szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Galéria – mikor és hova?

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 05.


Galériát jellemzően inkább helyhiány miatt szoktak alkalmazni azokban a lakásokban, ahol az alapterület kicsi, viszont a belmagasság nagyon is sok. Ilyenkor ez egy tökéletes megoldást jelenthet, de biztosan érdemes foglalkozni vele?

 

Galéria – mikor és hova?

Mikor kell?

 

Nos, bár a galériák nagyon kellemes látványt nyújtanak, és igazán egyedi tereket lehet létrehozni a segítségükkel, azért mielőtt nekiállnánk egyet építeni, nem árt, ha előtte gondolkodunk egy kicsit. Ugyanis egy ilyen szerkezet nem mindig fenékig tejföl. Alapvetően a tér növelését valóban elősegíti, ám nem éppen olcsó megoldás. A régi, polgári lakásokban azonban ideális, mivel másképpen nem megoldható az alapterület növelése, és kinek van szüksége 6-8 méter belmagasságra? Ezzel szemben a családi házakban már meggondolandó a galéria építése. Itt ugyanis inkább érdekes megoldásai miatt, valamint azért használják, mert nagyon látványos.

 

Éppen ezért nem is fedik le a teljes teret, hanem láttatni engedik, hogy hol is található benne a „felső szint” és mekkora a ház tényleges belmagassága. Ezzel nincs is semmi gond, de mindenképpen számolni kell a költségekkel. Az építési kiadások még csak hagyján, ám a fűtési költségek komolyan nőhetnek egy ilyen megoldás következtében. Ahhoz ugyanis hogy a lakásban mindenhol kellemes lehessen a levegő, a teljes belmagasságot kitöltő részt is ki kell fűteni, ami tulajdonképpen felesleges, hiszen nem tartózkodunk ott. Ezzel sajnos sokan nem számolnak előre, és később különböző érdekes megoldásokkal próbálják a teret kisebbíteni.

 

Mini galériák

 

Természetesen a galériák létjogosultságához nem férhet kétség. Hiszen nagyban megkönnyíthetik a helyzetünket, ahhoz csupán annyi kell, hogy jókor és jó helyen alkalmazzuk. A gyerekek szobájában például egy olyan ágy, mely alatt egy íróasztal és egy szekrény is elfér nem csak praktikus, hanem kalandot is jelent a lurkóknak. Ezzel szemben a szülői hálóban már nem feltétlenül jó megoldás. Vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen nincs más választás, és be kell iktatni egy olyan galériát a lakásba, ami igazából arra nem nagyon alkalmas, hogy fel is álljunk rajta, inkább csak az alvás kivitelezhető. Ez jó megoldás lehet addig, amíg nem egy családról beszélünk, hanem egyedülálló fiatalokról. A későbbiekben azonban ha lehet, inkább törekedjünk a klasszikus életterekre (legalábbis ebben az értelemben), mivel a kiegyensúlyozott életet nem feltétlenül segítik elő az ilyen kényszermegoldások.

 

A csodaszép

 

Ha anyagilag is megengedhetjük magunknak, és biztosan nem bánjuk meg később sem, akkor viszont kifejezetten egyedi és fantasztikus tereket tudunk létrehozni általa. Az anyag kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy mindig látni fogjuk, így ne válasszunk olyat, amivel nem vagyunk tökéletesen elégedettek. Az építést mindenképpen bízzuk szakemberre, hiszen ha valamit véletlenül egy kicsit elszámolnánk, abból komoly balesetek és nem utolsó sorban jelentős anyagi kár is lehet. Ha azonban elkészült a galéria, akkor olyan díszítéseket és virág, vagy lámpa elhelyezéseket is megtehetünk, amiket azelőtt csak képeken láthattunk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia