szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fokhagymával a rák ellen

Orbán Krisztina, 2014. nov. 06.


Mell, bőr, prosztata, nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, vastagbél – csupán néhány szervünk, amelyekben a daganatképződést megakadályozhatjuk, illetve késleltethetjük akkor, ha elegendő fokhagymát fogyasztunk.

Fokhagymával a rák ellen

Nézzük, hogyan is járul hozzá e különleges aromájú konyhakerti növény egészségünk megőrzéséhez.

A fokhagymára antibakteriális, vírus- és gombaölő, immunerősítő, méregtelenítő hatásának köszönhetően a náthától az asztmán át az érelmeszesedésig számos betegség elleni küzdelemben számíthatunk. A daganatképződés elleni védekezést a fokhagymában azonosított 400 féle vegyi anyag közül legnagyobb mértékben a kén, a szelén, a prebiotikus hatású rostok, a potencianövelő és öregedésgátló hatásokkal is rendelkező aminosav, az arginin, valamint az antioxidáns hatású flavonoidok szolgálják. A fokhagyma által rendkívül nagy mennyiségben tartalmazott kén egyik bioaktív vegyülete, az allicin nemcsak jellegzetes ízt és illatot ajándékoz a fokhagymának, de erős májvédő és antioxidáns hatása révén csodálatos gyógyhatást is, míg egy másik kénvegyület, az ajoén hatékonyan védi egészséges sejtjeinket a károsodástól.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása, valamint bizonyos daganattípusok kockázatának csökkenése között az utóbbi időben számos kutatás szoros összefüggést állapított meg. Lássunk most néhányat az amerikai Nemzeti Rákintézet által közzétett eredmények közül.

Több vizsgálat által megerősítést nyert az a tény, hogy minél nagyobb mennyiségű fokhagymát fogyasztunk nyers, illetve főzött formában, annál alacsonyabbá válik a gyomor, a vastagbél és a végbél rákosodásának kockázata.
Egy idősödő nők körében végzett kutatás eredményei alapján a nagyobb mennyiségű fokhagymát fogyasztók szervezetében a bélrendszer alsó szakaszában történő daganatképződés valószínűsége felére csökkent azokéhoz képest, akik kevesebbet fogyasztottak a zöldségből.
Azok esetében, akik gyakran fogyasztottak fokhagymát és egyéb hagymaféleségeket, kínai kutatók jelentős csökkenést figyeltek meg a nyelőcső és a gyomor rákosodásának kockázatában.
Egy vizsgálat alapján napi 10 grammnál több hagymaféleség elfogyasztása esetén a prosztata rákosodásának veszélye felére csökken.
A megfigyelések szerint minél több fokhagymát fogyasztunk, annál nagyobb mértékben csökken a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata.
Egy francia vizsgálat során arra is fény derült, hogy a nagymértékű rostbevitellel kísért hagyma- és fokhagymafogyasztás eredményeként jelentős mértékben csökken a mell rákosodásának kockázata.
Gyomorrákra hajlamos alanyok körében végzett vizsgálat során kínai kutatók azt tapasztalták, hogy a fokhagymakivonattal kezelt páciensek esetében a daganatképződés általános kockázata harmadával csökkent. A kúra eredményeként a legnagyobb mértékben – több mint felével – a gyomorrák kialakulásának valószínűsége csökkent.

Bár a daganatképződés megelőzésében játszott szerepe a kutatások alapján megkérdőjelezhetetlenné vált, a rákosodás veszélyének elkerülése érdekében elfogyasztandó fokhagyma pontos mennyisége a zöldséget a termesztés és a feldolgozás során ért különböző hatásokra való tekintettel nem állapítható meg. Napi 2-5 gramm nyers fokhagyma elfogyasztása azonban minden bizonnyal jelentősen hozzájárulhat az egészségünket veszélyeztető támadások kivédéséhez, illetve a szervezetünkben kialakulóban lévő káros folyamatok megfékezéséhez.

A fokhagyma fogyasztása során gyógyhatásai mellett egyéb hatásait is szem előtt kell tartanunk. Vérhígító hatása miatt szülés, illetve műtét előtt állók számára a fogyasztása nem ajánlott. Semmiképp ne együnk fokhagymát éhgyomorra, mert úgy gyomorégést, émelygést, hányást, hasmenést okozhat. Nagyon ritkán pedig a fokhagyma olyan komoly tünetekkel járó allergiát is kiválthat, amelyekkel esetleg azonnal orvoshoz kell fordulni.

Kapcsolódó cikk: Palástfű: az anyatermészet ajándéka a női test egészségéért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!