szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Foltos fű, pajor lárva, gomba, levéltetű?

Tarr Kata     2 237 napja     416 megtekintés
Kedves Szakértő!
Elég összetett a kérdésem. 4 éves homokos talajra vetett gyepünk már sajnos a tavalyi évben is rendkívül csúnya volt, ekkor nyár végén már magától feljött a fű, hála a pajor egyedeknek, amikből kb 1000ret szedtünk fel a fű alól. A fű visszakötött szerencsére. Idén nekiindultunk a tavasznak viszonylag egységes képpel, majd lassan miután szokásos 3 hét után kijött belőle a kezdeti műtrágya, kapott egy hosszabb felszívódásút, ennek kb 2 hete. Akkor meg is indult, majd ugye jelenleg ezzel a riasztó képpel állunk szemben, kb 3 napja ilyen, mikor lenyírta a férjem, utána lett ilyen eszméletlen csúnya. Fényképeztem részleteket, van még olyan is, ami nekem talán tetűnek látszik, de Ön biztosan jobban ért hozzá.
Annyi problémánk van ezzel a fűvel, hogy már kezdünk belefáradni. HIába figyelünk oda rá, nagyon csúnya. Szórtunk már tavaly is rá ilyen gombaölő szert is, nem történt semmi különös. Azt tudjuk, és valószínű a homokos talaj miatt van, hogy nagyon érzékeny a vízre, ha meleg nyári napon nem kap egy nap, akkor 1 nap alatt képes totál kiszáradni egy rész, és nagyon nehéz helyrehozni. Most is próbáltuk nem minden nap öntözni, de hát ilyen lett. Most ugye sokat esett az eső, meleg is volt, ezért gyanakszom talán gombafertőzésre. Ha esetleg még további infó szükséges a a diagnosztizáláshoz, nagyon szívesen küldök.
Köszönettel, Kata
0
0
szavazat
Foltos fű, pajor lárva, gomba, levéltetű? Foltos fű, pajor lárva, gomba, levéltetű? Foltos fű, pajor lárva, gomba, levéltetű? Foltos fű, pajor lárva, gomba, levéltetű?


4 HozzászólásTarr Kata
2014. máj. 29. (2 234 napja)
Köszönöm! A férjem minden nyírás előtt élezi, de az valóban látszik, h valami most nem stimmelt a nyírásnál.
Czinege Erik
2014. máj. 29. (2 234 napja)
A fűnyíró kését meg kellene élezni, az előzőekben javasolt programot végre kellene hajtani, valószínűleg több probléma is van, ahogy Ön is írta.

A reggeli 20 perces öntözés szerintem sok, le kellene csökkenteni 10 percre.

A gereblyézés tökéletes.

üdvözlettel: Czinege Erik
Tarr Kata
2014. máj. 29. (2 234 napja)
Kedves Erik!
Köszönöm válaszát. Most azóta nőtt a fű, 2 új dolgot vettem észre, egyik, hogy most sok fűszál a végén kezd el száradni (3. kép), a másik, hogy a fűnyíró kerekének a nyomában zöld, megpróbáltam le is fényképezni ezeket. Van pár olyan totál kiégett folt, ami a 2es képen látszik, de ilyen csak pár van, inkább több nm-es területekre jellemző a foltosság, száradás, ez a 4-es képen szerepel, ahogy ez kinéz közelről. Ez van összefüggően több nm-en át. Tavaly ugyanitt voltak a foltok, itt jött fel a fű a pajortól, de ezek a területek a fű kb 50%át teszik ki. Gereblyével volt szellőztetve, tavaly a gyepszellőztető után nagyon csúnya lett, és rendbe sem jött, ezért idén a gereblyét választottuk, így is nagyon sok kijött. Újra érdemes megcsinálni akkor? Öntözni reggel öntözünk 20 percet egyelőre.
Köszönettel, Kata
Kattintson a képre a nagyításhoz
Czinege Erik
2014. máj. 29. (2 235 napja)
Kedves Tarr Kata,

Ami mindenképpen fontos lenne egy gyepszellőztetés, illetve az öntözés beállítása. Homokos talajon a gyakori, de kisebb adagú öntözés javasolt, figyelembe véve a hőmérsékleti viszonyokat. Jó lenne ha küldene kicsit nagyobb és jobban kivehető képeket a problémás területről. Az egészséges talajélet érdekében a gyepszellőztetés előtt javaslom az Arthis nevű készítmény használatát, amiből 30-50 gramm kell 100 négyzetméterre. Fel kell vízben oldani és kannával kilocsolni. Az Arthis kezelés után, 2-3 héttel pedig kezelje le a területet Trifenderrel, ennek a dózisa 10-20 gramm/ 100 m2.

Fontos, hogy olyan műtrágyát válasszon, ami kifejezetten gyepre való, tehát tartós hatású nitrogén legyen benne és klórmentes legyen. Ajánlom figyelmébe a Wuxal Pázsitot.

Sok sikert, és kérem jelezzen vissza a tapasztalatokról.

Üdvözlettel: Czinege Erik


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.