Francia vaníliakrém torta
Szépzöld, 2009. dec. 07.
Más néven: Saint-Honoré torta
Beküldő: Szászné Lévai Bettina

Hozzávalók
A tésztához: 10 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 tojás, fél kk. sütőpor
A krémhez: 15 g zselatin, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg cukor, 4 dl tej, 6 tojás, 1 cs. vaníliás pudingpor
A díszítéshez: 1 kk. citromlé, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. habfixáló, 2,5 dl tejszín
Előkészítés
A tésztához a vajjal és csipet sóval felforralunk 2,5 dl vizet. Beleszórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, aljára beteszünk egy melegvízzel félig telt edénykét.
Elkészítés
A tojások egyikében eldolgozzuk a sütőport, majd egyenként valamennyit a masszához keverjük. Sima csőrös habzsákba töltjük, fél cm távolságot tartva koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára. A maradékból nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire. Mindkét formációt aranysárgára sütjük, végül a kikapcsolt, fakanállal kitámasztott ajtajú sütőben még 5 percig szárítjuk. A tésztalapot és a fánkocskákat rácsra emeljük.
A krémhez a zselatint felolvasztjuk. A vaníliás cukrot 5 dkg cukorral együtt 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl tejjel, majd hozzászűrjük a vaníliás tejet, gőz fölött besűrítjük, végül beleolvasztjuk a zselatint és lehúzzuk a tűzről.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként 20 dkg cukrot keverünk bele. Beleforgatjuk a meleg krémbe. A tortaforma oldalát sütőpapírral kibéleljük, belefektetjük a tortalapot, tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.
A díszítéshez 2 ek. vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 fánkocskát, és rácsra ültetve hagyjuk megszáradni rajta a mázat. A maradékból fakanál segítségével hosszú csíkokat húzunk.
Leemeljük a tortáról a karikát és a sütőpapírt, tálra csúsztatjuk, oldalát apróra vágott fánkforgáccsal beszórjuk. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd becsíkozzuk vele a torta tetejét. Szélét körberakjuk a fánkocskákkal és egyet a közepére is teszünk. A karamellcsíkokkal díszítjük közvetlenül tálalás előtt.
Kapcsolódó rovatok:
Kapcsoldóó könyv:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22