Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Szőlő

Magyarország szőlőtermesztésének földrajzi elhelyezkedése igen változatos. Az ország északi részén, a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon találunk nagyobb szőlőtermő területeket. a Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivétekével jelentős szőlőterületek nincsenek.

Nyerges szőlőmoly

A nyerges szőlpőmoly kártétele megegyezik a tarka szőlőmolyéval. A hernyók első nemzedéke május-június, a második augusztusban rágják a laza fürtöket, virágokat, kocsányokat.

A tavaszi nemzedék a virágfürtök összeszövésével szövedéket készít, amelyet a táplálék elfogyasztása után hagy el. A nyári nemzedék kártétele csdekélyebb, a hernyók csak néhány bogyót pusztítanak el.

A szőlőmolyok elleni védekezést a tömeges lárvakeléskor kell elvégezni. Nemzedékenként egy- szer védekezzünk pl. metoxifenozid hatóanyaggal.


Hangyaírtó, légyírtó

A Stix® termékcsalád egy speciális, modern ható-, valamint csalogatóanyagot is tartalmaó hangya- és légyírtó csapda, amely emberre, háziállatokra teljesen veszélytelen.

A Stix® hangyairtó csalétek egyszerűen alkalmazható, a hangyák fő vonulási útjába történő kihelyezéssel. A hangyák a csalétket fogyasztják és a bolyba is lehordják, így az kipusztul.

A Stix® hangyairtó szer egyszerűen alkalmazható, szórással vagy beöntözéssel egyaránt kijuttatható.

A Swirr® légyirtó matrica új, modern haóanyagot, valamint a legyek számára csalogató grafikai elemeket is tartalmazó csapda. Öntapadóval az ablakra ragasztható csapda, 4 hónap hatástartammal.


Szőlő-levélatka

A levélatkák kártétele hatására a hajtások gyengén fejlődnek, rövid szártagúak lesznek, súlyos kártétel esetén a hajtások le is száradnak. A levelek hólyagosodnak, a hólyagok a levél színén elbarnulnak, de a fonáki részen zölden maradnak.

Az atkák szívogatásának hatására a levelek kanalasodnak, deformálódnak és nem fejlődnek tovább. A hajtásfejlődés is rendellenes lesz, könnyen letörhetnek, aminek következtében sok oldalhajtás fejlődik.

A telelő egyedek száma gyéríthető a téli lemosó permetezés alkalmazásával. A növényvédőszeres védekezés optimális időpontja a vegetációban a rügyfakadás után van, ilyenkor speciális atkaölőt kell használni.


Szőlőilonca

A hernyó megfúrja, kiodvasítja a rügyeket, így azok nem tudnak kihajtani, majd az egyre növő hernyó a leveleket, fürtöket rágja és szövi be. Jelentős termésvesztést is okozhat, mivel a rügyek és levelek nagy része elpusztulhat. A hernyó a kéreg repedéseiben telel át, rügyduzzadástól károsít. A kifejlett lepkék július-augusztusban rajzanak.

A tavasszal károsított rügyeket törjük le, a hernyókat pusztítsuk el. A hernyók ellen a vegyszeres védekezés nehéz, mert védi őket a szövedék. A szőlőilonca ellen a védekezést tömeges lárvakeléskor kell elvégezni pl. metoxifenozid hatóanyaggal.


Szőlő-gubacsatka

A rügyekben telelő atkák szívogatásának hatására ezekből a rügyekből deformálódott levelek fejlődnek. Később a levelek színén dudorok jelennek meg, ezek fonáki részen pedig fehér, majd barnuló sűrű szőrképletből álló nemezes fonatok alakulnak ki. Súlyos fertőzés esetén a hajtások növekedése leáll, a levelek pedig elpusztulnak.

A szőlő 3-5 leveles korban előzetes rügyvizsgálati felmérés alapján kén tartalmú Cosavet® DF (20-75 g/10 l víz) szerrel védekezhetünk, vagy később speciális atkaölő készítménnyel.


Tarka szőlőmoly

Az első nemzedék hernyói virágokat, virágzatokat rágnak meg, és szőnek be. A második nemzedék hernyói a bogyókba rágnak bele, csak a magot és héjat hagyják meg belőle.

A rágott terméseken fertőzési kapuk nyílnak a baktériumok és gombák számára. A szőlőmoly báb alakban telel át a tőkék törzsén. Az első nemzedék lepkéi tavasz közepén, míg a másodiké nyár közepén rajzanak.

A szőlőmolyok elleni védekezést a tömeges lárvakeléskor kell elvégezni. Nemzedékenként egyszer védekezzünk pl. metoxifenozid hatóanyaggal.


Szőlő peronoszpóra

A szőlő legveszélyesebb kórokozója, mely csapadékos időjárásban járványszerűen jelentkezik. A fiatal levelek csúcsán „olajfoltok” jelennek meg, melyek fonákán penészgyep alakul ki, majd ez ellepi a virágokat, bogyókat is. A bogyók megtöppednek, barnáslila színt öltenek, és rothadásnak indulnak, vagy leperegnek. A gomba a beteg lehullott levelekben, bogyókban telel át, onnan fertőz a vízcseppek és a szél segítségével.

A beteg lehullott leveket, fürtöket távolítsuk el a szőlőskertből vagy dolgozzuk be a talajba. Alakítsunk ki metszéssel laza, jól szellőző tőkeformát, a zöldmunkákkal, gyomirtással segítsük elő a gyors száradást. Rügypattanástól a fürtvirágzat megnyúlásáig alkalmazzuk a Manfil® 75 WG (20 g/10l víz) kontakt hatóanyagú terméket. Virágzástól kötődésig a növekedés még intenzív, ezért külső–belső védelmet nyújtó készítményt válasszunk, mint pl. a Acrobat MZ® WG (20-25 g/10 l víz), mely kontakt és felszívódó hatóanyagot is tartalmaz. Kötődés után, mikor a hajtásnövekedés lelassul, alkalmazzuk a Kupfer Fusilan® WG (25-30 g/10 l víz) vagy Forum® R (30-35 g/10 l víz) készítményt. Bogyónövekedéstől érésig a sikeresen megvédett ültetvényünkben térjünk át a Champion® WG (20-30 g/10 l víz) használatára.


Szőlő botritisz

Az elhalt növényi részekből táplálkozik, csapadékos az időjárásba a gomba az egészséges részeket is megtámadja. A virágrügyeket fertőzve azok elpusztulnak, a fertőzött fürtök bogyói lehullnak. Nemesrothadás következik be, ha az érett bogyót fertőzi a botritisz. A gomba az elhalt egyéves vesszőkön telel át, innen indul a fertőzés tavasszal párás, csapadékos időjárá ban.

Alakítsunk ki metszéssel laza, jól szellőző tőkeformát, segítsük elő a gyors száradást. A beteg növényi részeket távolítsuk el.
A virágzáskori botritsz ellen a Cantus® (10-14 g/10 l víz) biztos védelmet nyújt. Virágzástól fürtzáródásig fellépő szürkepenészes fertőzés esetén alkalmazzuk a Scala® (17,5 ml/10 l víz) permetező szert.


Szőlő lisztharmat

A szőlő egyik legveszedelmesebb betegsége, minden zöld növényi részt károsít, a leveleken, hajtásokon, bogyókon és a fürtkocsányokon is megjelenhet. A fehéres hamuszerű bevonat a levelek színét, fonákát is ellepheti. Meleg nyári időszakban, harmatos éjszakák után a betegség gyorsan terjed, a fertőzött bogyók felrepednek, „sérvesek” lesznek, majd elrohadnak, vagy kiszáradnak. A beteg hajtásokon lilás foltok jelennek meg. A betegség a fertőzött rügyekben és a tőkén telel át, és májusban láthatóvá válik a fiatal hajtásokon, leveleken a lisztes bevonat.

Alakítsunk ki metszéssel laza, jól szellőző tőkeformát. A beteg vesszőket távolítsuk el, a kihajtó beteg hajtásokat vágjuk le. Erős fertőzést követő években permetezzük szőlőnket megelőző jelleggel. Rügypattanástól a fürtvirágzat megnyúlásáig alkalmazzunk elemi kén készítményeket, mint a Cosavet® DF (20-75 g/10 l víz). A védekezés legkritikusabb szakasza a fürtmegnyúlástól fürtzáródásig tartó időszak, ekkor alkalmazzuk a Diadem® Q (12 ml/10 l víz) vagy Vivando® (2,5 ml/10 l víz) felszívódó szereket a Cosavet® DF (20-75 g/10 l víz) kombinációjával. Bogyónövekedéstől érésig tartó időszakban törekedjünk arra, hogy a lombozaton a kórokozó ne szaporodjon fel, ezért alkalmazzuk a Domark® (2,5-3 ml/10 l víz) + Cosavet® DF (20-75 g/10 l víz) kombinációját. Ezzel jelentősen csökkentjük a következő évi fertőzés veszélyét!


Szőlőorbánc

A betegség csapadékos időben a fiatal leveleket támadja meg. Május végétől a levél erek által határolt foltok jelennek meg az alsó leveleken, melyek a fehér szőlőkön zöldessárga, a piros bogyójú fajtákon pedig pirosas színt öltenek. A beteg részek elhalnak, a levelek nagy része is lehullhat. A gomba a lehullott beteg leveeken telel át, innen fertőz a felverődő csapadék segítségével.

A fertőzött, lehullott leveket távolítsuk el vagy dolgozzuk be a talajba. A házfalakra felfuttatott szőlők gyakrabban fertőződnek. Szőlőorbánc ellen védekezzünk megelőző jelleggel rügypattanástól a fürtvirágzat megnyúlásáig a Cuproxat® FW (35-45 ml/10 l víz), vagy a Manfil® 75 WG (20 g/10l víz) készítménnyel. A virágzás után permetezzünk Kupfer Fusilan® WG (25-30 g/10 l víz) vagy Forum® R (30-35 g/10 l víz) termékkel.


Tápanyagellátás (szőlő)

A növények tápanyag-utánpótlásánál a legfontosabb szempont, hogy az elemek egymáshoz viszonyított helyes arányát és a legkedvezőbb vegyületformákat közös nevezőre hozzuk. A tápanyagok felvétele és felhasználása a növények gyökérzónájában uralkodó körülményektől függ. E vonatkozásban lényeges szerepe van a közegnek és az öntözővíznek.

Általános műtrágyáink, amely minden növény számára biztosítja a megfelelő tápanyagot

Agriplant® 1 (NPK 20–5–10 + mikroelemek) nitrogén hiányos állapotok (levélsárgulás), illetve az intenzív növekedés időszakában, öntözéssel kijuttatható műtrágya. Intenzív zöldtömeg-növelésre, gyorsítása 0,05–0,2%-os oldatban vagy  30–50 gramm/m adagban.

Agriplant® 4 (NPK 8–14–25 + mikroelemek) foszfor és kálium túlsúlyos tápanyagarányú, komplex vízoldható műtrágya kiszórásra, csepegtető és árasztásos öntözéshez, és levéltrágyázáshoz, 0,05–0,2% vagy 30–50 g dózisban. Szőlőtermesztésben a virágzás előtt a virágminőség javítása, illetve a kötődés fokozása érdekében növényvédelmi munkákkal egy menetben.

Volldünger® Granulátum Plussz alaptrágyázásra, vagy ültetés előtt indító trágyázásra alkalmazható, szilárd, szórható granulált műtrágya, speciális összetétele miatt minden növényre alkalmas.

Volldünger® Linz Classic és a Volldünger® Linz Virág szilárd, öntözővízzel együtt kijuttatható műtrágya, speciális összetétele miatt minden növénynél használható. Szőlőben az éves mennyiség döntő részét a vegetáció első harmadában (április és június között) célszerű kijuttatni. Fejtrágyaként a talajra szórva és belocsolva: 1,5–2,0 kg/100 m2, levéltrágyaként 60-100 g/10 liter víz dózisban a növényvédelmi munkákkal egy menetben.

Pannon® Starter magas foszfortartalmú, cinkkel dúsított mikrogranulált műtrágya a növények számára azonnal felvehető formában. Szőlő telepítéséhez történő indító trágyázására, valamint bogyós gyümölcsök telepítéskor az ültetőgödörbe szórva alkalmazható.

Wuxal® Super univerzális tápoldat és lombtrágya minden növény szereti és hízik is tőle! Szőlő kultúrák tápanyaghiány megelőzésére 0,3 %-os, dózisban.

Speciális műtrágyáink gyökértömeg növelésére és tápanyaghiány megelőzésére alkalmazhatók

Wuxal® Ascofol mikroelemekben és természetes növekedés-szabályzó anyagokban gazdag barna tengeri alga kivonatából készült szuszpenziós levéltrágya, amely növeli a növények stressztűrőképességét és ellenállóképesség fokozza, valamint alkalmas színesítésre, terméstömeg növelésre 20–40 ml/10 l víz javasolt dózisban.

Azospeed® a speciális nitrogén formulációjának köszönhetően több héten át szolgáltatja a növényi tápanyagot. A szőlőben az intenzív levél és/vagy termésképzés idején 7–10 naponta alkalmazható 100–200 ml/10 l víz dózissal.

Wuxal® Protect betegségekkel szembeni ellenállóképesség javítására, valamint a foszfor és kálium pótlásra 25–30 ml/10 l víz alkalmas levélen keresztül felszívódó tápanyag.

Wuxal® K-40 extra magas kálium tartalmú szuszpenziós levéltrágya szőlő termésminőségének javítására, cukorfok emelésére, színesítésre, minőségjavításra, 30–50 ml/10 l víz dózissal alkalmazva.

Wuxal® Boron Max minden termesztett növénynél virágzás előtt használható lombtrágya, javítja a megtermékenyülést, így több lesz a termés. Alkalmazható stresszhelyzet leküzdésére 10–30 ml/10 l víz javasolt dózisban.

Wuxal® Kalcium készítményt kalciumhiány megelőzésére  40–60 ml/10 l víz dózisban.

A Wuxal® Microplant magas magnézium- és mikroelem tartalommal rendelkező szuszpenziós levéltrágya, mikroelem hiányok megelőzésére és kezelésére alkalmazható 5–20 ml/10 l víz dózisban.

Wuxal® Ferro lombtrágya, vashiány kezelésére, ha sárgul a növénye 10–25 ml/10 l víz dózisban alkalmazva.


Gyomszabályozás

Gyomoknak nevezünk minden olyan lágy-, fás- vagy fásodó szárú növényt, amelyek ott fordulnak elő, ahol nem kívánatosak a kultúrnövény számárta.

A földön kb 200 000 növényfaj létezik, ebből kb. 6700 a gyomnövények száma, amelyből mintegy 200 faj kifejezetten veszélyt jelent a haszonnövény számára.

A veszély abban rejlik, hogy a gyomnövények vizet, tápanyagot, félyt és nem utolsó sorban termőhelyet vesznek el a kultúrnövénytől.

Megkülönböztetünk egyéves, kétéves, évelő, valamint egyszikű és kétszikű gyomnövényt.

A Devrinol® 45 F a palántázott kultúrák gyomírtó szere, szinte minden magról kelő gyom ellen hetékony megoldást jelent.

Gyakorlati tanács: a szert jól elmunkált, gyommentes talajra vetés vagy ültetés előtt, vetés után, kelés előtt, illetve ősz- szel a fagyok előtt vagy tavasszal a hóol- vadás után kell kijuttatni. Kertészeti kultúrákban az alkalmazás időpontja palántázás előtt 5–6 nappal, 2–4 cm mélyen a talajba bedolgozva vagy min. 5–10 mm esőztető öntözéssel belocsolva. Ültetvények esetében az őszi vagy kora tavaszi permetezés nyújtja a legjobb eredményt.

A Stomp® Super a zöldségnövények, gyümölcs és szőlő gyomirtó szere.

Gyakorlati tanács: kukorica, burgonya, lóbab, hagyma, gyökérzöldségek, zöldségek, borsó esetében kelés előtt vagy után, 2–3 leveles állapotban, gyümölcsösökben fakadás előtt kell kijuttatni.

A Glialka® Star a legismertebb folyékony, totális gyomírtó szer, amely környezetbarát glifozát formulációt tartalmat, mely minden gyom ellen hat, még szélsőséges időjárási körülmények között is.

Gyakorlati tanács: csak zöld felületen keresztül ható totális, felszívódó gyomirtó szer, talajhatása nincs! Általában az ideális felhasználási időpont a növények intenzív növekedésének ideje, de néhány gyomnövény virágzásban a legérzékenyebb (pl. szulák-félék)! Figyelem, a permetlé ne sodródjon el, mert a környező egyéb kultúrák károsodhatnak!Kapcsolódó termékek