szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Füge, az édes vitaminbomba

Sulyok Józsefné, 2008. szept. 29.


Milyen számunkra hasznos anyagokat tartalmaz ez az édes ízéről ismert növény? Hogyan fogyasszuk? Képes beszámolónkból sok információhoz juthat.
 

A füge egyike az emberiség legősibb kultúrnövényeinek. Termesztése és kultusza az évezredekre nyúlik vissza.
Az eperfafélék családjába tartozik. Ázsia őshazájából gyorsan eljutott a Földközi-tenger vidékére, új hazájába. Közkedvelt és termesztett gyümölcs Olaszországban, Görögországban, Törökországban, Marokkóban és Szíriában. Eljutott az amerikai kontinensre is.
Hosszú életű bokrai vagy kis fái elválaszthatatlanok a mediterrán hangulatú tájaktól. Jellegzetes, osztott levelei a művészetekben is szerepelnek. A kis serlegvirágzatok nem hasonlítanak a virágra. Eredeti hazájában háromszor virágzik és terem a füge.


A mediterrán típusokat a fügedarázs termékenyíti meg. A terméskötéshez beporzó példányok kellenek. Ismertek partenokarp formák is. A hazánkban termő változatok ilyenek, e nélkül nem termeszthetnénk fügét, mivel hazánkban nem él meg a beporzó fügedarázs. A serlegvirágzatokból nyárra és őszre fejlődnek ki a gyümölcsök, a fügék. Elterjedt a hosszúkás, csepp alakú és vállas forma. Az érett termések színe a sárgától a sötét kékesliláig változó. Az érés folyamán nő cukortartalmuk és egészen megpuhulnak. Friss állapotban csak néhány napig tárolhatók, ezért feldolgozva kerül forgalomba. Ilyen tartósító-eljárás az aszalás. Édes ízét a nagy mennyiségben felhalmozódó szőlőcukor okozza. A füge hidegtűrő, hazánkban is jól termeszthető.
Mint a datolya és a mazsola, jelentős köptető hatással bír. Cukrot, A-, B1-, B2-, PP- és C- vitamint tartalmaz, valamint vas, mangán, kálium, kalcium, bróm van benne.


Gyógyászati javaslatok: nehéz élethelyzetek (fejlődés, pubertáskor, lábadozás, terhesség, időskori tünetek), intenzív sportolás, vastagbélgyulladás, gyomorhurut, székrekedés, megfázás tünetei, légúti és húgyúti gyulladások, magas láz esetén.
 

Ideális fogyasztási mód: friss gyümölcs, szárított gyümölcs, lekvár és kompót, főzve, hozzáadva a főzőlevet is, a megfázás tüneteire, vízkúrák, rossz emésztés és a krónikus székrekedésre való hajlam esetén.
Érett állapotban fogyasszuk, mert zölden, azon túl, hogy íze kevésbé élvezetes, irritáló anyagot tartalmaz. Tartózkodjunk fogyasztásától kalória- és cukorszegény diéta esetén.


Fügegolyók

 

Fél kg szárított fügét a húsdarálón megdarálunk, majd 20 dk porcukorral, fél narancs levével, reszelt héjával és egy evőkanál rummal jól összegyúrjuk. Diónyi gömböket formálunk belőle, és mignonpapírba tesszük. Akár reszelt csokoládéban vagy kókuszreszelékben meglehet forgatni, nem rontja el az ízét.

 

Kapcsolódó cikk: A diófát unokáinknak ültetjük


Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi

 

 

 
Hozzászólások (2)

Bényeiné
2008. okt. 14. (5 164 napja)
A füge nálunk vendégnövénynek nevezhető, mivel féltrópusi, így feltétlenül meleg, napsütötte és szélvédett déli oldalra ültesse. Télállónak nem lehet nevezni, csupán átvészeli a -15 foknál enyhébb teleket. Mindenképpen érdemes rá adni "télikabátot", ami lehet nád, kukorica csutka, szalma. Főleg fiatal korban kell védeni a fagyok ellen, később az idős bokrokat már nehéz takarni, az esetleg visszafagyott vesszőt tavasszal kivágjuk közüle. A tavasz alkalmasabb az ültetésre, mint at ősz, érdemes kétéves, jó gyökeres növényt ültetni, biztosabb az eredése és hamarabb termőre fordul. Az őszi ültetést jól be kell öntözni, fel kell kupacolni földdel. Faiskolai árudákban szinte mindig lehet kapni konténeres fügét, a közelben lévő árudát kéne felkeresni.
gggg
2008. okt. 13. (5 165 napja)
nagyon szeretem a fügét, ha van rá módom akkor venni szoktam a piacon- de érdekes nincs a kertemben- próbáltam már szerezni , de valahogy nem sikerült. Köszönettel venném, ha valaki küldene egy pár vesszőt - utánvétellel.
Még lehet ilyenkor ültetni vagy már csak cserépben - ki tudja. Van-e télálló füge?