenek. A csíkozásnál a festékréteget széles fejű, száraz ecsettel vonalazzuk be, a mennyezettől a padló felé, megállás nélkül, a sorok végén szárazra törölve az ecsetet. A további extra hatás elérésére sablonnal vagy nyomópecséttel sormintákat is kialakíthatunk. Sajátosan mai falfelületek alakíthatók ki ecsettel, mosdószivaccsal, összetekert ronggyal, preparált szivacshengerrel, vagy ami még a kezünk ügyébe akad, s mintázásra alkalmasnak bizonyul. A falfelület alapstruktúráját a különféle anyagú textil és szivacsos festőhengerek alkalmazásával adhatjuk meg legkönnyebben. Ezek után néhány mintázási móddal ismerkedünk meg, amelyekkel viszonylag könnyen készíthetünk egyedi falmintázatokat.

 

A különféle színes kreatív mintázatok milyensége, hatása a faltól és a használt mintázó szerszámtól és a kiválasztott színektől függ. A sima és strukturált felületű falakra azonban más és más technikával, eszközzel célszerű a színező és mintázó festéket felhordani.

 

A felhordás módja tehát a minta és az összhatás szempontjából meghatározó jellegű. E módszereknél az a szempont, hogy a mintázó eszköz szabálytalan lenyomataiból alakítsuk ki a szabálytalanul elszórt, esetleg szorosan egymásmellé nyomott mintázatokat. Ezt általában úgy érhetjük el, hogy a mintákat lazán, nem összefüggően nyomjuk az alapszínre festett falakra. Ezek után lássuk, hogy milyen mintázó módszerek közül választhatjuk ki a nekünk legjobban megfelelőt.

 

SZIVACSOZÁS

 

A szivacsozás a lehető legegyszerűbb, ugyanakkor a leghatásosabb technika Szemcsés falmintázatot alakíthatunk ki a különféle szivacsokkal is, de a tengeri szivacs erre talán a legalkalmasabb. Az ilyen finoman strukturált, de szabálytalan folthatást adó mintázatok kialakításához azonban csak halvány, világos festéket használjunk, különben a mintázat túlságosan durva, tolakodóan nyers lesz.

 

Ezzel kétféle módon is mintázhatjuk a falainkat.

- Az első alkalmazási mód hasonló az előbbihez. A világos tónusú alapfestékre sötétebb falfestékbe mártott szivaccsal nyomkodjuk fel az erőteljesebb színű foltmintázatokat, majd ahogy fogy a szivacsból a festék, a sötétebb foltok közé nyomott halványabb mintákkal tegyük egységesen mintázottá a felületet.
- A másik tengeri szivacsmintázást az előző módozatok kombinálásával érhetjük el. A világos tónusú alaprétegre széles, kevéssé kinyomkodott ecsettel szabálytalanul kenjük fel a sötétebb mintázó festéket, majd nedves szivaccsal megnyomkodva itassuk fel a felesleget. Ezzel a módszerrel telt, markáns színű falfelületeket készíthetünk, ezt még más színű, rányomott szivacsmintázattal is tarkíthatjuk, hogy a hatás még strukturáltabb, különlegesebb legyen.

 

Festékfelhordás szivaccsal

Erre a célra emulziós vagy lazúrfestéket használjunk. Utóbbi sokkal áttetszőbb ami általában hatásosabb. Itt a festéket a szivaccsal hordjuk fel a falra.

1. Öntsünk egy kevés lazúrfestéket egy edénybe. Mártsuk a szivacsot a festékbe, majd a felesleget távolítsuk el az edény karimáján vagy egy darab kartonon.
2. Különböző szögben tartva a szivacsot többször nyomjuk a fal felületére, és csak ezután mártsuk be újra a festékbe.
3. Újabb bemártás után az üres falfelületeken folytassuk a szivacsozást, amíg le nem fedtük az egész területet.
4. Amikor az egyik réteg felhordásával elkészültünk, vigyünk fel még egy réteget a falra, hogy kellő mélysége legyen a kompozíciónak.

 

Festékleszedés szivaccsal

Ez a módszer abban különbözik az előzőtől, hogy először egyenletesen fel kell hordani a lazúrfestéket a falra, és a szivaccsal a már lefedett területeken dolgozunk. A festékleszedő technikával csodálatos plasztikus felületet hozhatunk létre, amely a fényt más és más módon veri vissza.


1. Szabálytalan, váltakozó irányú ecsetvonásokkal egyenletesen hordjuk fel a lazúrfestéket. Egyszerre csak körülbelül 1 m2-nyi területet fessünk le, különben még a szivacsozás előtt megszárad a festék.


2. Nyomjuk a megnedvesített szivacsot a festékkel bevont felületre. Igyekezzünk foltos, tört hatású felületet létrehozni. Az előző technikához hasonlóan mindig más és más szögben tartsuk a szivacsot, hogy szabálytalan mintázatú, de egyenletes felületet kapjunk.

 

Ehhez azonban használjunk gumikesztyűt, mert a szivacsból a kezünkre is jut mintázáskor festék. A szivacs ne szívjon fel túl sok festéket, hogy szerkezetének mintái kellő rajzossággal nyomódjanak át a falra. A felesleges festéket mindig húzzuk le a festékes edény szélén, és éppen hogy a falhoz érintve pettyezzük be vele a felületet. Ezt az anyagot a festés után mindig tiszta vízben mossuk ki este, és víz alatt tároljuk másnap reggelig. Újbóli használata előtt a vizet alaposan nyomkodjuk ki belőle, és csak majdnem száraz állapotában kezdjük el vele újból a mintázást. A nagy lyukú műanyag szivacsokat is használhatjuk mintázó eszközként, ám ezeknek nem olyan változatos a lenyomatuk. Ezeket a széleiknek kitépdesésével tegyük szabálytalan alakúvá, mert különben a szabályos élük zavaró vonalakat hagy a falon.

 

További variációk

 

- A különböző felületű szivacs használata: Válasszuk ki azokat a felületű szivacsokat, amellyel nekünk tetsző textúrát kapunk. A különböző mintázatokat kombinálhatjuk is egymással.
- Árnyékfoltok: ha a sarkokban vagy a falfülkékben sűrítjük a mintázatot, érdekes árnyékhatásokat érhetünk el.

 

RONGYTECHNIKA

 

A hengerelt jellegű minták kialakításához nem minden esetben kell speciális huzatú festőhenger, a falmintázáshoz akár egy rongydarabot is használhatunk mintázó formaként, ha ügyesek vagyunk. Természetesen a speciálisan e célra készített mintázó hengerekkel és színezett falfestékkel, strukturált felületű falak esetében pedig színezett fallazúrral érdekesebb, kissé visszafogottabb hatást lehet elérni, ráadásul gyorsan. Egy vastag vászondarabot jól gyűrjünk össze, mártsuk festékbe, majd nyomkodjuk lágyan a falfelületre. A gyűrődések adják a mintázatot, s ha közel szabályosan nyomkodjuk a falra, ha nem is szabályosan ismétlődő, de folyamatos mintázatot készíthetünk vele. Ha a falra nyomkodott festék túlságosan határozott foltokat eredményezett volna, akkor a felesleget nedvesen összegyűrt rongydarabbal itassuk fel, közben még halvány kiegészítő mintázattal is elláthatjuk a felületet. Célszerű a textíliát egy farúdra csavarva vízálló ragasztóval rögzíteni, hogy könnyebb legyen a kezelése. Minél nagyobb a mintázó henger átmérője, annál könnyebb vele bánni.

 

A teddy-hengerekre hasonló módon készíthetünk mintázó huzatot, csak ebben az esetben a textíliák végét a felcsavarásuk után a huzatrögzítő tárcsák alá kell szorítanunk. Ha tömörebb mintázatot akarunk készíteni, akkor a huzat vastagon egymás mellé csavart anyagból álljon, a finomabb mintázatok kialakításához pedig használhatunk több rétegben egymásra tekert, gyakran megcsavart, hosszában összegyűrt kötözőpólyát, gézt, fáslit is. A mintaszélek érjenek össze. A hengerelés iránya sem mellékes, a ferdén a falra hengerelt minták hatásosabbak a függőlegesen, vagy a vízszintesen húzott hengernyomatnál. Erről azonban az adott mintázó eszközt használva, próbamintázás után döntsünk. A rongydarabot azonban nemcsak marokra fogva, hanem hurkává gyúrva, vagy redőkbe gyűrve is használhatjuk mintázó eszközként. A mintázást alulról felfelé egymás mögé nyomva addig folytassuk, amíg a rongy lenyomata közel azonos mintázatot ad.

 

Különféle rongytechnikák

 

A rongytechnikának számos változata létezik. Például nem feltétlenül kell pamutrongyot használni. Sokféle textília és egyéb anyag közül választhatunk, az alábbi anyagfajtákkal is nyugodtan kísérletezhetünk. A pamutrongyokkal a szivacsozáshoz hasonlóan kell dolgozni, a végeredmény azonban teljesen más hatást kelt.

 

Festékfelhordás ronggyal

 

Ebben az esetben ronggyal hordjuk fel a lazúrfestéket a falfelületre. Öntsünk lazúrfestéket egy edénybe, gyűrjük csomóba a rongyot, és mártsuk a festékbe. A felesleges festékmennyiséget egy darab papíron húzzuk le.

A szivacsozáshoz hasonlóan nyomkodjuk a rongycsomót a falhoz. Közben forgassuk, hogy szabálytalanul váltakozó mintázatot kapjunk.

 

Festékleszedés ronggyal

 

Ezzel a módszerrel a nedves lazúrfesték felületén hozhatunk létre mintázatot. Egyszerre csak 1 m2-nyi felületre hordjuk fel a festéket, mert hamar megszárad. Váltakozó irányú ecsetvonásokkal hordjuk fel a festéket, majd húzkodjuk át függőlegesen az ecsetet. Megnedvesített, csomóba gyűrt rongyot nyomkodjunk a nedves festékbe.

 

Rongypörgetés

Ilyenkor is az előző módszerekkel dolgozunk, de már jóval szabályosabb mintázatot hozhatunk létre. Bármilyen irányban görgethetjük a rongyhengert, a legkedveltebb módszer azonban a szabályosabb, függőleges csíkok létrehozása. A rongygörgetést inkább festékleszedésre használjuk, mert így sokkal hatásosabb felületeket készíthetünk. A rongypörgetős technikával plasztikus, textíliához hasonló felületet hozhatunk létre. Ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű, nagyon rafináltnak és bonyolultnak tűnik. Több rongydarabot csavarjunk meg, és ezeket a hurkákat tekerjük össze egy hengerré. Hordjuk fel a lazúrfestéket a falfelületre, majd függőleges görgessük végig rajta felülről lefelé haladva a rongyot. Ügyeljünk rá, hogy végig szorosan érintkezzen a felülettel a rongy, egy pillanatra se emeljük fel. Minden egyes újabb sáv kialakításához használjunk tisztára mosott rongyot.

 

MÁRVÁNYOZÁS

 

Ez az egyik legnehezebb festési mód, hiszen egy természetes anyag textúráját kell utánozni, de ha sikerül igazán fényűző falfelületeket hozhatunk létre.

 

1. Hordjunk fel egy réteg fehér alapozófestéket és hagyjuk megszáradni. Keverjünk ki egy világosabb szürke és egy nyers umbrabarna lazúrfestéket. Lapos ecsettel egy irányban felhordott foltokban vigyük fel mindkét színt. Elegendő területet hagyjunk fehéren.

2. Amíg nedves a lazúrfesték, ecsettel mossuk egymásba a két színárnyalatot, és alakítsunk ki anyagszerű felületet.

3. Disznósörte oszlató ecsettel dolgozzuk át a felületet, hogy kevésbé legyen érdes. Először a felhordott festékfoltok irányában, majd arra merőlegesen dolgozzunk.

4. Egy művészecsetet mártsunk először nyers umbrabarna színező festékbe, majd a kikevert lazúrfestékek valamelyikébe, és átlós irányban húzzuk végig a felületen, miközben finoman ide-oda mozgatjuk, Igyekezzünk utánozni a márvány erezetét.

5. Oszlató ecsettel lágyítsunk az erezet kontúrján: az ecsetet először az erezet irányába, majd arra merőlegesen át a felületen.

6. A fal teljes száradása után hordjunk fel két-három réteg lakkot.

7. Finom szemcséjű csiszolópapírral enyhén dörzsöljük át, majd egy tiszta pamut ronggyal polírozzuk a teljes felületet

 

ANTIKOLÁS

 

Az antikolt festékbevonatokkal barátságosabb, otthonosabb hangulatot teremthetünk. Számos módszer létezik arra, hogy öregebb hatásúvá tegyük a festékbevonatot, ilyen a festék egy részének eltávolítása.

Legideálisabb alkalmazási területe a faburkolatok felülete. A színek kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a világos alapozóréteg egy sötétebb színű fedőréteg alatt jobban érvényesül.

 

1. A világos alapozóréteget közvetlenül a kezeletlen fafelületre hordjuk fel, majd hagyjuk megszáradni.
2. Ezután azokon a terülteken, ahol szeretnénk, hogy az alapozóréteg kilátsszon, hordjunk fel vazelint.
3. Hordjuk fel a sötétebb színű fedő-festéket a teljes felületre, majd hagyjuk megszáradni.
4. Finom csiszolópapírral dörzsöljük át a felületet. Mivel vazelinen nem tapad meg a fedőfesték, a csiszolópapír ezeken a helyeken leszedi azt. Minél tovább csiszoljuk a felületet, annál több fedőfestéket szedünk le. Egyszerre 1-3 m2-es felületen dolgozzunk. A színátmeneteket ill. mintákat puhább ecsettel hozhatjuk létre a még friss felületen finom és óvatos mozdulatokkal. A festék kb. 10 percig munkálható meg, de az alacsonyabb hőmérsékleten és magasabb páratartalom mellett több idő áll rendelkezésünkre, a száradás késleltethető.

 

ÉRDESÍTÉS

 

Érdesítéssel a nagy, egybefüggő falfelületeket tehetjük változatosabbá, ezzel a technikával csodálatos, meleg fényű felületeket készíthetünk a különbözőképpen visszavert fénysugaraknak köszönhetően térbeli hatást érünk el.

 

1. Szabálytalanul váltakozó irányú, enyhén hullámzó ecsetvonásokkal hordjunk fel a felületre lazúrfestéket. Nem kell tökéletesen lefedni a felületet, a kisebb foltokat úgyis eltüntetjük majd az érdesítés során.

2. Amint 1 m2-nyi területtel elkészültünk, kefével alakítsuk ki a mintázatot. Nyomkodó mozdulatokkal dolgozzunk, de csak a sörték hegye érjen a falhoz. Tartsuk mindig ugyanabban a helyzetben a kefét. Amint elkészültünk egy szakasszal, hordjunk fel újabb festék-réteget, és hasonló módon érdesítsük. A kefe sörtéiről minden egyes falszakasz elkészítése után mossuk le a festéket.

 

CSÍKOZÁS

 

Egy speciális eszközzel, a csíkozó fésűvel erősen plasztikus felületű, dekoratív mintázatot hozhatunk létre. A gumifésűk kialakítása eltérő lehet, az alapelv azonban, vagyis hogy a lazúrfesték színes csíkjait az alapszínnel kombináljuk, mindegyiknél megegyezik, bármelyik fajta fésűt használjuk is.

 

Két különböző sűrűségű fésű használatával érdekesen váltakozó csíkozású felületet kapunk.

1. Hordjuk fel szabálytalanul váltakozó irányú ecsetvonásokkal a lazúrfestéket. Egyszerre csak 1 m2-nyi területet fedjünk le, hiszen a festék gyorsan megszárad. Ügyeljünk rá, hogy mindenhova kerüljön festék
2. Azért, hogy egyenletesebb legyen az összhatás, érdesítsük a festék-bevonat felületét.
3. Ezután következik a csíkozás. A fésűt húzzuk végig függőlegesen a festékezett területen, minden egyes lehúzás után távolítsuk el a fogak közül a beragadt festéket.

 

Milyen legyen az alap és a mintázat színe?

 

Alapszínként olyant válasszunk, amelyik illik a meglevő bútorzathoz és a padlóhoz. Ha azt szeretnénk, hogy a helyiség vidám, friss hatású legyen, a színskála meleg színei közül válasszunk. Az alapszín kiválasztása után döntsük el, hogy a mintázattal harsány, élénk, vagy diszkrétebb színösszetételű faldekorációt szeretnénk kialakítani. A mintázáshoz legfeljebb két színt használjunk, de a visszafogottabb hatáshoz általában egy is elegendő.

 

A fal dekorálásának alapszabályai

 

Vigyázzunk a mintákkal, hogy mekkorát és hová dolgozunk fel az adott helyiségbe! Mutatós lehet egy szűk helyiségben, előszobában, a derékmagasságban körbefutó, falra festett párkány, amely szétnyitja a szemben lévő falakat, tágabbá teszi a teret. A mintáknál ügyelni kell a megfelelő arányokra. Ha bizonytalanok vagyunk, célszerű mintát papírból kivágni, és a helyére próbálni. Érdemes kísérletezni: sablon segítségével egyedi mintákat gyárthatunk, de festhetünk a mennyezet alá körbefutó párkányt, vagy a padlóhoz közel lábazatot is. Soha ne keseredjünk el, ha nem sikerül első nekifutásra a dekorálás, nincs az a felület melyen nem lehet korrigálni, de ha nincs kedvünk a változtatásához, hát akkor nyugodjunk bele, hogy egyedivé sikerült varázsolnunk otthonunkat!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!