szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fogyás erőfeszítés nélkül – apró trükkök a mindennapokra

Orbán Krisztina, 2014. nov. 20.


Bizonyára vannak, akik szívesen megszabadulnának néhány kilótól, egy fogyókúrára azonban nem tudják rászánni magukat. Álljon itt számukra néhány jó tanács, amelyek az elfogyasztott ételmennyiség csökkentésében és további kilók felszedésének megakadályozásában egyaránt segítségükre lehetnek.

Fogyás erőfeszítés nélkül – apró trükkök a mindennapokra

Tévénézés helyett inkább aludjunk!

A tévénézés, mint leggyakrabban ülve, vagy fekve folytatott passzív elfoglaltság, már jellegénél fogva sem éppen a fogyást szolgálja – a kikerülhetetlen ételreklámoktól pedig akkor is összefut a nyál a szánkban, ha a főzős magazinműsorokat egyébként módszeresen kerüljük, s még az esti filmek étkezős jeleneteinél is másik csatornára kapcsolunk. A tévénézés ezért sokunknál indokolatlan és ártalmas nassoláshoz, vagyis felesleges kalóriabevitelhez vezet, ami ráadásul idővel rossz szokássá alakul. A helyzetet tovább rontja, hogy a megfigyelések alapján ha vacsoránkat a tévé előtt fogyasztjuk el, garantáltan többet eszünk, ilyenkor ugyanis az evés másodlagos cselekvéssé válik, mivel kevesebb figyelmet szentelünk az étkezésnek, mint a tévéműsornak.

Aki a tévénézésre szánt időt az alvás idejéből spórolja meg, sokszorosan árt az egészségének, és fogyása útjába is akadályt gördít – alváshiány esetén ugyanis szervezetünknek eleve több kalória felvételére van szüksége, mint amikor eleget alszunk. S tekintettel arra, hogy még alvás alatt is több kalóriát égetünk el, mint tévénézés közben, nem is kérdés, hogyan szól a jó tanács: ne tévézzünk – inkább aludjunk.

Fogyasszunk minél több csípős ételt!

Egészségünkre gyakorolt rengeteg csodálatos hatása mellett az erős paprika – elsősorban kapszaicin-tartalma révén – nagyszerű társunk a fogyásban, hiszen lassítja a zsírsejtek növekedését, és hihetetlenül felgyorsítja az anyagcserét. Teltségérzet-fokozó hatásának köszönhetően amennyiben a csípős paprikát az ebéd mellé fogyasztjuk el, úgy nemcsak a délutáni nassolás utáni vágyunk illan el, de talán még a vacsora adagját is túl nagynak találjuk majd.

Igyuk a vizet minél melegebben!

Ez a tanács talán barátságtalanul hangzik, mindazonáltal annak, aki fogyni szeretne, valóban ajánlatos a vizet minél melegebben innia, így ugyanis a víz nagyobb teltségérzet okoz. Az eredményt még tovább javíthatjuk úgy, ha rögtön ébredés után, éhgyomorra isszuk meg a langyos vizet, ha pedig még néhány csepp friss citromlevet is csorgatunk bele, akkor étvágyunk csökkentése mellett anyagcserénket is felpörgettük, és testünk méregürítéséről is gondoskodtunk.

Igyunk vörösbort mindennap!

Bár a mennyiség tekintetében megoszlanak a vélemények, az erre vonatkozó vizsgálatok eredményei alapján biztosra vehető, hogy a rendszeres vörösborfogyasztás hatékonyan hozzájárulhat a testtömeg-vesztéshez, mégpedig azáltal, hogy a benne található vegyületek – több kedvező élettani hatásuk mellett – a kalóriabevitel iránti igényt is csökkentik. A mennyiséget illetően pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a fenti állítás legfeljebb napi 2 pohárnyi vörösborra vonatkozik, ennél nagyobb mennyiségben ugyanis a vörösbor épp ellenkező hatást vált ki, s inkább növelni fogja szervezetünk kalóriaigényét.

Ne együnk laza ruhában!

E tanács talán furcsának tűnhet, mindazonáltal egyes kutatások összefüggést vélnek felfedezni a ruházatunk és az abban elfogyasztott étel mennyisége között. A megfigyelések szerint amennyiben laza ruhát viselünk, úgy az ételből többet fogyasztunk, és még a nassolásra is hajlamosabbak vagyunk – annak tehát, aki fogyni kíván, érdemesnek tűnik testhez simuló ruhákban étkeznie.

Kapcsolódó cikk: Pörgessük fel immunrendszerünket a télre! Íme a legütősebb házi gyógyital
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!