szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Folklór

Matiz János a festőművész

Matiz János a festőművész
Vannak emberek, akik bármihez fognak, bármit tesznek, annak kiemelkedő értéke, eredménye van. Érdeklődési körük, tevékenységük lehetnek egymástól igen távoli ismereteket, készségeket igénylő cselekedetek, megoldások, amelyeket Isten adta tehetséggel ők birtokolnak.

A budafoki borturizmus fejlődése

A budafoki borturizmus fejlődése
Az Európai Unióba lépésünk óta számos tragédia érte a hazai szőlősgazdákat, pincészeteket. A pénzre váltható ültetvények (ültetvénykivágásokért fizetés pontosabban) folyamatosan tizedelik a hazai szőlősbirtokok számát. a megszűnésre ítélt területek mellé sokszor olyan egyéb ipari területek is tartoznak, mely a szőlővel és a borral szorosan összefügg. Feldolgozóüzemek, borpincék, gépparkok válnak „lakatlanná”, vagy jó esetben népesül be múzeumként látogatóközönséggel.

Húsvéti foszlányok

Húsvéti foszlányok
A húsvéti ünnepek közeledtével egyre több emlékkép bukkan elő a vásárosnaményi 1950-es évekből emlékezetemben. A háború utáni nehéz, szegényes élet közepette, nekünk, gyerekeknek nem tűnt szegényesnek a húsvét.

Mesél a múlt 8.

Mesél a múlt 8.
Előzmény: Mesél a múlt 7. Régen Büdszentmihályon még nem rendelkeztek személyi okmányokkal. A sok egyforma nevűt az ABC betűinek, illetve ragadványnevek felhasználásával tudták megkülönböztetni.

Mesél a múlt 7.

Mesél a múlt 7.
Előzménye: Mesél a múlt 6.   Hajdani verselők „Kuik Imre kisparaszt, főként politika tárgyú verseket írt. Függetlenségi, ’48-as és erősen ellenzéki beállítottságú ember volt. Verseit népgyűléseken is felolvasta.

Mesél a múlt 6.

Mesél a múlt 6.
Előzmény: Mesél a múlt 5. Óév búcsúztató Szentmihályon Az óévet búcsúztatva és az újévet köszöntve a kongatás, pergőzés terjedt el. Gyermekek, fiatalok, de néha felnőttek is csinálták.  

Mesél a múlt 5.

Mesél a múlt 5.
Előzmény: Mesél a múlt 4.   Népies gyógyítási módok: Füstölés: Ember és állatgyógyításnál is használták. Gyermekeknél szorulás esetében. A felnőttet is megfüstölték, ha veszett kutyától ijedt meg, vagy a nyálához ért. A „tudós asszony” kört rajzol a földre, s a közepébe parazsat önt, erre önti a füstölő anyagokat, melyek a vélt baj okától függően változnak.

Mesél a múlt 4.

Mesél a múlt 4.
Előzménye: Mesél a múlt 3.   Időjárással, állattartással kapcsolatos hiedelmek

Mesél a múlt 3. - Hiedelmek, babonák

Mesél a múlt 3. - Hiedelmek, babonák
Előzménye: Mesél a múlt 2. „A magyarság pogány korában is ismert igézéseket, ige által való varázsolást áthozták a kereszténység korába. Mindig élt és még ma is előfordul a nép között bizonyos bajok elhárításában, vagy betegségek gyógyításában.

Mesél a múlt 2.

Mesél a múlt 2.
Előzménye: Mesél a múlt 1.   „ A kézi aratás (takarás), cséplés régen   A paraszt ember legnehezebb munkája az aratás. Összefog ilyenkor a család apraja, nagyja, a szomszédok.

Mesél a múlt 1.

Mesél a múlt 1.
Néhai Balogh László, nyugalmazott iskolai igazgató - apósa, a múzeumalapító Gombás András nyomdokaiba lépve - súlyos betegen, de vasakarattal írt. Mesél a múlt Tiszavasváriban című, 2006-ban kiadott füzetében a város föld- és néprajzán túl, régi történeteket, népszokásokat is megörökített, a volt Bűdszentmihályról.

A pünkösd eredete

A pünkösd eredete
Eredetileg Európa-szerte elterjedt pogány eredetű tavaszköszöntő, termékenység, aratási ünnep volt. Eső-varázsló rítusok, pünkösdi király/királyné-választás kapcsolódtak e hagyományhoz. A pünkösd szó maga a görög pentekoszté szóból ered, jelentése ötvenedik.

A kashalmi tűz

A kashalmi tűz
Éppen száz évvel ezelőtt, 1910 tavaszán hatalmas tűz pusztított a Szentmihály határában lévő, Dessewffy gróf tulajdonában álló Kashalom tanyán. A környéken nagy népességű tanyának számított, a mintegy 50 család által lakott telep.  

Kor, család, helytörténet 4. rész

Kor, család, helytörténet 4. rész
Előzménye: Kor, család, helytörténet 1. rész, 2. rész, 3. rész 2001. január 1-én vette a nem mindennapi bátorságot Görög Kálmánné, sz. Balázsi Ilona, anyai nagynéném, hogy hangszalagra mondja élete, családja, felnevelő környezete történetét. A ma 82 éves Ilonka néném hozzájárult, hogy írásban is rögzítsem az általa átélt, megismert eseményeket, emlékeket.  

Kor, család és helytörténet 3. rész

Kor, család és helytörténet 3. rész
Előzménye: Kor, család és helytörténet,  Kor, család és helytörténet 2. rész 2001. január 1-én vette a nem mindennapi bátorságot Görög Kálmánné, sz. Balázsi Ilona, anyai nagynéném, hogy hangszalagra mondja élete, családja, felnevelő környezete történetét.  

Kor, család és helytörténet 2. rész

Kor, család és helytörténet 2. rész
Előzménye: Kor, család és helytörténet 2001. január 1-én vette a nem mindennapi bátorságot Görög Kálmánné, sz. Balázsi Ilona, anyai nagynéném, hogy hangszalagra mondja élete, családja, felnevelő környezete történetét.   Ősök, elődök: A Guthi család földjét 1945-ig egy Weisz Zsigmond nevezetű zsidó ember bérelte.

Kor, család és helytörténet

Kor, család és helytörténet
- az 1930-50-es évekből 2001. január 1-én vette a nem mindennapi bátorságot Görög Kálmánné, sz. Balázsi Ilona, anyai nagynéném, hogy hangszalagra mondja élete, családja, felnevelő környezete történetét.  

Fafaragók, faműves mesterek 4. rész

Fafaragók, faműves mesterek 4. rész
Kovács Béla munkássága   Előzmény: Fafaragó, faműves mesterek 3. Több mint negyedszázada élünk egy utcában Kovács Bélával, akiről tudtam, hogy az Alkaloidában dolgozik és szinte megállás nélkül siet, rohan.

Tiszavasvári - Bűdszentmihály - népzenei világa 2.

Tiszavasvári - Bűdszentmihály - népzenei világa 2.
Előzménye: Tiszavasvári (Bűdszetmihály) népzenei világa A volt segédprímás Kálniczki Zoltán 1950-ben szervezte újjá az együttest testvérei és Papp Lajos bevonásával.  

Tiszavasvári - Bűdszentmihály - népzenei világa

Tiszavasvári - Bűdszentmihály - népzenei világa
Lajó bácsi (Papp Lajos), a maga 84 évével velősen, némi humorral, önmaga példájával szokta bemutatni a két világháború közötti emberi sorsokat.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia