szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Furcsa alakzatok a téli kertekben!

Mártha Izabella, 2014. jan. 10.


Ha egy szép kertre gondolunk azonnal a tavaszi hagymások mézédes illata, a nyáron nyíló színes virágok vagy a tüzes vörös színű őszi levelek jutnak az eszünkbe! De mi a helyzet télen?  Ilyenkor más szabályok uralkodnak a kertekben, mint a meleg évszakokban! Lássuk, milyen növényektől látjuk szépnek és érdekesnek télen a kertet?

Furcsa alakzatok a téli kertekben!

Téli hónapokban amikor a levelek lehullnak a színek helyett a formák határozzák meg egy kert arculatát. Létezik néhány sajátos növekedésű fás szárú növény, amely csak az őszi lombhullás után érvényesül igazából egy kertben. Markáns sziluettel és érdekes formákkal hívják fel a figyelmet magukra. Gyakran csak alkonyatkor, vagy ködös napon fedezzük fel ezeknek a növényeknek a különleges szépségét!

A dauerhullámos mogyoróvessző
Szokatlan alakzatot mutat a téli kertben a csavart mogyoró (Corylus avellana ’Contorta’) dauerhullámra emlékeztető vesszői. Az ágak és gallyak csavarodottak, mint egy dugóhúzó. A 2-4 méter magasra növő mogyoró szokatlan külsejével jól mutat a kisebb kertekben és udvarokban. A sajátos külseje a legnagyobb előnye! Egy nagy cserépbe ültetve akár az erkélyen vagy teraszon is élvezhetjük különleges téli látványát. A bizarr hajtásokat gyakran használják dekorációként virágkötészetben szárított virágdíszek mellé vázákba. Márciusban vagy néha még hamarabb megjelennek a hosszú puha barkái, amikből a nyár folyamán a kis mogyorók kifejlődnek. Ezeket meg lehet enni, olyan mint közönséges mogyoró a gyümölcse, de annál jóval kisebb és kisebb számban.

Feltűnést keltő fák
A spirálfűz (Salix matsudana 'Tortuosa’) is a csavarodott ágrendszerével hívja fel az emberek figyelmét.  Ez a szerény kis fa elérheti a 4-8 méter magasságot, és 2,5 és 3,5 méter széles is lehet.

Az akinek sok hely áll rendelkezésre a kertjében és egy szokatlan fát keres annak a fehér akác (Robinia pseudoacacia 'Tortuosa') az ideális. Ez az akác fajta elérheti a mintegy 10 méter magasságot is. Bizarr görbe és torz hajtásaival, esernyőszerű koronájával egyedi stílust nyújt kertünknek.

A japán fűz különösen szép
Egészen más a megjelenése a japán sárkány fűznek (Salix sacchaliensis 'Sekka’). Ez a mintegy 3 méter magasra növő cserje széles, lapos hajtásai vannak, amik gyakran befelé hajlanak. Ezeknek az összenőtt hajtásoknak köszönhetően jobban ellenállnak a hideg télnek. Különösen áprilisban vonzó a sárkány fűz látványa, amikor a piros-barna hajtásokat sűrűn borítja ezüstös, majd sárga színű barkája.


Halszálkás ágak
Szintén feltűnő a kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis) látványa. Ágai halszálkaszerű mintát alkotnak, ami különösen jól akkor látható, miután az ősszel lehullajtotta a lombjait. Ez a növény egy kúszócserje ami legfeljebb csak 1 m magas és 3 m széles bokorrá nő meg és nagyon jól mutat  kövekkel együtt, például lépcső mellett vagy kerti fal és a ház fala mellett.

Ami minden évszakban más
Néhány fenyőfélének is elég szeszélyes lehet a formája, mint például a bókoló japán vörösfenyő (Larix kaempferi ’Diana’) csavart ágai.  A vörösfenyő kivételt képez a tűlevelűek közül, mert ezek a növények lombhullatók és minden évszakban máshogy néznek ki: ősszel a puha tűlevele világos aranysárga színű, tavasszal friss zöld és a nyáron sötétebb zöld lesz.

Kagyló alakú ágak
Létezik egy örökzöld kincs a hinoki álciprus (Chamaecyparis obtusa ’Nana gracilis’). Ez a különleges növény díszíti sűrű, kagylóformájú hajtásaival díszít, amely csak néhány centimétert nő egy év alatt, így nagyon sokára éri el a végleges, 1-2 méter magasságot. A lassú növekedése miatt alkalmas kis kertekbe, teraszokra és virágtartókba.

Remélem kedvet kaptak ezekhez a különleges formájú és alakzatú növényekhez, amikkel unalmas téli kertünket izgalmasabbá tehetjük!

Kapcsolódó cikk:

Tréningezd növényeidet a télre!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia