szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fűszernövények házi tartósítása 2.

Sulyok Józsefné, 2011. dec. 16.


Előzmény: Fűszernövények házi tartósítása
Néhány gyógy- és fűszernövény csak frissen használhatunk fel, mert egyáltalán nem tartósíthatók, ilyen például a metélőhagyma, és a borágó. A hagymák fogyasztáskor készételekben is gyakran keserűvé válnak.

Nézzük, melyek azok , amelyek alkalmasak a tartósításra tápanyagtartalmuk elvesztése nélkül!

Fűszernövények házi tartósítása 2.

Szárítás

 

Ez a klasszikus módszer, amely során bizonyos szabályokat tiszteletben kell tartani. A növényeket ne szedjük le nedves állapotban. A levelüket és a virágokat nem szabad előzőleg megmosni. Fehér papírra meleg, levegős helyen teregetjük ki a növényeket, vagy csokorba kötjük, és árnyékban felaggatjuk. Néhány növény esetében ajánlatos a mesterséges hő használata, ez a nedves időben valóban előnyös. A mikrohullámú sütővel is jó hatást érhetünk el; a növényeket vékonyan oszlassuk szét a sütőben.

 

Némely fűszer a szárítás során veszít aromájából, ezek közé tartozik az ernyősök levele, nevezetesen a kaporé és a petrezselyemé, míg a legtöbb ajakos, mint a szurokfű, menta, kakukkfű, majoránna, megőrzi illatát.

 

A gyökereket megmossuk, felhasítjuk, tűvel fonálra fűzzük, és szellős helyre akasztjuk. Ha nagyjából kiszáradtak, levesszük, finomra vágjuk és csavaros tetejű üvegben légmentesen lezárjuk. Nagyobb, leveses gyümölcsöket, mint a csipkebogyó, szétvagdaljuk, a kisebb gyümölcsöket, pl. a galagonyát, egészben, levegős helyen, gyorsan szárítjuk.

 

Mélyhűtés

 

A növényeket fagyasztózacskóban gyorsan lefagyasztjuk, majd porrá törjük vagy lereszeljük. Más recept szerint a növényeket hideg vízzel leöntjük, és mélyhűtőbe tesszük, ahol gyorsan megfagy. A fagyott kockát zacskóban tároljuk, felhasználáskor főzés közben az ételhez adjuk. Mentalevelet vagy ízlés szerint mentavirágot is jégkockába fagyaszthatjuk, és így adjuk a jeges üdítőitalhoz.

 

Ecetes tartósítás

 

Az ecetsav illóanyagok tartósítására alkalmas. A tárkonyecet a legismertebb, de a citromfűvel, piros bazsalikommal és istenfával fűszerezett ecet is kiváló. Némely ernyős félérett terméságazatát, nevezetesen a kaporét, köményét, turbolyáét is ecetbe rakhatjuk, amelynek régi hagyománya van a téli uborka fűszerezésében.

 

Két szelet citromot vagy 2-3 evőkanál málnát tehetünk az ecetes fűszernövényhez, így valóban ínyencséghez jutunk. A növényeket vagy a terméseket hosszú nyakú üvegekben ecettel leöntjük, 2-3 héten át végezzük a kivonást. Az ecet felhasználásakor a növényi részek az üvegben maradnak.

 

Tárolás olajban

 

Néhány gyógy és fűszernövény hatóanyagai és illatanyagai olajban oldódnak. Említésre méltó a vörös orbáncfűolaj, amelyet hidegen préselt olívaolajban teszünk el. Fűszerezés céljára különböző hidegen préselt olajok közül és különböző módszerek között válogathatunk.

 

Elsősorban az ajakosok (rozmaring, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, zsálya) illóolajai oldódnak jól az étkezési olajokban. A hajtásokat ne vágjuk túl apróra, és tegyük olajjal lefedve világos üvegbe úgy, hogy egyujjnyira fedje az olaj. 2-3 hétig álljon a napon, és 2-3 naponta rázzuk fel. Végezetül átszűrjük, és a maradékot átpréseljük.

 

Tartósítás sóval

 

Ódivatú, de az aroma megőrzése szempontjából egyáltalán nem rossz módszer a sózás. Jól bevált technika, hogy a zeller, petrezselyem, lestyán, tárkony, majoránna, csombor stb. fűszereket sárgarépa, zeller, petrezselyem, pasztinák, vagy lestyángyökérrel együtt húsdarálón ledaráljuk. Kis paprikát vagy friss bogyót adva hozzá pikáns lesz a keverék.

 

Metélőhagymát, hagymát vagy pórét ne tartósítsuk ezzel a módszerrel, mert keserűvé válik. Az aprított hajtásokat és gyökereket sóval összekeverjük úgy, hogy 4 súlyrész keverékéhez 1 súlyrész sót adunk. Kis üvegekbe töltjük, kupakkal jól lezárjuk. Ez a keverék, hűtés nélkül tárolható.

 

Tartósítás zsírral

 

A paraszti gyógyászatban előszeretettel gyártottak házi-szereket vaj és disznózsír segítségével. Említésre méltó a körömvirág és a nadálytőkrém. De a majoránnából, zsályából, somkóróból és kakukkfűből is készítenek hasonló krémeket. A zsírt semmiképp nem szabad 70 fok fölé melegíteni.

 

Kapcsolódó cikk:

Hogyan készül a házi fűszerpaprika?

Fűszer ABC

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!