szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Formáljuk újra az ajtókat és ablakokat!

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 25.


A lakásunk egyediségét rengeteg kiegészítővel és a falak színével is emelhetjük. Igaz, az ablakok és ajtók mind boltiak, egyénmegoldások, de hát mindent nem lehet. Vagy mégis? Lehetőségünk arra, hogy mi alakítsuk át a nyílászáróinkat és, hogy egyedileg legyártassuk azokat! Lássunk néhány ötletet a különleges darabokra:

Formáljuk újra az ajtókat és ablakokat!

Színek

Ha nyílászárókról beszélünk, akkor azokban rendszerint üveg is van. Ha meg nincs, akkor nyugodtan kerüljön bele, mert egyrészt világosabb lesz a tér, másrészt sokkal egyedibbé, varázslatosabbá tehetőek általuk az ajtók. Főleg abban az esetben, ha nem csak egy egyszerű, megszokott üveg kerül bele. Van lehetőségünk arra is, hogy egy összefüggő üveg kapjon színt, de ólomüveggel is dolgozhatunk. Ez utóbbi lényegesen drágább, igaz a hangulata utolérhetetlen. Ha azonban ez egy kicsit sok lenne, akkor fessük meg az eredeti üveget. Ehhez nem is kell más, csak festék, és fantázia (na meg persze az, hogy ne mossuk le a felületet). Ezzel egyedivé tehetjük az ablakokat, ajtókat, és csak fillérekbe kerül.

Osztások

Az üvegeknél maradva, azok egyediségét az osztásokkal is elérhetjük. Ehhez is szakember kell, hogy a mű valóban mutatós legyen, de megéri a beruházás. A keleties hangulathoz az osztás formázzon hagymakupolát, a goth felhanghoz csúcsíves legyen. A vidéki romantikához a klasszikus osztásokat választhatjuk, de egészen egyedi, sőt, absztrakt elképzelések is megvalósíthatóak, ha hajlandóak vagyunk megfizetni az árát.

Formák

Itt is rendelnünk kell majd az ajtókat, ablakokat, és persze határai is vannak a lehetőségeinknek, ráadásul nem csak anyagiak. De ez nem jelenti azt, hogy sok dolog ne lenne megvalósítható. Egy kerek bejárati ajtó, egy kupolás nyitható ablak, esetleg egy háromszögű két irányba nyíló erkélyajtó biztosan egyedivé teszi a lakásunkat. Mielőtt azonban elszállna a fantáziánk, mindenképpen beszéljünk szakemberrel, és azt is gondoljuk végig, hogy a praktikussága ne sérüljön nagymértékben a nyílászárónak.

Minta

A színek terén nem csak az üveggel lehet játszani, hanem az ablak és az ajtó fa vagy műanyag felületeivel is. Ezekre is kapható már tapéta, vagy matrica, amivel egyedivé tehetjük őket, de természetesen maradhatunk a jó öreg festésnél is. Itt sem kell azonban lemondani a mintákról, vagy éppen a különleges hatásokról. Használjunk egy sötétebb alapszínt – mondjuk barnát – és egy világos színű, repedező lakkot. Így a hatás olyan lesz, mintha egy korhadó fa lenne előttünk, ám a repedések színjátéka egészen különlegessé teszi.

Rejtett

A különlegesség nem feltétlenül azon múlik, hogy mennyire feltűnő egy adott ajtó. Sőt, az ellenkezője is igaz, vagyis minél nehezebb kiszúrni, annál egyedibb és ötletesebb lehet a megoldás. Ezért nem kell megrémülni akkor sem, ha esetleg a hatás érdekében az ajtó is bordűrt kap, esetleg egy kis párkányt is be kell iktatni a felületére. A rejtett ajtó kissé misztikussá teszi a teret, másrészt jó szórakozás, amikor valaki először jár nálunk, és nem tudja, hogyan is juthat át a másik szobába. Arra azért figyeljünk, hogy ez a megoldás könnyen válthat ki klausztrofóbiát, főleg akkor, ha egy kicsi térben alkalmazzuk.

Kapcsolódó cikk:

Így lesz stílusos a nyílászáród!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia