szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fürdőszoba felújítás: kádcsere nélkül?

Szépzöld, 2011. júl. 18.


Forrás: www.epitinfo.hu  Nyáron, a felújítások idején legtöbben régi fürdőszobájukat szeretnék új köntösben látni. Különösen igaz az elavult, kopott, netán sérült fürdőkádakra. Ezeknek kicserélése azonban igen költséges lehet, ezért nem árt megfontolni. Az is lehetséges ugyanis, hogy egy kisebb összegből is új kádat varázsolhatunk a régiből. A fürdőkád felújítás legfontosabb tudnivalóit az alábbi cikkben gyűjtöttük össze.

Fürdőszoba felújítás: kádcsere nélkül?

A kádak felújítását mindig a felület előkészítésével kell kezdenünk. Ennek első fázisa a csiszolás. Erre a műveletre abból a célból van szükség, hogy a későbbiekben felvitt festékrétegek jobban tapadjanak, s ne hólyagosodjanak fel. A csiszolást lehetőleg géppel, közepes szemcsemérető csiszolópapírral végezzük. A csiszolás után a kád felületét alaposan meg kell tisztítani, portalanítani, majd zsírtalanítani. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha bő vízzel leöblítjük a port, majd erősebb zsíroldó-tisztítószerrel átmossuk a felületet. Ezt követően újból leöblítjük azt, s száraz ronggyal alaposan áttöröljük. Különösen ügyeljünk a vízkő-eltávolításra, melyet speciális, ecettartalmú oldószerrel szedhetünk le a legkönnyebben.


A megtisztított kádfelületet speciálisan kádakra kifejlesztett, kétkomponensű zománcfestékkel vonjuk be. Ezt ecsettel, hengerrel, de még szórópisztollyal is felvihetjük a felületre. A zománcfestékek általában szinte minden anyagra jók, az öntöttvas-, acéllemez-, akril-, de még a poliészter kádakra is. Az acéllemez kádaknál a 2,3-3 mm vastagságú lemezekre az eredeti zománcozást ráégetik, igen magas hőmérsékleten. Ennek eltávolítása igen fáradtságos feladat, a kromofág is nehezen oldja. Könnyebb a helyzetünk, ha akril kádat újítunk fel. Az akril egy speciális műanyag, melynek jellemző tulajdonsága a jó alakíthatóság és, hogy fehér színét megőrzi. Az ebből az anyagból készült kádakat általában egy lapból húzzák, majd az alsó részére egy üvegszál erősítésű réteg kerül.


A festést mi magunk is elvégezhetjük, de ha szakembert hívunk, szinte biztosak lehetünk a pozitív eredményben. A kádfelújítást végző szakember ugyanis általában többkomponensű zománcot, önterülő festéket használ, több bevonatot visz fel, a kötést és száradást gyakran infrasugárral gyorsítja. A jó szakemberre tehát érdemes áldozni, hiszen meghatározott szakmai módszerrel, professzionális eszközökkel és nem utolsó sorban: garanciával dolgozik.


A felújítást követően a kád 1-2 napon belül szárad, s újból karcmentes, vegyszerálló, fényes felületű lesz. A kádzománc-festékekhez tetszés szerint keverhetünk színezéket, melynek segítségével szinte bármilyen árnyalatot el tudunk érni. Fontos, hogy a kád száradás után még 48 óra elteltével sem szabad nyílt lángot használni, mert még a felújításánál használt vegyi anyagok a fürdőszoba légterében lehetnek. Mindenképp gondoskodjunk tehát a helyiség alapos kiszellőztetéséről a munkálatok elvégzése után.


Összességében véve egy fürdőkád festése- a teljes száradásig - nem vesz többet igénybe 24-48 óránál. Abban az esetben azonban, ha a felületen kisebb-nagyobb sérülések vannak, ez a folyamat eltarthat még tovább is, a javítási munkálatok miatt. Szerencsére ma már kaphatók olyan speciális, spray-kiszerelésben kapható anyagok, melyekkel gyorsan és egyszerűen tüntethetjük el a fürdőkád apróbb sérüléseit.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia