szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fűtsünk fával elegánsan és olcsón!

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 05.


A mai fűtések már nagyon korszerűek, mégis sokan ragaszkodnak a hagyományos, fatüzelésű lehetőségekhez, vagy az azok illúzióját keltő villany, esetleg gáz vagy olajtüzelésű megoldásokhoz. Igen, a kályhák világába teszünk egy rövid kitekintést, és górcső alá vesszük, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal bírnak a legnépszerűbb fűtő megoldások.

Fűtsünk fával elegánsan és olcsón!

Szieszta

Ha valaki kályhában gondolkozik, a legtöbb esetben beugrik neki a szieszta is. Persze egy elegáns lakásba a legkevésbé sem mutat, de kényszermegoldásnak jó, és persze az sem elhanyagolható, hogy nagyon kellemes meleget lehet vele csinálni. Mindenesetre, ha egy mód van rá, akkor inkább maradjon a szekrényben, vagy a pincében, és csak végszükségben használjuk. Működtetése nagyon egyszerű, nem igényel fát, csupán egy gázpalackot, amit még el is rejthetünk benne.

Vaskályha

Az alternatív fűtési lehetőségek közül, természetesen a sziesztát kivéve, talán ez a legjobb, hiszen nem csak szép, de egyszerűen használható is. Létezik belőle elektromos kivitel is, olajjal, vagy fával is működtethető. Egyetlen nagy hátránya talán az, hogy eléggé át tud forrósodni. Ez akkor jelenthet problémát, ha például kisgyerek is van a lakásban, akinek nem nagyon lehet megmagyarázni, hogy miért is nem szabad ölelgetni a kályhát. Praktikussági szempontból érdemes egy strapabíró felületre állítani, hogy ne koszolódjon, illetve ne nyomja meg a padlót. Ezt legegyszerűbben és elegánsabban egy vastag üveglappal lehet megoldani, így a látvány is szép marad, és a tisztítás is lényegesen könnyebb lesz.

Cserépkályha

Nagyanyáink tudtak valamit, amikor ragaszkodtak a cserépkályhához. Ez a robosztus, nagy meleget leadó építmény nem csak szép, hanem arra is alkalmas, hogy egymaga kifűtsön egy egész lakást. Azzal azonban számolni kell, hogy ezt nem annyira egyszerű beszerezni, hiszen építeni kell, ez pedig kosszal jár. Ráadásul az ára sem éppen alacsony, hiszen az építés, és maguk a cserepek is komoly összegeket emésztenek fel. Ha elkészült, akkor viszont egy adag fával felfűtve akár órákig is ontja magából a meleget. Ez a tulajdonsága azonban akkor az igazán jó, ha kő, vagy vályogházban alkalmazzuk. A modern, könnyűszerkezetes épületeknél a hőtartás sokkal jobb, ebből következően gond lehet azzal, hogy a kályha nagyon sokáig nem hűl ki.

Tömegkályha

Ennek a kályhatípusnak az utóbbi időben nagyon nagy rajongótábora alakult ki. Lényegében a nevét egy elírásnak, elfordításnak köszönheti, mivel eredetileg téglakályha lenne a helyes megnevezés. Ez természetesen azt jelenti, hogy ez a fűtőalkalmatosság bizony téglából készül, ennek köszönhetően pedig a súlya sem csekély. A hatalmas tömeg, és persze a jó konstrukció azt eredményezi, hogy akár 12 órán át is fűt egyetlen adag fa eltüzelésével. A megépítése ennek sem olcsó, bár valóban gazdaságosabb, mint a cserép esetében, viszont elég gyorsan, nagyjából 5-6 nap alatt elkészül, és már munkára is fogható.

Mindegyik kályha esetében használhatunk üvegajtót a tűztér „takarására" ezzel pedig olyan hatást érhetünk el, mintha kandallónk lenne. Ha szeretnénk, akkor a vaskályha esetében vásárolhatunk, az építettek esetében készíttethetünk olyan részeket is, ahol a fát lehet szárítani, edényeket melegen tartani, vagy éppen – amikor a kályha nem működik – dísztárgyakat is tarthatunk rajta.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia