szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fikusz vagy Füge

Sulyok Józsefné, 2010. nov. 15.


avagy a leghatalmasabb léggyökerű fa

 

Mintegy 600 fajt magába foglaló fikusz - Ficeae - nemzetség az eperfélék családjába tartozó kétszikű, főleg trópuson élő növény. Ez az egyik legősibb és legegyedibb növénycsalád, aminél egészen szokatlan életformákkal találkozunk.
 

Fikusz vagy Füge

Tartoznak ide örökzöld, lombhullató fák, egyenes és kúszó liánok, valamint fán lakó növények is. Egyes fajok hatalmas méretűvé nőnek.

 

A baniana-ként ismert fikuszok egyik legérdekesebb csoportja a „fojtogatók”. Kezdetben epifitaként élnek, más növények, főleg fák törzsén és ágain telepednek meg. A magjait madarak majmok és más, kisebb testű állatok terjesztik. Az epifita növény léggyökereket növeszt, amelyekből néhány a gazdanövény törzsén lefelé kúszva legyökerezik a talajba.
A többi a törzsön tekeredve felszívja az ott lefolyó összes nedvességet. Miután az epifita gyökereket enged a talajba azokból újabb gyökerek nőnek ki, amelyek szintén a fa törzsére tekerednek, és egymással összenőve mintegy abroncsot alkotnak a törzs körül. Ez az „abroncs” olyan erősen öleli körbe a fát, hogy meggátolja a törzs vastagodását, így a növény fokozatosan elpusztul.

 ficus benjamini

A fikusz minden évben fejleszt támasztó gyökereket, nemcsak a fiatal hajtásairól, hanem a régebbiekről is. Ezek a gyökerek, elérve a talajt, mintegy oszlopcsarnokot alkotva körbeveszik a fát. Így ennek a növényóriásnak több száz ilyen „melléktörzse” lehet. A központi törzs vastagsága elérheti a 9-10 métert is. A léggyökerek kettős feladatot látnak el. Alátámasztják és tápanyaggal látják el a növényt.

 

Az irodalomban található egy olyan feljegyzés, amely szerint Indiában egy olyan, hatalmas koronájú fikusz él, amelyiknek 3000 nagy és még több kicsi léggyökere van, magassága eléri a 60 métert és körülbelül 3000 éves.


Srí Lanka egyik településén növő szent baniánáról feljegyezték, hogy fiatal faként, Krisztus előtt 288-ban hozták be Indiából. Valószínűleg ez a legöregebb „hitelesített korú” fa.

A fikusz tejnedve, a latex 50 % kaucsukot tartalmaz. A gyökerében lévő rostokból köteleket fonnak. A nagy szilárdságú fáját is felhasználják, amiből régebben szarkofágot készítettek. Több faj ehető termését nem csak a madarak és az erdei állatok fogyasztják, hanem a helyi lakosok egyik közkedvelt csemegéje.

 

A fikuszfajok között külön figyelmet érdemel a közönséges fügefa. Ehető termését a fügét, nagy mennyiségben termesztik a trópusi és szubtrópusi övezetben, sőt a mérsékelt égöv déli területein is.

E növény közepesen nagy, magas kort elérő fa, levele télen lehullik, terméscsoportjai a körtére hasonlítanak. Nyersen vagy szárítva fogyasztják, továbbá különféle édességek, lekvárok, üdítőitalok, bor készítésére használják.

 Fügefa

A füge - Ficus carica - 70 % cukrot, fehérjét, sok vitamint, nyomelemeket, enzimet tartalmaz. A friss fügét vérszegénység esetén is fogyasztják, de vizelethajtóként és hashajtóként is ajánlott. A vesekövek gyógyításánál is segít.
Főzetével torokgyulladás és hangszálak megbetegedése esetén gargarizálnak. Szív és érrendszeri betegségeknél ajánlott sok fügét fogyasztani, azok magas káliumtartalma miatt. A szárított leveleiből készült főzetet vérhas és hasmenés ellen fogyasztják, és a sebek gyógyulását is elősegítik. A tejnedvben található enzimeket a sajtkészítésnél használják.

 Fügefa léggyökere

A füge az egyik legrégibb gyümölcsfa. Már az ókori Görögországban több fajtáját ismerték. A Biblia szerint a fügefa levele volt az a levél, amelyek öltözékül szolgált Ádámnak és Évának. A több mint 2500 évvel ezelőtt készült ógörög falfestményeken is találkozhatunk fügeszüretet ábrázoló jelenetekkel.

 

A dísznövénytermesztők körében sok dekoratív faj ismert, amelyeket szobanövényként termesztünk. Csak nehezen találnánk jellegzetesebb szobanövényt, mint a kaucsukfüge, pedig a lakásban való termesztése nem is olyan egyszerű. Ha nem megfelelő feltételeket biztosítunk számára, lehullajtja leveleit. Ezért gyakran találkozhatunk felkopott, csak a végén leveles szárú növényekkel.

A füge
Aránylag alacsony hőmérsékleten (15 C-fok) kell átteleltetni, amit a mai modern lakásokban, csak nehezen tudunk biztosítani. Nagyon gyorsan nő, hamar kinőheti a lakást. Ez a faj Kelet-Indiában és Malajziában őshonos, ahol 24-25 méter magasra is megnőhet. Sorfaként termesztik, koronáját gömb alakúra nyírják.

 

Kapcsolódó cikk:

Egy új fikusz

Elfeledett szobanövények

 

 


 
Hozzászólások (2)

Varga L
2011. jan. 02. (4 293 napja)

Üdvözletem!
Sajnos a mi klímánkon valóban ritkán tud beérni a füge termése, a pécs környéki mediterránra jobban hasonlító klímán viszont beérik. Sajnos ez ellen nincs mit tenni! Hacsak nem építünk köré üvegházat.
Varga László
Madarassy Lászlóné
2010. dec. 28. (4 298 napja)
Nekem is van fügefám Görögországból hoztuk,5 éve a kertben él szép nagyra megnőtt.Termés is volt rajta már két évben de nem volt ehető,lehet hogy nem is lesz ehető? Mit kell vele tennem?


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia