szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Földieper, új szemszögből

Sulyok Józsefné, 2011. máj. 02.


A földieper (szamóca) igen értékes gyümölcs. Élőhely szempontjából nem válogatós, megterem az erdőben, a tengerparton, vagy akár a hegytetőn is.

Földieper, új szemszögből

Először Cato római szenátor említette írásaiban. Az elpusztult Pompei mozaikjaiban fellelhető a földieper képe. Sokáig úgy gondolták, hogy csak a növény leveleit érdemes gyógyteákban használni, a gyümölcsöt egyáltalán nem fogyasztották.

 

A 12. században Hildegar von Binger apácarendfőnök-nő, úgy rendelkezett, hogy a földieper alkalmatlan az emberi fogyasztásra, mivel a gyümölcs túl közel nő a földhöz, és attól kell tartani, hogy a békék és a kígyók szennyezik be. Mindez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy akkoriban a földieper egyáltalán nem volt népszerű. Az első vázlatrajzot csupán 1484-ben készítették a növényről.

 

Charles Linné, a híres botanikus volt az, aki eloszlatva a félelmeket, újra az ehető gyümölcsök közé sorolta. Ennek bizonyítására saját maga is bőségesen fogyasztotta. Mindezek ellenére csak az 1800-as években jelet meg az európai piacokon, de akkor sem, mint termesztett, hanem mint vadon gyűjtött gyümölcs. Az európai arisztokrácia hamar megkedvelte és saját kertjeiben számos helyen telepítettek töveket. Nagy hatással volt az Észak-Amerikában vadon termő szamóca a gyümölcs népszerűsítésében, mivel az ottani fajták szebb, nagyobb és ízletesebb termést adtak. Ezen kívül Peruból és Csilléből is kerültek a kereskedelembe fajták. A növénytermesztők számára mindez elegendő volt ahhoz, hogy a legjobb földieper fajtákat állítsák elő.

 

Általános szabály, hogy a gyümölcsöket fogyasztás előtt meg kell mosni, ez azonban fokozottan érvényes a földieperre. Ráadásul nem is lehet tökéletesen megmosni. A legalaposabb tisztítást követően is maradnak rajta a földről származó szennyeződések. Éppen ezért a csecsemőknek szigorúan tilos adni.

 

Természetesen az eper felületét azért meg lehet tisztítani annyira, hogy elfogyasztása ne okozzon semmilyen panaszt. Különösen figyelnünk kell akkor, ha az epret fagyasztani akarjuk, mivel a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak megállítja a növekedésüket. Felengedés után a mikroorganizmusok újra elkezdenek osztódni. Így a tavasszal rosszul megmosott és lefagyasztott epertől télen is kaphatunk hasmenést.

 

Hazánkban a földieper igazi szezon gyümölcs. Bár szinte egész évben beszerezhető, de zölden leszedett, távolról szállított, valamint melegházban nevelt földieper sem zamatában, sem élettani hatásaiban meg sem közelíti a szabad földön, éretten leszedett gyümölcsökét, melyek bővelkednek ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben.

 

A földieper gazdag forrás az antioxidáns vegyületeknek, melyek képesek arra, hogy a szervezetet a keletkező és a sejteket károsító szabad gyökök hatásaitól megvédjék. A vizsgálatok szerint a földieper a legerősebb antioxidáns gyümölcsök közé tartozik. A gyümölcs képes fokozni a szervezetben az A-vitamin elő-anyagának, a karotinnak a vérszintjét. A földieperben bőségesen találhatunk rákellenes hatóanyagokat, amit a vizsgálatok is bizonyítanak. Kimutatták, hogy a földieperből nyert kivonat gátolja a máj-tumor sejtjeinek növekedését. Hasznos lehet a prosztata daganatok megelőzésében és kezelésében is.


Bár a földieper nem tartozik a legtöbb vasat tartalmazó gyümölcsök közé, mégis jelentősége van a vaspótló kezelésekben. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a földieper levének fogyasztása segíti a vas felszívódását rizstartalmú ételekből. Ez a hatás feltételezhetően a benne található citromsavnak, valamint a C-vitaminnak köszönhető.

 

A népgyógyászatban a földiepret májbetegségek, idült bőrbetegségek kezelésére, valamint vese és hólyaggyulladás kezelésére használták. Ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel nem sikerült igazolni.

 

Tipp! Hogyan készítsünk eperdzsemet?

 

 

Kapcsolódó cikk:
Mitől rohad a földieper?
Az erdei szamóca
Epres rolád
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia